UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 8. ožujka 2016.

EK upravo odlučuje o korektivnim mjerama za Hrvatsku, Marić čeka odluku

Povjerenstvo nikad ni prema jednoj državi članici nije primijenila korektivne mjere, propisane u proceduri ispravljanja makroekonomskih neravnoteža

EK upravo odlučuje o korektivnim mjerama za Hrvatsku, Marić čeka odluku
Foto: Robert Anić / PIXSELL
Europska komisija danas donosi odluku o tome hoće li pojačati makroekonomski nadzor nad Hrvatskom i uvesti tzv. Korektivne mjere , a ministar financija  Zdravko Marić , koji je prijepodne sudjelovao na sastanku Vijeća ministara financija EU u Bruxellesu, nije želio uoči Komisijine odluke spekulirati o tome kakva će ona biti.  
Povjerenstvo nikad ni prema jednoj državi članici nije primijenila korektivne mjere, propisane u proceduri ispravljanja makroekonomskih neravnoteža, no Hrvatska je na ponovno na rubu toga da bude prva takva država (prošle godine Hrvatska je za dlaku izbjegla korektivne mjere).
Premijer Tihomir Orešković jučer je na summitu u Bruxellesu novinarima otkrio da je, zajedno s novim najbližim suradnikom Jakšom Puljiz i ministrom Zdravkom Marićem, u subotu radio na dokumentu poslanom u Europsku komisiju uoči današnje odluke. Ministar Marić danas je odgovarao na naše pitanje što sadrži taj dokument.    
- U travnju, Hrvatska ima formalnu obvezu slanja nacionalnog programa reformi i programa konvergencije, a kako smo mi rekli da nam nije potrebno sto dana nego da želimo odmah početi raditi, željeli smo Povjerenstvu prezentirati taj plan ili barem njegove odrednice i prije formalnog slanja tih dokumenata - rekao je Marić.
Na marginama ministarskog sastanka, Marić je razgovarao s visokim predstavnicima Europske komisije kojima je prezentirao "intencije proračuna" koji ovaj tjedan ide na usvajanje na sjednici Vlade. 
- Zamrzavanje rashodovne stranice proračuna iz općih izvora pozitivno je ocijenjeno jer to predstavlja određeni iskorak. Bilo je potrebno pronaći 2,5 milijardi kuna da bi se ta razina rashoda održala. A s druge strane, podijelili smo naše ideje o tome kako stabilizirati javni dug i smanjivati ​​ga u nastavku mandata. Planirani deficit za ovu godinu je unutar tri posto BDP-a, a naša je namjera da se aktivira imovina, ne samo kako bismo krpali proračunske rupe nego da bi se stvorila vrijednost koja će pomoći da se javni dug stabilizira - objasnio je ministar financija.
Na naše pitanje je li situacija u kojoj nema ministra branitelja hendikep za braniteljski resor u vrijeme dok se sastavlja proračun jer nema ministra koji bi se za svoj resor borio, ministar Marić je odgovorio:
- Naravno da bi bila idealna situacija da ministar branitelja postoji. Međutim, što se tiče samog proračuna, treba jasno poručiti da proračun za branitelje neće biti smanjen u odnosu na izvršenje prošle godine.


( izvor večernji.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar