UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 24. svibnja 2016.

ZBOG DUGA OD 100 KUNA MOŽETE OSTATI BEZ IMOVINE: ‘Zakon je napravljen u interesu velikih igrača i krupnog kapitala’Izmjena Ovršnog zakona pokazala se nužnom, ako pogledamo brojke blokiranih građana. Trenutačno je 325 tisuća računa građana u blokadi, a više od 80 posto njih nije u mogućnosti podmiriti svoje obveze dulje od godinu dana. U udruzi Blokirani ocjenjuju da su dopune zakona napravljene “u interesu velikih igrača i krupnog kapitala”.

Građani koji su u blokadi dužni su ukupno 37 milijardi kuna, a iznos dugovanja raste iz dana u dan. FINA je do sada provela više od 7 milijuna ovrha, a većina tih građana čeka i donošenje Zakona o stečaju.

Novi zakon je u postupku izrade te nakon toga ide u raspravu, ali u udruzi Blokirani od njega ne očekuju bitna poboljšanja koja će pridonijeti da građani žive bolje, kazao je dr.sc. Sarajko Baksa iz udruge Blokirani u HRT-ovoj emisiji Studio 4.

Zakon najbolje ukinuti

“Ovršni zakon postavljen je na krivim temeljima i najbolja njegova dopuna, prema mome mišljenju, je ona koja će ga staviti izvan snage i ukinuti”, izjavio je Baksa.
Poručuje da je provedba zakona katastrofalna te objašnjava da se i zbog eventualnog duga od sto kuna tijekom procesa žalbe i ovrhe realno može ostati bez imovine.

Umjetno stvoreni dug

Baksa je komentirao apsurdnu situaciju kada su troškovi u postupku ovrhe nekada i sedam puta veći od duga.
“Ako pitate odvjetnike i javne bilježnike, oni će zastupati svoj interese. Dugovi koji su nastali temeljem ovakvih lešinarskih zakona uvelike premašuju iznos same glavnice. Tu je riječ o više od 25 milijardi kuna. Netko to mora pratiti. Ono što je problem je što taj iznos duga nema ni hrvatsko gospodarstvo. On je umjetno stvoren i nije realan, to su troškovi kamata, javnih bilježnika i odvjetnika”, kazao je Baksa.
Ocjenjuje da su dopune zakona “u interesu velikih igrača i krupnog kapitala”.

( izvor net.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar