UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 23. ožujka 2016.

Koja je najzaduženija država na svijetu?

HRVATSKA NI BLIZU


Svjetski javni dug raste iz minute u minutu, a u trenutku kada je tekst pisan iznosio je približno 58.351.123.612.519 dolara, ali svake sekunde raste za nekoliko stotina milijuna. Nezamislivo velik fiktivni novac, koji su države potrošile opterećuje svakog čovjeka ovog svijeta sa oko  7.000 dolara, a za otplatiti ga trebalo bi raditi osam mjeseci, a da se pritom ne potroši nijedan cent u druge svrhe.


Najzaduženije države nisu ni 
Grčka ni Porugal, ni u apsolutnom niti u postotnom iznosu. Začudo, to su neke potpuno druge zemlje, koje prosječan građanin nikada ne vidi na popisima problematičnih zemalja. Sjedinjene Američke Države dužnik su broj jedan i duguju u ovom trenutku nezamislivih 15,99 tisuća milijardi dolara. Dug je premašio 93 posto BDP-a najveće svjetske ekonomije, a svaki je od 321 milijuna Amerikanaca dužan je čim se rodi 50 tisuća dolara

Odmah poslije SAD- a je Japan, s nevjerojatnih 12,04 tisuća milijardi dolara duga. Samo Japan i Amerika odgovorni su za polovicu svjetskog duga. Japanci bi trebali raditi pune dvije godine bez ikakvih troškova i još ne bi otplatili dug, jer je on narastao na 261 posto BDP-a. Svaki Japanac duguje 96,4 tisuće dolara.

Kanada nema tako velik dug, ali je prosječni Kanađanin u istoj gabuli kao i Amerikanac. On mora otplatiti gotovo 49.000 dolara duga, koji je stvorila njegova država i to u najvećem dijelu u posljednjih 10 godina, jer je tada dug Kanade per capita iznosio manje od polovice.


S javnim dugom od 44 milijarde dolara ( iako mi smatramo da je ovaj podatak manji od stvarnog duga) i  10.2 tisuća dolara po stanovniku Hrvati još uvijek nisu ni blizu najzaduženijim zemljama svijeta. Možemo reći da smo u iznosu po stanovniku čak u skupini zemalja s malim dugom, ali prijetnju predstavlja 
brzi rast zaduživanja i loš kreditni rejting
.

Kina za razliku od SAD-a nema problema s dugovima države. Velika 
Kina može biti mirna jer je vlasnik duga, a ne dužnik. Ima samo 1,9 bilijuna dolara duga, što na 1,3 milijarde Kineza pojedinačno otpada oko 1450 dolara. To mogu zaraditi u mjesec do dva dana!

Ni Rusija, kao jedna od svjetskih ekonomskih velesila, nema puno duga. Spašavaju je bogati izvori nafte i prirodnog plina pa njezini stanovnici ne moraju strahovati. Dug je manji od 10 posto godišnjeg BDP-a i iznosi jedva 244 milijardi dolara, a svaki Rus duguje samo 1.737 dolara.
Kako se uspješno razdužiti, treba učiti od 
Alžira. Od 2000. do 2002.  smanjio je javni dug za 18 milijardi dolara, odnosno sa 60 na 22 posto BDP-a. Danas im dug iznosi tek 15,5 milijardi dolara tj. 4% godišnjeg bdp-a. Svaki građanin duguje nešto više od 400 dolara.

Libija ima javni dug na razini od samo -4.7
 posto BDP-a, a u 12 godina smanjivala je zaduženje postupno i uporno pa sada duguje samo 378 milijuna dolara. Ako tako nastave uskoro bi mogli biti bez dugova.


Kako iz minute u minutu raste svjetski javni dug, možete pratiti OVDJE.

Nema komentara:

Objavi komentar