UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 9. ožujka 2016.

BIJEG U BOLJE SUTRA: Hrvatski zaštitari traženi u Njemačkoj, ondje ih obrazuju i dobro plaćaju

Dok je u Hrvatskoj dobro poznato da zaštitari imaju jako male plaće i nemaju blistavu budućnost, Njemačka našim kadrovima pruža puno bolje radne i životne uvjete. Ondje su hrvatski zaštitari traženi jer su dobri radnici, a kad ih zaposle obrazuju ih, osiguravaju im smještaj, poštuju njihov rad ali i dobro plaćaju. Sve ono što u Lijepoj našoj ne bi mogli ni sanjati!

Nezadovoljan što njegova djeca nemaju bolju perspektivu, što mu sustav, bez obzira na diplomu u rukama, ne osigurava posao, a na njemu napredovanje, Marko Vidović je nakon 16 godina službe u Lijepoj našoj spakirao svoje kofere i otišao raditi u Njemačku. Kao zaštitar! Ondje Pond Security, jedna od vodećih zaštitarskih tvrtki, zapošljava Slovence i Hrvate. Inače u toj zemlji nedostaje 9 tisuća zaštitara, piše Deutsche Welle  

Školovanje i smještaj za prva tri mjeseca

U Pond Securityju navode kako je za posao dovoljna završena srednja škola, punoljetnost, poznavanje njemačkog i engleskog jezika te dokaz da kandidat nije kažnjavan. Ističu kako su se na daljnje zapošljavanje ljudi iz naših krajeva odlučili na temelju dosadašnjeg dobrog iskustva. Oni koje zaposle prolaze njihovu akademiju iu njoj biraju različite smjerove. Svim je početnicima prvih mjesec dana osiguran besplatan smještaj, a nakon toga još dva mjeseca plaćaju stanarinu za taj stan , dok se ne snađu.   
Policajac Vidović je zadovoljan. "Da mi je netko pričao da će se sve ovako odvijati, ne bih mu vjerovao. Iznenađen sam uvjetima rada, ali i poslovanjem jer sam na fakultetu obrađivao organizacijski aspekt jedne tvrtke. Kod nas su ljudski resursi vrlo zapušteni. Ovdje sam vidio da tvrtka ima razvojni program ljudskih potencijala za idućih šest godina. To je dokaz da tvrtka stoji na zdravim temeljima, što meni kao radniku, na neki način osigurava budućnost ", priča Vidović koji će kroz nekoliko tjedana sa suprugom i djecom useliti u stan koji se uređuje.    

Ondje su bolje plaćeni i nisu samo broj!

U Njemačku je došao i 43-godišnji Jasmin ČIRKIĆ iz Rijeke. U Hrvatskoj je u zaštitarstvu radio 19 godina, sada radi na osiguranju jednog izbjegličkog centra u Njemačkoj. Ondje je, kaže, doša jer ima bolje uvjete rada i jer je adekvatno plaćen. U Hrvatsko je, ističe pritom, kao djelatnik bio samo broj.  
"Odavno se zalažemo da zaštitari u Njemačkoj imaju veći status, ali i veća primanja. Najniža satnica naših zaštitara je 10,50 eura (bruto), a tu je i dodatak za noćni rad, rad nedjeljom, blagdanom i slično ", poručuju iz Pond Securityja, jednoj od četiri tisuće zaštitarskih tvrtki u Njemačkoj koje zapošljavaju oko 200 tisuća radnika.( izvor net.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar