UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 9. ožujka 2016.

Evo na koje povlastice su saborski zastupnici lani potrošili gotovo 9 milijuna kuna


Biti saborski zastupnik, zasigurno je jedna od najprivlačnijih pozicija u zemlji.
S obzirom na često prazne saborske klupe, građane provociraju zastupničke povlastice. Ipak, teško je očekivati ​​da će sami sebi nešto dokinuti, jer je prvi pokušaj rezanja propao. Evo na što su sve trošili, a mimo isplaćenih plaća tijekom 2015.
Po službenoj dužnosti ili ne, prema saborskim statistikama prošle godine saborski su zastupnici uz plaće potrošili gotovo 9 milijuna kuna. Najviše za najam stana (2,6 milijuna kuna) i uporabu osobnog automobila (2,3 milijuna kuna), prenosi HRT. Potom slijede troškovi zrakoplovnih karata koji se penju na više od 900 tisuća kuna, a 930 tisuća isplaćeno im je na račun naknade za odvojeni život. Dalje slijede troškovi za hotel u iznosu od 646 tisuća kuna, cestarine 360 ​​tisuća kuna, dnevnice 307 tisuća kuna, režije 376 tisuća kuna, javni prijevoz za koji je utrošeno oko 40 tisuća kuna.
U prilogu HRT-ovog Labirinta izjave daju političari pa tako Vilibor Sinčić. Ivan Vilibor Sinčić, Ante Sanader i Boris Blažeković otvoreno govore o svojoj plaći, ali o njezinoj opravdanosti ne misle jednako. Za Ivana Vilibora Sinčića, čija je plaća 12.690 kn - ona je neopravdana jer je, kako kaže, 'politička odgovornost zastupnika gotovo nikakva'. Bivši zastupnik Boris Blažeković, koji je primao nešto više od 17 tisuća kuna - nije sklon pojednostavljivanju situacije i nazivanju zastupnika - uhljeba. To smatra nepristojnim i nekorektnim naspram samih građana. Plaća Ante Sanadera, kao potpredsjednika Sabora bit će između 17 i 18 tisuća kuna. On pak ne smatra lošom idejom počasnu funkciju saborskog zastupnika - pod uvjetom da odoba ima svoju drugu karijeru.

Propao je pokušaj da se ukine beneficija po kojoj saborski zastupnici nakon završetka mandata još 6 mjeseci primaju punu saborsku plaću, a sljedećih 6 mjeseci polovicu plaće. Pa ih tako u ovom trenutku tu naknadu prima 48 bivših zastupnika. Blažeković to smatra 'bezvezarije'. Naveo je podatak da su u Nizozemskoj donedavno bivši zastupnici primali punu plaću 7 godina nakon mandata, ali su imali i potpunu zabranu rada, naročito u privatnim tvrtkama - kako ne bi mogli zloupotrijebiti određena saznanja koja su stekli kao zastupnici.


( izvor sloboda.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar