UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 22. ožujka 2016.

Vlada ne želi prihvatiti amandman kojim bi se 15 milijuna kuna uzelo političkim strankama i preusmjerilo za znanost?

ZA STRANKE UVIJEK IMA?


Predsjednik Kluba zastupnika Mosta Ivan Kovačić izrazio je nezadovoljstvo što Vlada ne želi prihvatiti amandman Mosta i HSLS-a kojim traže da se oko 15 milijuna kuna uzme političkim strankama i preusmjeri za znanost.
“Ako se već skidalo na pojedinim stavkama iz određenih resora, smatram da bi se možda trebalo skinuti i strankama, s obzirom na zastupljenost u Hrvatskom saboru. I to ne samo da bi se trebalo skinuti, nego se čak ovim proračunom taj iznos i povećao jer je zakon potpuno pogrešan. Apsolutni je apsurd zakon koji govori da bi se strankama trebalo davati 0,05 posto od rashoda jer što su država i političari rastrošniji, to bi stranke trebale dobiti više novca. Zato je prijedlog Mosta i HSLS-a da se onaj dio 0,05 posto ukupnih rashoda promijeni na 0,05 poreznih prihoda. Dakle, ako država dobro radi, mogu i stranke dobiti. Ovim oni ne gube mnogo od onog što su prošle godine dobili, jedno 6-7 milijuna kuna”, kaže Kovačić, prenosi Večernji list.
Podsjetimo, HSLS i Most u saborsku proceduru po hitnom postupku uputili su dva amandmana. U prvom amandmanu koji se odnosi na proračun predlažu manje novaca za političke stranke. Točnije da se iznos za financiranje političkih stranaka, predložen novim proračunom, a koji iznosi 62.850.000 kuna umanji te da on iznosi 48.000.000,00.
Tako bi za ovu godinu stranke dobile manje nego primjerice za prošlu, a prema amandmanu političke bi stranke dobivale više novaca s obzirom na samu zaradu države. Što više država zarađuje, stranke će dobiti više.
“Smanjenje potpore političkim strankama predlaže se stoga što smo procijenili da u postojećoj gospodarsko-ekonomskoj situaciji, a sukladno i opredjeljenjima izraženim u predizbornoj kampanji, političke stranke mogu djelovati i s tako umanjenim sredstvima za koja predlažemo da se dodijele Hrvatskoj zakladi za znanost”, stoji u upućenom amandmanu.
Predsjednik kluba zastupnika HSLS, HSLS, BUZ i nezavisne zastupnice Gordane Rusak, Dario Hrebak napominje kako su za sljedeću godinu predviđena puno veća sredstva za političke stranke od prijašnje godine stoga je njihov plan smanjiti iznos koji se iz državnog proračuna izdvaja za političke stranke.
“Ove godine imamo oko 65 milijuna, koliko je predviđeno novim proračunom, a prošle godine je za političke stranke bilo izdvojeno 55 milijuna kuna. Mi se sada zalažemo da se taj iznos smanji na 48 milijuna kuna”, objasnio je Hrebak te dodao kako je u saborsku proceduru na usvajanje poslan i drugi amandman u kojem predlažu da se razlika od 17 milijuna kuna prebaci za razvoj Hrvatske zaklade za znanost.
“Prijedlažemo da se iznos, predviđen proračunom za 2016. godinu od 80.624.000 kuna za razvoj Hrvatske zaklade za znanost, uveća i da on potom iznosi 95.474.000 kuna”, objašnjava Hrebak.

( izvor narod.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar