UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 8. ožujka 2016.

PLOVANIJA NA NOGAMA Prijatelji i susjedi iz temelja obnavljaju kuću obitelji Viduka - ne daju da im Centar oduzme djecu!



- Nemojte mene pitati, evo tu ima i drugih da vam objasne, ja sam u šoku, molim vas, s njima razgovarajte ... - govorila nam je u ponedjeljak Zadranka 
Vesna Maretić , majka triju djevojčica predškolske dobi za koje Centar za socijalnu skrb Zadar predlaže se, sve tri, oduzmu roditeljima. Na posljednjem ročištu Sud ipak nije prihvatio prijedlog Centra, ali se postupak na sudu nastavlja utvrđivanjem činjenica.
Jedna od činjenica je da je kuća ove obitelji prepuna vlage, te da je otac triju djevojčica, Goran Viduka , na sudu zavapio da će riješiti vlagu, samo da mu ne diraju djecu.


- Čitao sam taj članak u "Slobodnoj", gledao slike i nisam mogao vjerovati da bi Goranu Viduki mogla biti oduzeta djeca.
Pa on je bio dijete kad mu je oca pred tom kućom ubila granata. Nazvao sam prijatelja Ivicu Mataka . Njega je samo jednom trebalo nazvati. Nazvali smo Marinka Katuša . Svi troje smo iste večeri došli u kuću kod Gorana Viduke. Gledali smo djevojčice. Tko može okrenuti glavu od takve strašne prijetnje, da bi te djevojčice mogle biti otpremljene u dom, ostati bez roditelja? Kuća je dotrajala, u lošem je stanju. OK, idemo raditi, zaključili smo, dohvatili mobitele i nazvali prijatelje, obrtnike i susjede - priča nam Vjekoslav Mudrinić , objašnjavajući prizor koji smo zatekli: sve, doslovno sve je već u ponedjeljak ujutro iz kuće bilo izneseno u naručene kontejnere: madraci, svi kreveti , kuhinja, kompletan namještaj, čak prekrivači, deke, popluni ... Sve se ubacivalo u kontejner, a do našeg dolaska u deset sati marljivi prijatelji su iz dnevnog boravka počupali i kompletan laminat.   


- Sad će doći čovjek i stući sve pločice - objašnjavali su, te pokazivali zid gdje će probiti vrata.

- Vrata vode u garažu koju ćemo zatvoriti. Tu će biti soba za djevojčice. Kada dođu, dočekat ih sve, baš sve potpuno novo, kreveti, posteljina, igračke, radni stolovi ... objašnjavaju Vjekoslav Mudrinić i Ivica Matak, pokretači akcije kakvu Zadar ne pamti.

Oni su, naime, u tri dana dogovorili sve do najsitnijih detalja i tek tada, u ponedjeljak, krenuli u akciju: stigli su električari i mijenjali instalaciju, vodoinstalateri, keramičari, stolari, kamenoklesari, pituri, staklari ... Dok su u prijatelji iz ovog, po društvenosti poznatog zadarskog kvarta, Plovanije, u ponedjeljak ujutro izbacivali stvari iz kuće, već se sve znalo tko što donira, ništa se nije bacalo "napamet": imaju osobu koja poklanja kuhinju, drugi namještaj za dnevnu sobu, pa za roditeljsku sobu, te sobu za djevojčice ... za kupatilo, za nove prozore i vrata ... Lakše je reći da obitelj Gorana Viduke dobiva sve, baš sve kompletno novo, nego uopće nabrajati što su sve Mudrinić i Matak dogovorili is kim su sve razgovarali.

- Djevojčice su sada kod bake na Pagu. Mislim da neće vjerovati kada se vrate i vide sve što ćemo im pripremiti, neće vjerovati da je to njihovo. Roditelji će spavati u kvartu, kod prijatelja. Ovo radimo punoga srca. Reći ću vam imena svih donatora kada sve posložimo na kući, ovo je čudo. Koga god sam nazvao pomoći, rekao je odmah "nema problema, što treba?". Ponosan sam na plovan, na naš kvart, na naše ljude. Sretan sam da ćemo sačuvati jednu obitelj. Svi smo u prašini do grla, a svi smo sretni i ispunjeni, jer znamo da radimo pravu stvar - rekao je Ivica Matak, s kojim smo, uz Vjeku Mudrinića, u ponedjeljak zatekli Enrika Jurića , Marjana Mazića Maju , Franka Mikulića , Antu Mataka Conca i Tihomira Brdara . Trpali su komade namještaja u kontejner i rekli da nemaju baš vremena za "brbljanje".     
Da bi Plovanija zaista pokazala izvanrednu solidarnost, ni ovo što rade na kući nije sve: u kafiću "Geny" u središtu kvarta svatko, odakle god došao, može ostaviti donaciju za obitelj Viduka. Sve se uredno vodi, a novac će, kaže vlasnik kafića Ante Knežević , dobro doći, jer na kraju uvijek neka sitnica fali. Dok smo svi zajedno, možemo puno učiniti; tri djevojčice, od kojih najstarija ima tek šest godina, nisu zaslužile da budu otrgnute iz obiteljske kuće, a mi ćemo im stvoriti pravi dom, zaključili su prijatelji sa zadarske Plovanije.


   (izvor zadarski.hr / Lada Barčul / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar