UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 12. ožujka 2016.

Apel trgovcima: Ne prodajite meso u kojem ima antibiotika

Do sada je akcija rezultirala dogovorom da McDonald 'u SAD-u do iduće, au Kanadi do 2018. godine prekine opskrbu piletinom s farmi gdje se antibiotici koriste rutinski

S nacionalnog skupa u povodu Svjetksog dana zaštite potrošača, održanog u subotu u Karlovcu, potrošačke su udruge pozvale trgovačke lance u Hrvatskoj da naprave akcijski plan ukidanja prodaje mesa iz uzgoja uz rutinsku uporabu antibiotika, a Vladi su poručili da očekuju zaštitu prava potrošača kroz pravosudni resor .

Potrošačke udruge iz Varaždina, Kutine, Duge Rese i Karlovca, koje djeluju pod krovnom organizacijom Regionalna organizacija za zaštitu potrošača ROZP, na skupu su se usuglasile o uključivanju u globalnu akciju "Izbacimo antibiotike iz jelovnika". Sastavlile su pismo kojim od trgovačkih lanaca Konzuma, plodina, KFC-a i NTL-a traže da izrade točno definiran akcijski plan za postupno ukidanje prodaje mesa koje se u uzgoju rutinski tretira antibioticima. Njihov odgovor o tim planovima traže do 29. travnja, rekla je Kata Bišćan  iz dugoreške udruge.
Zlatko Bosak  , predsjednik Udruge za zaštitu potrošača iz Kutine, predstavio je glavne odrednice Svjetskog akcijskog plana za atimikrobnu rezistentnost Svjetske zdravstvene organiozaciji (WHO).
- I mi smo preko našeg Saveza 'Potrošač' članica Consumer Internationala i dajemo doprinos da se odrede rokovi do kada će se prestati u distributrivnim lancima koristiti meso pri čijem uzgoju se antibiotici koriste rutinski, a riječ je o istim antibioticima koji se koriste u liječenju ljudi , što rezultira antimikrobnom rezistencijom - rekao je Bosak.
Do sada je akcija rezultirala dogovorom da McDonald 'u SAD-u do iduće, au Kanadi do 2018. godine prekine opskrbu piletinom s farmi gdje se antibiotici koriste rutinski, lanac Subway se obvezao da će već ove godine piletina biti bez antibiotika, puretina do 2019. , a govedina i svinjetina do 2025. godine, ali ta se obveza odnosi na samo neke zemlje, odnosno na manje od jednog postotka prodavaonica i restorana.
Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić govorio je na skupu o poteškoćama u funkcioniranju udruga. Naglasio je da od Vlade RH očekuje da zaštitu prava potrošača iz resora gospodarstva prebaci u pravosudni resor jer se kroz suradnju civilnog sektora s Ministarstvom gospodarstva pokazalo da je ono u sukobu interesa zbog protežiranja prava poduzetništva na štetu potrošača. Potrošač u Hrvatskoj mora postati ključni i gospodarski odgovoran čimbenik i regulator nacionalnog i EU tržišta roba i usluga, istaknuo je.  
- Glas potrošača se mora čuti tijekom reguliranja tržišta, jer je to osnova pravednog društva poštuje stečevine razvijenih demokracija - rekao je Tomašić.


( izvor 24sata.hr / uredio anonymous ) 

1 komentar:

  1. Zašto porezni obveznici izdvajaju ogromna sredstva i plaćaju institucije. Sve bi trebalo da se kontroliše po automatizmu. No nije tako treba "instalirati komisije za komisije". I tako u nedogled.Bože pomozi nam jer smo mi nemoćni.

    OdgovoriIzbriši