UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 13. ožujka 2016.

OD VOJNIKA DO GENERALA, MORH TUŽE SVI Tužbe zbog neplaćenih straži i rada noću mogle bi koštati 120 mil. kn



Riječ je o tužbama zbog neisplaćenih terenskih dodataka, dežurstava i straže
Danijel Puljak  iz Križevačke Poljane radi u Ministarstvu obrane kao vojnik-strijalac u vojarni u Gospiću i ima neto plaću 4700 kuna. Tužio je poslodavca jer mu dvije godine, od 2007. do 2009., nije isplaćivao terenski dodatak, dežurstva i straže te je odlučio zatražiti isplatu 86.237,11 kuna zajedno sa zateznim kamatama od 14 posto.
Općinski sud u Gospiću presudio je u njegovu korist, dosudivši mu sav traženi iznos, koji će mu, zajedno s oko 13.000 kuna sudskih troškova, morati isplatiti Republika Hrvatska.
Na Općinskom sudu u Karlovcu vojnik Damir Udovičić iz Našica na isti je način dobio presudu i iznos od 37.775,35 kuna te još devet tisuća kuna sudskih troškova, jer mu nisu plaćali prekovremene sate, rad noću, subotama, nedjeljama, blagdanom iu smjenama te straže i dežurstva.  

Svi ih tuže

Vojnici Puljak i Udovičić nisu iznimke. Doznajemo da MORH tuže svi, od vojnika do generala, nitko od njih s tim ne smije izaći u javnost, no na gotovo svim hrvatskim sudovima barem jednom tjedno izbaci se po jedna presuda koju je izgubilo ovo ministarstvo. U MORH-u su nam potvrdili da u ovom trenutku na sudu imaju oko 4000 radnih sporova, a pola ih se odnosi na potraživanja zaposlenika - djelatnih vojnih osoba radi isplate razlika plaće s osnova prekovremenog rada, rada u turnusu, dežurstava, straža, razlika isplaćenih za godišnje odmore i po drugim osnovama.
Bez obzira na to, samo te dvije tisuće tužbi mogle bi ih koštati oko 100 milijuna kuna. Radi se, očito, o zarađenom novcu, pa bi on vojnicima svakako trebao biti isplaćen, no na ovaj iznos treba zaračunati potpuno nepotrebnih dvadesetak milijuna kuna sudskih troškova i kamata na te iznose.
Iz MORH-a poručuju da u svojem financijskom planu godišnje osiguravaju sredstva za izdatke po sudskim presudama u iznosu od oko 70 milijuna kuna. Toliki se iznos već isplaćuje nekoliko godina, a sigurno će se i još nekoliko onima koji će sud tek dobiti, pa će se u konačnici sasvim sigurno iznosi zbrajati u stotinama milijuna kuna.
U svojim odgovorima na tužbe vojnika iz MORH-a se pokušavaju obraniti da je Zakonom o službi u oružanim snagama bilo propisano da djelatna vojna osoba ne ostvaruje pravo na plaću za prekovremeni rad ako je moguće organizirati preraspodjelu radnog vremena te da dežurstvo uređuju rasporedom dnevnog i tjednog radnog vremena.

Nisu imali propis

Sud je utvrdio kako MORH nije imao propis kojim se reguliraju materijalna prava njihovih djelatnika te da obračun u konačnici nikako nije mogao ići na štetu tužitelja, koji su stvarno taj rad obavljali.

'HV jedini s radnim vremenom'

Zakon o službi u Oružanim snagama je promijenjen prije dvije godine, ministar Kotromanović rekao je da je to bilo nužno jer je bio zastario i štetan.
- Mi smo bili jedina država na svijetu u kojoj su vojnici imali osmosatno radno vrijeme, morali smo ih plaćati da stražare subotom i nedjeljom pa sada imamo tužbe teške stotine milijuna kuna. Jedino smo ministarstvo koje mora unaprijed planirati novac zbog tužbi za koje znamo da ćemo ih izgubiti. Novim zakonom to je riješeno pa će svi raditi kada treba i kako treba. Ovim ćemo se zakonom modernizirati i uskladiti s NATO-om - komentirao je svojedobno ministar.



( izvor jutarnji.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar