UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 18. ožujka 2016.

HRT OPET U LOVU NA STUDENTE: Ako imaju laptop ili mobitel – moraju platiti RTV pretplatu!HRT svoj proračun puni pozivajući se na članak 34. Zakona o RTV pristojbi po kojem su pristojbu dužni plaćati svi koji imaju bilo kakav uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa. Tako su se na njihovoj meti našli i brojni studenti koji žive odvojeno od roditelja u podstanarstvu.

Neki od zagrebačkih studenata posljednjih su se dana suočili sa zahtjevima HRT-a za plaćanje RTV pristojbe iako nemaju TV ni radio već samo laptope. Pritom im je zaprijećeno kaznama ako pristojbe ne plate, navodeći kako studenti strahuju da će se na njih sad početi vršiti pritisak i u studentskim domovima.

Iskustvo s traženjem HRT-a da se plati pristojba zbog laptopa prošli su već zimus i neki osječki studenti. Obrazlažući im svoje traženje HRT se pozvao na članak 34. zakona o RTV pristojbi, prema kojemu je obveznik pretplate svatko tko ima radijski i/ili televizijski prijamnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa, a u njih spadaju i laptopi, tableti, pametni telefoni…

Odjava komplicirana

Upravo na to upozorava i Regionalna organizacija zaštite potrošača.
“Čim je potrošač vlasnik stana, poslovnog prostora ili ima auto, podrazumijeva se da ima neki uređaj kojim može primati radio ili TV signal. U praksi danas se i s osrednjim mobitelom može primati radio, pa i TV signal i posjednik takvog uređaja mora plaćati HRT pristojbu”, napominju u ROZP-u.
Odjava RTV pretplate prilično je komplicirana, a uključuje i provjeru stambenog prostora od nadležnih službi HRT-a vezano uz to da li se u kućanstvu nalazi ikakav prijemnik, jednako kao i provjeru ima li osoba prijevozno sredstvo s mogućnošću slušanja radiostanica.

(izvor net.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar