UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

Voze automobile skuplje od sto tisuća kuna, a hrane se u pučkoj kuhinji

Voze automobile skuplje od sto tisuća kuna, a hrane se u pučkoj kuhinji
Screenshot: Nova TV

STANOVNICI zagrebačkog kvarta Peščenica ogorčeni su zbog činjenice da u tamošnju pučku kuhinju pojedinci dolaze u luksuznim automobilima, vrijednima i po par desetaka tisuća kuna.

Novinari
Nove TV pred pučkom su kuhinjom zatekli nekoliko takvih pojedinaca. Crni, luksuzni automobil, po procjeni - vrijednosti oko 150.000 kuna. Iz njega je izašla žena i uputila se u pučku kuhinju. Muškarac je ostao sjediti za volanom na parkiralištu. Čekao je, a žena se vratila prema automobilu s punom vrećicom u rukama. Na upit novinara, kazali su da nisu korisnici pučke kuhinje, ali da imaju kartice.

Naime, da biste ostvarili pravo na prehranu u pučkoj kuhinji- morate imati karticu koju izdaje gradski ured za socijalnu zaštitu.
Ona se dobiva na temelju uputnice koju izdaje nadležni centar za socijalnu skrb, a izdaju se na kraće vrijeme, najdulje 6 mjeseci, i to na vlastito ime.

Na to imaju pravo oni koji nemaju nikakve prihode, odnosno države primaju zajamčenu minimalnu naknadu.
Kartice mogu dobiti i oni koji su u teškoj životnoj situaciji, opterećeni kreditima i ovrhama, zatim, podstanari s malim primanjima kojima nakon podmirenja svih računa ne ostaje dovoljno za život, kao i oni koji nemaju uvjete za pripremu hrane.


ISKORIŠTAVANJE SUSTAVA


Stanovnici tvrde da je ovakvih primjera mnogo - dok oni iskorištavaju sustav, oni kojima je pomoć stvarno potrebna su nemoćni.

"Ukoliko se utvrdi da je korisnik u tijeku korištenja prava stekao osobni automobil, o tome nije izvjestio centar ili ne spada u skupinu korisnika koji imaju pravo korištenja osobnih vozila ili koristi automobil treće osobe, pravo prestaje ", kažu iz Centra za socijalnu skrb.


Ukoliko je istina, to je prava rijetkost kaže pak pročelnica gradskog ureda za socijalnu zaštitu Višnja Fortuna.
Kazala je još kako se preispitivanje prava radi najmanje jednom na godinu, provjere čine i preko informacija pučke kuhinje, drugih korisnika ili građana. U Gradu tvrde provjeravaju još i češće.


( izvor index.hr / uredio anonymous )



Nema komentara:

Objavi komentar