UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 11. ožujka 2016.

Ministar turizma Kliman sam sebi oprostio 689.000 kuna


VJEROVNICI SU LJUTITI: Ministru turizma Antonu Kliman su morali otpisati čak 70 posto dugova. Ministar se pravda da mu je tvrtka upala u probleme i nije mogla naplatiti svoja potraživanja


I HDZ-ov ministar turizma  Anton Kliman  iskoristio je kontroverznu mogućnost u zakonu o predstečajnoj nagodbi da sam sebi otpiše dugove.
Tvrtka Barbariga turist u kojoj je Kliman bio suvlasnik i direktor zapala je u probleme, a najviše je dugovala drugoj Klimanovoj tvrtci - Barbariga Nova.
To je ministar iskoristio da uz pomoć Porezne uprave otpiše više od 1,1 milijun dugova Barbariga turista.
foto:  Žarko Bašić / PIXSELL

Biznis s apartmanima

Najgore je prošlo 29 tvrtki i obrta kojima je otpisano 70 posto duga, pa će umjesto 367.500 kuna, naplatiti tek nešto više od 110.000. I taj novac će čekati prvo godinu dana bez kamata, a onda će im ministar to isplatiti na rate kroz tri godine . Iako su bili protiv takvog gubitka novca i nagodbe, ostali su nemoćni jer ih je Kliman zajedno s Poreznom upravom preglasao. U nagodbi su Porezna uprava i Kliman tvtka prošli bolje. Porezna se odrekla tek 20 posto duga i kamata. Klimanovoj drugoj tvrci Barbariga Nova je otpisana polovica od ukupno 1,379 milijuna kuna duga, odnosno 689.000 kn. Kako je sve počelo? Ministar se preko tvrtke Barbariga turist još od početka 90-ih bavio iznajmljivanjem apartmana u Barbarigi. Kada je tvrtka zapela u probleme, Kliman osniva drugu tvrtku, Barbariga Nova i preko nje se bavi sličnim poslom. Barbariga turist je u međuvremenu došla do 2,7 milijuna kuna gubitaka, pa ministar s partnerima 2014. godine pokreće nagodbu.
foto:  24sata / News
Iako je Kliman sve radio po zakonu o predstečajnoj nagodbi, u njemu postoje određeni nedostaci. Na njih su upozoravali brojni stručnjaci, a najglasniji je bio sudac Mislav Kolakušić. Prva je da nitko ne provjerava je li dug realan. Dovoljno je da direktor dužnika, potpiše da dug prema drugoj tvrtci postoji. Sav dug se priznaje bez provjere. Druga caka je da se ne moraju svi složiti s prijedlogom vlasnika, ali ako oni koji imaju dvije trećine duga pristanu, odluka vrijedi za sve. A upravo je Kliman držao pola ukupnog duga Barbarige turista- čak 1,38 milijuna. Porezna je bila na drugom mjestu 978.825 kuna. Kliman i Porezna prošle godinezajedno izglasavaju otpis i svim ostalima po lošijim uvjetima nego sebi. Primjerice, komunalnom poduzeću Pula Herculanea je Barbariga turist dugovao 288.746, a vratit će im tek 86.623 kune.

'Dugovao nam je 10 godina'

Direktor Herculane Igor Stari ne skriva nezadovoljstvo što su izgubili većinu novca protiv svoje volje. Kaže da je Kliman tvrtka dugovala novac za odvoz komunalnog otpada još prije 10 godina. Čak su i tužili Klimanov tvrtku i dobili nepravomoćnu presudu.
- Nismo dali svoj pristanak na plan financijskog restrukturiranja - kaže Stari.
foto:  24sata / News
Među 30-ak vjerovnika koji su ukupno potraživali 78.000 kuna ima još nezadovoljnika koji su ostali bez dijela novca za izvršene usluge tvrtci Barbariga turist, ali i onih kojima je Barbariga turist ostao dužan.
- Vodila sam knjige za tvrtku sadašnjeg ministra. Ostali su mi dužni dio novca a dio sam nekako uspjela naplatiti u gotovini prislivši ih ne vraćanjem poslovnih knjiga. Osjećam se oštećeno, prevarenom i ljuta sam - kaže Nives tomišić iz knjigovodstvenog servisa Stari Puč u Puli.

'Sve sam radio po zakonu'

U odgovoru koji je ministar Anton Kliman poslao preko Ministarstva turizma ističe da je tvrtka radila sve po zakonu po kojem je predstečajni nagodba bila pokrenuta. Kliman kaže da je dug Barbariga turista prema Barbariga Novi nastao na temelju pozajmica koje im je davao za poslovanje, te da je on realan jer je sve provjerio povjerenik predstečajnom nagodbe, a nagodba je prošla i Finu i Trgovački sud.
- Nagodbom je Barbariga Nova je ostala bez 689 tisuća kuna, čime je najveći gubitnik - smatra Kliman.
+ Napominje da Barbariga Nova nije glasala za predstečajnom nagodbu, ona ne bi bila provedena i ne bi se mogli naplatiti ni dijelovi pozajmice. I da Porezna, kaže, nije glasala za nagodbu, tvrtka bi završila u stečaju i nitko ne bi uspio ništa naplaiti. svjestan je da svi ne mogu biti zadovoljni nagodbom, ali ističe da se drugi vjerovnici mogu naplatiti i na druge načine. i Pula Heraculanea i Porezna su se upisali na nekretnine do naplate.
Na kraju objašnjava da je Barbariga turist upala u probleme jer se brinula o čišćenju i odvozu smeća u naselju s 1700 apartmana od 1992. do 2008. Dio duga su morali otpisati jer se nisu mogli naplatiti od vlasnika stranaca prije nego je brigu preuzeo Grad Vodnjan.


( izvor 24.sata / uredio anonymous )


Nema komentara:

Objavi komentar