UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 1. ožujka 2016.

Ekonomija Hrvatske završetkom 2015. godine. Pozitivna ili negativna?



 Ekonomija - 2015. godina

D očekali smo Novu 2016. godinu i red je da napravimo bilancu 2015. godine. Postavimo pitanje što je to pozitivno Hrvatska postigla u protekloj godini. Nažalost, odgovor je negativan rezultat.
Svi ministri koji odlaze iz Vlade hvale se kako su izvukli zemlju iz ponora i počistili sve kosture u ormarima i tvrde da bi, da su osvojili još jedan mandat, napravili još bolje rezultate.

Podatci iz Državnog zavoda za statistiku po narudžbi

Tako su se pohvalili da je BDP porastao za čak 2,19 posto i to je za njih fantastičan rezultat, kojim su mislili osvojiti izbore. No odmah im je uskočio Sindikat s potpisanim sporazumom s Vladom po kojem radnici imaju pravo na povećanje plaća, ako je BDP preko 2%, što bi iznosilo 6,0 mlrd. kuna iz proračuna. Vlada je tek tada "skužila" da je pretjerala u friziranju podataka (o čemu upozoravamo godinama) i brzo dala Državnom zavodu za statistiku da se BDP preračuna. u Zavodu su sa smiješkom utvrdili grešku izračun i množenju koeficijenata (sva sreća da nije ljudski faktor u pitanju nego kompjutorski i matematički) i novi obračun je dao rezultat od 1,999 posto rasta BDP-a.
A to je ispod 2%, pa ne moraju isplatiti radnicima ništa, a kamo li cijelih 6,0 mlrd. Kuna. "Sorry", rekli su, žao nam je, kompjutorska pogreška, ali od novaca i isplate neće biti ništa. Naravno Sindikat i radnici su ostali razočarani i tražili smjesta nabavu novog kompjutora. Takvih smicalica bilo je puno cijelih četiri godine, ova je bila zadnja u proteklom mandatu, pa da ne nabrajamo sve te marifetluke, idemo pogledati pravo stanje nacije na kraju 2015.


Pravi problemi Hrvatske

Mandat prošle Vlade Zorana Milanovića može se svesti na 3,5 godine ljenčarenja i bahaćenje na vlasti u "slučajnoj državi" i zadnjih 6 mjeseci rada na pokušaju zadržavanja pozicije premijera.  Da je radio obrnuto bilo bi nekog rezultata.
Osim što nam mladi masovno napuštaju Hrvatsku (100.000) zajedno s medicinskim osobljem i drugim akademski školovanim kadrovima, a proizvodnja se i dalje polako gasi, a porast nezaposlenih i dalje raste, tvornice se i dalje zatvaraju a radnici otpuštaju, a više nemo ni govora o otpremninama kojima su ranije nagrađivali gubitak zaposlenja radnika za to vrijeme Burza rada i Državni zavod za statistiku bilježe odlične rezultate.
Od obećanih 13,5 mlrd. Eura iz fondova EU-ropske unije u 2015. Vlada je povukla 5,0 mlrd. Kn, što je 660,0 mil. Eura, dok nam ukupna članarina u EU iznosi 1,0 mlrd. Eura, pa ispada da smo u 2015. u gubitku samo 340,0 mil. eura. Hvala Bogu još smo dobro prošli, jer je 2014. godine gubitak bio 750,0 mil. eura. Toliko o obećanoj zemlji EU i svim blagodatima koje su nam obećavali i tržištu od 500 milijuna stanovnika.


Siromaštvo stanovništva

Tu su osiromašeni građani Hrvatske, o kojima sam kao autor teorije "dužničkog ropstva" pisao prije 15 godina.
PDV je fantastičnih 25% (u uljuđenim državama 8%) plus razni prirezi i trošarine koji su osiromašili hrvatski narod, tako da nisu u stanju prehraniti svoju obitelj i plaćati režije, pa su laka meta ovrha, deložacija, blokada, frankiranje i euriziranja građana.
Našu analizu od pred 10 godina da je u Hrvatskoj na žalost 85% siromašnog stanovništva, srednjeg sloja 13% i dobro stojećeg i bogatog 2%, danas su s manjim korekcijama potvrdili MMF i Svjetska banka, a tek poslije njih morao je to objaviti i naš državni zavod za statistiku.
Evo o čemu smo tada pisali, a što se sada potvrdilo.
Prema objavljenim podatcima Državnog zavoda za statistiku proizlazi da 70% ili 3,0 milijuna građana RH ne može - plaćati hranu - plaćati komunalne režije - obitelji osigurati minimum od 7 dana godišnjeg odmora s plaćenim smještajem - svaki 10, građanin ne može obitelji osigurati grijanje i toplu vodu za kupanje.
Hrvatska ima 1.269.000 građana ili 30% obitelji gdje ne radi nijedan član kućanstva.
Minimalna bruto plaća 2015. g. Je 3.120 kn i povećala se za 3%, što iznosi "fantastičnih" 90,45 kn. Prosjećna plaća 2015.g iznosila je 5.361 kn ili 700 eura što je za 1% više nego 2014.
Prihodi od poreza bili su 38,2 mlr. Kn. Ili 35,7 posto BDP-a. Prihod od PDV-a bio je 45 mlrd kuna ili 42% BDP-a, što ukupno iznosi 83,2 mlrd. kuna.


Ukupan prihod za 2015. g. Bio je planiran u iznosu od 106,4 Milram. Kn, a rashodi 118,9 mlrd. Kuna, što iznosi manjak od 12,5 mlrd kn, odnosno 3,8 posto BDP-a.
Od tog iznosa su samo kamate na dug 10,7 mlrd. Kuna tj. 10,05 posto proračuna. Plaće zaposlenih u državnoj i javnoj službi odnose 36,0 mlrd. Kn, a mirovine 34,0 mlrd kn što iznosi zajedno 70,0 mlrd kn.
To znaći da državi ostvareni prihoda nije dovoljan za pokriće njezinih fiksnih troškova, da nedostaje 12,5 mlrd. Kn, a tu je još trošak kamata od 10,7 mlrd kn.
Za 2015. je Vlada predviđala rast od 0,5 posto, ali ispada da je on bio (po njima zbog traženja Sindikata 6,0 mlrd. Kn za dogovoreni porast plaća) samo 1,999 posto.
Kako se građani snađu u šumi netočnih podataka, kada ni sama vlada nezna točno stanje i stalno mijenja podatke prema političkoj potrebi.

Pljačka porezima se nastavlja

Pored svih drugih izmišljenih poreza Vlada je uvela i porez na štednju od 12%, i Zakon o oporezivanju kapitala od prodaje dionica sa 12% poreza, uvećano za prirez. Drugi nemogući Zakon o stečaju potrošača stupa na snagu 2016/1/1., Poznat kao Zakon o bankrotu građana, pri čemu će poštenje potrošača utvrditi sud.
Zakon će u kombinaciji već najavljenog Zakona o porezu na nekretnine nastaviti provedbu dužničkog ropstva i potpuno osiromašiti građane i ostaviti 90% Hrvata bez imovine. Jer ukoliko u tri godine ne platite porez, naša država oduzet će nekretninu za naplatu poreza, a kako građani nemaju za jesti i piti niti platiti komunalije, naravno da neće imati ni za platiti porez.
Tu stupa na snagu politika doktrine zapadne ideologije da su Hrvati bogati o čemu je stalno grmio ministar Slavko Linić, jer imaju 90% stanova, kuća, vikendica i zemlje u privatnom vlasništvu, dok na zapadu građani 80% imaju u najmu. Po toj zapadnoj teoriji to Hrvatima treba oduzeti.
SDP je u zanosu predizborne strasti za vlašću izglasao Zakon o franku, Imunološki zavod je postao državni, zaposleno je na stotine novaka na fakultetima, djelatnika u administraciji, trikovi kojima se inače služio HDZ tijekom 17 godina svoje vladavine.
Cjelokupni efekt odlazeće Vlade odrazio se putem planirane migracije i scenarija koji je namijenjen za jadni sirijski narod, gdje je Hrvatska odigrala tranzitnu ulogu za Novi svjetski poredak i čini se da su zadovoljni i jedni i drugi, a Vlada je time sebi popravila rejting.

Financije

U financijama vlada retorika i formulacija "bolni rezovi i nužne refome" kojima nas plaše, kako će biti gore, da bi  bilo bolje, au stvari nas pljačkaju po formulama Geofreya Sacks i međunarodnih bankara.
Osim zapadnih štoseva, naše ministarstvo financija nas pljačka na svim mogućim porezima, prireza i trošarinama, na struji, plinu, vodi i benzinu koji je poseban kuriozitet.
Prema riječima ministra financija Borisa Lalovca 2015/11/16.
- Građani i tvrtke duguju 420,0 mlrd. Kn, što je 56,0 mlrd. Eura.
- Država duguje 300,0 mlrd. Kn, što je 40,0 mlrd. eura.
- Ukupno: 720,0 mlrd. kn ili 96,0 mlrd. eura
Ovo je zaduživanje kod domaćih banaka koje su u stranom vlasništvu, ovdje treba pribrojati i zaduženje u inozemstvu kod vanjskih banaka.
Pribrojimo i taj vanjski dug od 47,0 mlrd. Eura, to je ukupno 143,0 mlrd. Eura.
Prema izjavi ministra ukupne kamate godišnje plaćamo oko 3,0 mlrd. Eura.
No to nije sve, jer nitko živ od građana u Hrvatskoj osim Vlade i HNB ne zna koliko smo dužni po osnovi bankarskih garancija, koliko je reprogramiranih kredita i drugih sayonara obveznica i blagajničkih zapisa nestalo u magli financijske akrobacije u ormarima sa kosturima. Prema izračunu reprograma ima još 60,0 mlrd eura duga, pa na taj način dobijemo brojku od cca 200,0 mlrd. eura zaduženja RH na kraju 2015.

Hrvati zaduženiji od Grka

Ako se kompariramo s uvijek žaljenom i prezaduženom Grčkom, koja ima 420,0 mlrd eura duga s 11,0 milijuna stanovnika, Hrvatska 200,0 mlrd eura s 4,230 mil. Stanovnika, ispada da Grci duguju po 38,180,00 a Hrvati 47,280,00 eura eura per capita.
Grci imaju mirovine po 1.500 eura, a Hrvati mirovine po 300 eura, ispada da je bolje dugovati više od 400 mlrd. Eura i tada ćeš imati više, ali na žalost nije tako. Razlog je da se grčki narod više buni i traži od svojeg parlamenta i Vlade da daju više, dok Hrvati i dalje šute.
Vidimo kako Grci svi složno idu na protestne mitinge da brane svoj ​​temeljni dohodak, zato i imaju viši standard i bolje plaće i mirovine, dok hrvatski građani mirno kao ovce pred televizorima promatraju učinak dužničkog ropstva. Naše Hrvate ne možeš niti za vlastiti novac istjerati na ulicu da se buni, a kamo li da se bore za svoj ​​dohodak koji im pripada po Ustavu RH, članak 1.
Karino Hromin Sturm
Znanstveno Društvo Ekonomista

Nema komentara:

Objavi komentar