UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 9. ožujka 2016.

Ivo Banac: Fra Ivan Tolj i Nino Pavić reketare ministre i predsjednicu Kolindu Grabar KitarovićGOST Bujice bio je  dr. Ivo Banac , profesor emeritus na Sveučilištu Yale u SAD-u i redoviti profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Odmah na početku emisije rečeno je da se predsjednik Vlade nije korektno ponio u slučaju Puljiz , slučaju Lozančić , ali ni u slučaju Brkić  
Milijan Brkić   je ipak drugi čovjek HDZ-a i glavni tajnik najjače stranke u državi i nije u redu da ga premijer Orešković nije mogao primiti barem na pet minuta u dva tjedna.
Grčićevog zamjenika Jakša Puljiz na mjesto savjetnika premijera Oreškovića doveo je Stjepo Bartulica , na zamolbu kuma Joška Klisović , koji je u kumskim vezama i sa Zoranom Milanovićem   
"Postavlja se pitanje tko je još osim Puljiz bio u konkurenciji, ako nije bio nitko - onda je to problem! Nije mi jasan modus operandi Tihomira Oreškovića jer ne razumijem što ga pokreće. Je li moguće da u procesu stvaranja nema vremena?! Ako bih mu davao savjet, rekao bih da radi brzo!Između ostaloga, Banac je govorio o medijskom reketu koji se provodi nad Vladom, nekim ministrima, ali i predsjednicom države. Kao glavnog "reketaša" prozvao je jednog svećenika - poduzetnika, kojeg je njegov kolega Čičak već nazvao "Pop Dodik" ...
Profesor je prilično otvoreno kritizirao Styria i namještena istraživanja javnog mijenja koja namjerno "dižu" Oreškovića, a "spuštaju" Kolindu Grabar - Kitarović. Naročito je kritizirana agencija Promocija plus, čiji su rezultati dokazano nevjerodostojni, o čemu su u bujici navedeni konkretni dokaz.
BANAC O kontroverznom svecenik - tajkune: "Nije mi jasno što hoće taj Ivo Tolj?! Zna li uopće Crkva u Austriji što on radi u Hrvatskoj?! Znaju li u što je pretvorio Večernji list i za koga rade 24sata?! Čita li itko ono što piše Boris Rašeta i ima li to veze s tradicijom Večernjaka?! Oni stvaraju sliku koja nije realna i potkopavaju predsjednicu Kolindu Grabar - Kitarović i potpredsjednika Tomislava Karamarka ...
U uvodnom prilogu, o imenovanju Jakše Puljiz je navedeno:
"Imenovanje Jakše Puljiz ključnim savjetnikom predsjednika Vlade, zaduženog za koordiniranje rada svih ministarstava - izazvalo je ogorčenje u redovima Domoljubne koalicije. Osim pravaša, nezadovoljni su i liberali, ali i umirovljenici te HSS.
Ključa iu HDZ-u čiji dužnosnici u neslužbenim razgovorima s novinarima ne skrivaju nezadovoljstvo. U najvećoj hrvatskoj političkoj stranci ima dovoljno mladih, obrazovanih i sposobnih ljudi - pa uistinu nije jasno zašto je Orešković u Vladu doveo bivšeg zamjenika kontroverznog Branka Grčića, jednog od najnesposobnijih SDP-ovih ministara. Još prije Puljiz, Tihomir Orešković je na mjesto vanjskopolitičkog savjetnika doveo je Josipovićevog intimusa i bivšeg savjetnika - Stjepo Bartulica.
A nije nikakva tajna da veliki utjecaj na premijera ima i kontroverzni Ivić Pašalić, poznatiji kao "Herr Flick". Slavni "Peti ortak" s Oreškovićem kontaktira i nekoliko puta na dan, a njegovi savjeti često su oprečni politici HDZ-a. Poseban trn u oku ključnih savjetnika aktualnog premijera je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović. Bartulica i Pašalić čine sve kako bi na umjetan način smanjili njezinu popularnost.
Agencije koje su nekada podržavale Josipovića, sada umjetno pumpaju Oreškovića. Jednoj od njih - Promociji plus - važno je zadržati bogate ugovore s MUP-om, javnim poduzećima i još nekim ministarstvima. Tihomir Orešković već je dulje vrijeme izložen i nevjerojatnim pritiscima medijsko-poslovnog podzemlja, predvođenog jednim kontroverznim popom.
Ninoslav Pavić i svećenik-tajkun pokušavaju Vladi uvaliti svoje udjele u Vjesnikovom neboderu i tako se dočepati gotvo 150 milijuna kuna! Zauzvrat: premijeru je obećana medijska popularnost, kakvu su donedavno iz istih razloga osiguravali i Zoranu Milanoviću.
Koliko su vanjski utjecaji na predsjednika Vlade zapravo ozbiljni, svjedoči i podatak da je medijski interesni lobi osigurao odlazak papinskog nuncija Alessandra D'Erica na razgovor kod Drage Lozančića, šefa SOA-e. Nakon sastanka, nuncij je otišao kod Oreškovića i od njega zatražio da potpiše smjenu omiljenog Milanovićevog špijuna, unatoč činjenici da je Lozančić odavno izgubio povjerenje hrvatske predsjednice.
ROBERT Bosak, politolog: - Agencije koje su se već izblamirao lažnim rezultatima, ne mogu više biti uhljebljene u državnim tvrtkama i ministarstvima. Karamarka su prvo prikazivali 2011. kao najpopularnijeg ministra, a sada je odjednom - negativan ... Predsjednica Kolinda Grabar - Kitarović otkazala im je ugovore koje je s njima imao Josipović pa sada donose negativne rezultate o njoj! Umjetno joj smanjuju popularnost i pumpaju druge ne bi li zadržali milijunske poslove!
Profesor Ivo Banac u bujici je komentirao i susret posrnulog medijskog mogula Nine Pavića s premijerom Tihomirom Oreškovićem, u poznatom zagrebačkom restoranu Tač.
Do susreta je došlo prije dva tjedna i već tada je, navodno, Pavić "žicao" Oreškovića da njemu, Ivanu Tolju i još jednom tajkunu isplati čak 150 milijuna kuna za Vjesnikov neboder. Biti će zanimljivo vidjeti hoće li premijer popustiti tim pritiscima, u trenucima kada je najavio da će braniteljima rezati gotovo 50 milijuna kuna i kada je proračun Ministarstva obrane smanjen za 500 milijuna ...
Ukupni rezovi koje je najavila Vlada iznose gotovo 2 i po 'milijarde, a tajkuni praktički reketare premijera za 150 milijuna kuna! Zoran Milanović već je svojedobno obećao medijskim tajkunima Paviću i Tolju da će im dati milijune za Vjesnik, ako ga politički podrže Večernji i Telegram, no Milanović je izgubio izbore pa se sad pritisak nastavlja na Oreškovića.
Paviću je ovo jedini izlaz jer mu je propao pokušaj preuzimanja riječkog Novog lista ... Političkom-medijskom reketu izložen je i ministar kulture dr. Zlatko Hasanbegović, od kojeg su predstavnici nekih agencija zatražili smanjiti reklamnu minutažu HTV-u, a poveća je RTL-u - pa će ga RTL "prestati napadati"!
Voditelja Bujice zanimalo je i kako to da u anketama nema najpopularnijih ministara - dr. Zlatka Hasanbegovića i dr. Mire Kovača. Banac je odgovorio:
- Nekome očito ne odgovara njihova politika. A narod se ne može zavarati. On ju je prepoznao i zato su popularni. Hajka na Hasanbegovića je indikator raspoloženja u hrvatskom društvu. Tzv. elita se ponaša bahato i vrlo glupo. Vrhunac je pokušaj internacionalizacije ovog slučaja.
Na svoju stranu pokušavaju dobiti tipove kojima je uzor Mitterand, a on je u svojoj mladosti bio jedan od šarafa u sustavu Vichy Republike! Zabadaju nos u naše unutarnje stvari, a zaboravljaju da je Hrvatska danas članica EU i NATO-a. Mi više nismo u potrazi za priznanjem, niti smo u ratu. Nismo na ulici. Ta gospoda naprosto moraju uzeti u obzir da se mnogo toga promijenilo ... Stanite, što hoćete?! Slučaj Hasanbegović je izmanipuliran.
Profesor je pohvalio i ministra obrane Josipa Buljević koji je za svoj prvi posjet izabrao - Kosovo, a sutra će položiti vijenac na grob slavne albanske obitelji Jašari:
- To je u skladu s nečim što sam ja cijelo vrijeme zagovarao i što je suprotno Milanovićevoj i Josipovićevoj politici. Kada ministar ide na Kosovo nije to samo važno za svijest Kosovara već i za nas! Buljević na žalost nije dovoljno poznat javnosti, a on je jedan od najkvalitetnijih ministara ove vlade. Hrvatska mora raditi na zbližavanju sa zemljama koje su u strukturalno sličnom položaju. Ne možemo biti ravnodušni prema Crnogorcima koji teže emancipaciji, afirmiranju Makedonije, ravnodušni prema Bosni i Hercegovini koja je dio istog povijesnog prostora!
Banac nije propustio pohvaliti ni dr. Kovača: - Prvo je išao u Sarajevo, Mostar pa Budimpeštu, Berlin pa Rim gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Italije, s kojim nije bilo susreta dugih šest godina! Postavlja se pitanje što je stanovita gospođa radila tolike godine?!
Dr. Banac je komentirao i slučaj Lozančić. - Odugovlačiti nije dobro, treba riješiti problem, a najkvalitetnije je da se čim prije odabere njegov nasljednik.
Na kraju je Banac komentirao i smjenu Gorana Radmana i promjene na HRT-u:
- Bit će otpora Radmanovih kadrova. Posao će biti težak, ali je važno odlučiti želimo li to obaviti do kraja ili ćemo samo lagano "farbati" i prepustiti se vremenu ... Mora postojati pritisak na koaliciju da se stvari na HRT-u promijene do kraja, a to znači da se stvori javni medij s interesima društva. Da se sve te 'promocije plus' više ne pojavljuju na zaslonu!


(Izvor maxportal.hr / uredio anonymous)

Nema komentara:

Objavi komentar