UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 31. ožujka 2016.

GODIŠNJA PLAĆA MU JE 234.000, A RADEĆI U FUŠU ZARADI JOŠ 215.268 Otkrivamo unosne dodatne poslove sudaca najvišeg sudskog tijela u državi


Do kraja veljače svi suci u Hrvatskoj dužni su Državnom sudbenom vijeću (DSV-u) podnijeti izvješće o bitnoj promjeni imovinskog stanja u prethodnoj godini te navesti izvor takve promjene. Najzanimljiviji podatak iz godišnjih izvješća su honorari koje suci primaju uz redovne sudačke plaće. Zakon o sudovima zabranjuje sucima profesionalno obavljanje bilo koje druge dužnosti osim sudačke, no dopušteno im je primati honorare za objavljivanje stručnih i znanstvenih članaka, stručnih predavanja i suđenja u arbitražnim sudovima različitih organizacija i udruga, kao što su arbitražna sudišta HGK, Hrvatskog nogometnog saveza ili Hrvatske liječničke komore. Godišnja izvješća o prihodima sudaca koje je Jutarnji list objavljivao u prošle tri godine pokazuju, međutim, da je dio sudaca, kad su posrijedi honorarni poslovi i naknade za njih, prilično neumjeren. Honorarni prihodi koje dio njih ostvaruje za angažmane izvan sudačkog posla ponekad premašuju i njihove godišnje sudačke plaće.
Objavljujemo za početak podatke o honorarnim prihodima sedmero članova DSV-a izbranih iz sudačkih redova. Tijekom četverogodišnjeg mandata u DSV-u, suci uz sudačku plaću primaju i 3000 mjesečnog honorara za rad u tom tijelu, a predsjednik DSV-a 4000 kuna.

Promjena stanja

Podaci o promjeni imovinskog stanja u 2015. pokazuju da su dva od sedam članova DSV-a iz sudačkih redova u prošloj godini uz sudačke plaća ostvarila iznimno visoke honorare. Jedan od njih na honorarnim je poslovima zaradio i više nego od redovne sudačke plaće, a drugi tek nešto manje od sudačke plaće.
Apsolutni rekorder po honorarnim prihodima među članovima DSV-a u 2015. bio je sudac Vrhovnog suda Damir Kontrec. Njegovi honorari, nakon što su plaćeni porezi u 2015., iznosili su 215.268 kuna, što je tek nešto manje od njegove godišnje sudačke plaće koja je lani iznosila 234.000 kuna (19.500 kuna mjesečno). Najznačajniji honorar u iznosu od 40.300 kuna Kontrec je lani zaradio od privatne tvrtke Inženjerski biro, koja je u vlasništvu Mladena Mlinarevića, optuženog u aferi Planinska. Riječ je o autorskim honorarima za sudjelovanje u savjetovanjima koje organizira Mlinarevićeva tvrtka. Drugi po visini honorar od 30.000 kuna Kontrec je u 2015. primio od DSV-a za angažman u tom tijelu, a treći po visini od 26.081 od privatne tvrtke Organizator d.o.o., također na ime autorskih honorara. Slijede honorari od HOK-a, HGK, Javnobilježničke komore, Obrtničke komore i slično za predavanja i savjetovanja. Kontrec je od 2012., od kada pratimo sudačke imovinske kartice, do kraja 2015., dakle samo u posljednje četiri godine, uz redovnu sudačku plaću na Vrhovnom sudu, zaradio nešto više od 800.000 kuna od honorarnih poslova koje obavlja uz sudački rad.

Pitanje neovisnosti

Drugi po visini isplaćenih honorara među članovima DSV-a je sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivica Veselić. Prošle je godine od honorarnih poslova zaradio 189.976 kuna, što je nešto više od njegove godišnje sudačke plaće koja iznosi 185.280 (15.440 kuna neto mjesečno). Najveći honorar u iznosu od 94.752 kune Veslić je u prošloj godini primio od Hrvatskog nogometnog saveza, i to kao predsjednik arbitražnog suda te udruge. Isti iznos od 94.752 kune Veselić je od HNS-a primio i 2014., što znači da je iz istog izvora u samo dvije godine dobio 189.504 kune neto. Ugrožavaju li tako visoki iznosi koje sudac, uz to i član DSV-a, prima iz istog izvora njegovu sudačku neovisnost? Ne ugrožavaju – odgovorio je Veselić prošle godine, kad je izabran za člana DSV-a, za Jutarnji list.

Prihodi petorke

Ostalih petero članova DSV-a iz sudačkih redova ne ostvaruje značajnije honorarne prihode od izvansudskih poslova osim naknada koje dobivaju za članstvo u DSV-u. Predsjednik DSV-a, sudac Vrhovnog suda Željko Šarić, u 2015. uz plaću na Vrhovnom sudu, honorarno je zaradio 46.300 kuna, a od toga je 40.000 naknada od DSV-a. Član DSV-a sa splitskog Županijskog suda Neven Cambi uz sudačku je plaću 2015. zaradio 38.000 kuna honorara. Članica DSV-a s Općinskog građanskog suda u Zagrebu Sabina Dugonjić u 2015. je zaradila 31.000 kuna honorara, a član DSV-a s Općinskog suda u Splitu Mijo Galiot 43.000. Sudac Visokog prekršajnog suda Nediljko Boban u 2015. je pak primio 30.000 kuna honorara, sve na ime članstva u DSV-u.

Iznose poslali tek nakon vijećanja preko telefona

Podaci iz sudačkih imovinskih kartica postali su dostupni javnosti u veljači 2013. godine. Sudačke kartice, za razliku od imovinskih kartica državnih dužnosnika iz izvršne i zakonodavne vlasti, još nisu dostupne na internetu. Od Državnog sudbenog vijeća prije tri tjedna smo zatražili izvješće o prihodima u 2014. i 2015. godini za suce članove DSV-a te suce Vrhovnog suda, Visokog upravnog suda i Visokog trgovačkog suda. DSV je prvotno odbio naš zahtjev uz obrazloženje da je riječ o “zloupotrebi prava na pristup informacijama”. Nakon dodatnog upozorenja koje smo im poslali, održali su izvanrednu telefonsku sjednicu DSV-a na kojoj su odlučivali samo o jednoj točki – zahtjevu Jutarnjeg lista. Većina članova DSV-a odlučila je naposljetku da se zahtjevu udovolji.


( izvor jutarnji / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar