UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 15. ožujka 2016.

Prodaja imovine počinje s hotelima: Za Sunčani Hvar, Imperijal, Maestral i Jadran dobit će se do 800 milijuna kuna

Turistički portfelj s obzirom na dolazak stranih brendova dobiva na važnosti, pa je prodajom udjela moguće dobiti veću cijenu od tržišne


Premijer Tihomir Orešković ovaj tjedan bit će upoznat s prvih nekoliko projekata i udjela u tvrtkama, čija bi prodaja trebala prema planu umanjiti deficit u ovoj godini, pa time i dug i potrebu za zaduživanjem. Plan je proračuna od prodaje nekretnina uprihodovati 684 milijuna kuna, a od državnih udjela 1,6 milijardi kuna. Kako se od nekretnina i različitih zemljišta, vojnih odmarališta, odnosno tzv. mrtvog kapitala ne može očekivati jednokratna uplata, jer je prije svega riječ o koncesijama, prihode bi trebala popuniti prodaja državnih udjela u tvrtkama, a tu su ponajprije na popisu turističke tvrtke.
Među njima je preostali dio državnog udjela u hotelima Sunčanom Hvaru, Maestralu, Imperijalu, crikveničkom Jadranu, hotelima Hrvatska i Krvavica na Makarskoj rivijeri.... Iako je bezuspješnih pokušaja prodaje nekih od hotela bilo i prije, trenutačno zbog sve veće atraktivnosti turističkog portfelja i nade da će se prepreke u pojedinim slučajevima brže riješiti, vjeruje se da se od tih udjela može namiriti planirani prihod.
Još ne otkrivaju točan plan
Iako za sada čelnik DUUDI-ja Tomislav Boban, prije nego što plan prezentira Vladi, ne otkriva sve udjele čija je prodaja planirana, zna se da država zasad neće dirati u atraktivne državne udjele u HT-u, od kojih bi odmah, gleda li se vrijednost na burzi, mogla dobiti oko 207 milijuna kuna, udjele Podravke, od kojih bi se dobilo oko 430 milijuna kuna te udjele u Končaru, od čije bi prodaje država mogla dobiti oko 410 milijuna kuna.
Odnosno, brzinski bi samo od tih triju udjela na lak način došla gotovo do planiranih 1,6 milijardi kuna, uzme li se u obzir da bi na nekim udjelima, poput kontrolnog paketa u Končaru, dobila i više od vrijednosti procijenjene na tržištu. Država će krenuti s turističkim portfeljom koji s obzirom na dolazak poznatih stranih brendova dobiva na važnosti, pa je moguće dobiti i veću cijenu od one po kojoj su se nekada nudili, odnosno i one tržišne.
Dobar primjer da se to može postići jest prodaja hotela Plat. Prema nedavnim procjenama, samo od udjela u hotelima Jadran, Imperijal, Maestral i Sunčani Hvar država bi mogla dobiti oko 800 milijuna kuna. Navodno je pri završetku dogovor s radnicima u hotelu Jadran u vezi sa sporovima, a što je kočilo da se ranije krene s privatizacijom tog hotela. Za hotele Maestral interesi potencijalnih ulagača već su iskazani i zanimanje je veliko. Neki dan je i Ministarstvo turizma izišlo s prvim projektima za prodaju, među kojima su hoteli Hrvatska i Krvavica, dio imovine Cluba Adriatic, državne tvrtke u kojoj je smješten turistički portfelj, i koji je u postupku predstečajne nagodbe. Zbog toga je i teško izračunati vrijednost koja bi se dobila za te dva hotelska kompleksa. Nakon što je DORH riješio sve poteškoće vezane uz prodaju, država će ponuditi i 71 posto Hotela Makarska, a za udjele može se računati na otprilike 200 milijuna kuna. Približno isto toliko mogla bi dobiti od 0,46 posto udjela u tvrtki Eutelsat Communications.
Osposobiti mrtvi kapital
Posebna je skupina tzv. mrtvi kapital koji je potrebno osposobiti, ali koji se stavlja u koncesiju i država u stvari nema jednokratni prihod nego ubire godišnje naknade. Dobar start u vezi s mrtvim kapitalom bili su Kupari koje je preuzela ruska Avenue grupa i s kojima bi se ovaj mjesec napokon trebao i potpisati ugovor. Naime, čekao se sastanak Povjerenstva za nekretnine koji će se održati ovaj tjedan, a nakon toga odmah će se pristupiti potpisivanju ugovora.
Uskoro bi se trebalo pristupiti i oživljavanju lokacija pulskog Muzila, a potom i Hidrobaze i Saccorgiane te resorta Golf Larun. Ulaganja u te projekte procjenjuju se na osam milijardi kuna. Za ulaganje je spremno i bivše vojno odmaralište Šepurine kod Zadra. Država u vlasništvu ima i tvrtku Državne nekretnine, koja pak u vlasništvu ima 5000 stanova i poslovnih prostora. Kad se nađe način, tvrtka bi se mogla prodati. Interes su, kao i za sve zanimljive državne udjele u tvrtkama, iskazali mirovinski fondovi. Već je i procijenjena prva vrijednost Državnih nekretnina na oko milijardu kuna. Mirovinski fondovi zacrtali su za cilj i pojačano ulaganje u turističke tvrtke, a upravo će taj portfelj biti prvi na raspolaganju za prodaju, pa je vrlo lako očekivati da će budući vlasnici sadašnjih državnih udjela u hotelima postati mirovinci.
Da bi se ubrzala prodaja mrtvog kapitala, DUUDI će predložiti izmjene pravilnika i podzakonskih akata. Oni bi trebali omogućiti prodaju poslovnih prostora te onemogućiti katkada nelogičnu izmjenu poslovnih prostora od lokalnih jedinica.


( izvor večernji list / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar