UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 10. svibnja 2016.

Što spaja mađarsku nuklearku i HDZ-ovu rusku vezu?


TVRTKA PARAVAN



Ministar poduzetništva i obrta iz redova HDZ-a Darko Horvat, bez obzira na to što u svom resoru nema energetiku, prošli je tjedan u Sarajevu izjavio, javlja Reuters, kako se Hrvatska treba uključiti u projekt nove mađarske nuklearne elektrane Paks. Ovu neobičnu izjavu ministra poduzetništva i obrta registrirao je tek Večernji list, proglasivši ga ishitrenim, jer o kupnji struje ne odlučuje država bez obzira na to što je HEP državna tvrtka. No Horvatova izjava zanimljivija je zbog činjenice da Paks gradi ruski Rosatom, koji je u Hrvatskoj po svemu sudeći imao paravan-tvrtku Migrit solarna energija za ulaganje u Finskoj. Direktorica Migrita Oksana Dvinskykh donatorica je HDZ-a, bivša poslovna suradnica i bliska prijateljica Ane Karamarko (rođene Šarić)


No vratimo se Migritu, za koji se sumnjalo da je Rosatomov paravan. Bez iskustva u nuklearnoj energiji, hrvatska tvrtka Migrit solarna energija, čija je direktorica Ukrajinka s hrvatskim državljanstvom Oksana Dvinskykh, prošlog se ljeta trebala uključiti u gradnju finske nuklearke dvostruko jače od NE Krško. Nesvakidašnja poslovna vijest: tvrtka s kapitalom od 21.000 kuna i jednim zaposlenim trebala je za 1,2 milijarde kuna kupiti udjel u finskoj tvrtki koja ondke gradi nuklearku! Time bi glavnom izvođaču i vlasniku trećine udjela u projektu, ruskom Rosatomu, pomogla zadovoljiti finske vlasti koje su zahtijevale da 60 posto suvlasnika bude iz EU-a.

Na vijest o investiciji i najavljenom preispitivanju vlasništva strogih finskih vlasti, Oksana Dvinskykh u hrvatskim je medijima demantirala finske sumnje da je Migirt zapravo paravan za ruski Rosatom tvrdeći da iza tvrtke stoje dvije obitelji židovskog porijekla iz Hrvatske i Austrije, Edel i Sološanski. No Fincima njezine riječi nisu bile dovoljne: nakon što su proučili zatraženu dokumentaciju zaključili su da nema dovoljno dokaza da je Migrit hrvatska tvrtka, pa je njihova prijava za projekt službeno odbijena u kolovozu prošle godine. 'Čini se da iza hrvatske tvrtke stoje ruski financijeri', objasnio je odbijanac finski ministar gospodarstva Oli Rehn u FT-u, ne precizirajući radi li se o Rosatomu.

Finski mediji od početka su namjeru hrvatskih ulagača tretirali sumnjivo, otvoreno ih povezujući s Rosatomom. Finski MTV (ne treba brkati s muzičkom televizijom, ovo je medijska kuća u vlasništvu švedskog Bonniera) objavio je kako je 3. srpnja Oksana Dvinskykh doletjela u Helsinki u društvu šefa HDZ-a Tomislava Karamarka i njegove supruge Ane Šarić. Dolazak Tomislava Karamarka, šefa konzervativnog HDZ-a, povezivao se s Migritovim pregovorima s finskim vlastima zbog projekta gradnje nuklearne elektrane. Iz HDZ-a su odmah demantirali vezu svoga šefa s Migritovim poslovima, objasnivši put tek Karamarkovom željom da sudjeluje na poslovnoj konferenciji. H-alter je potom objavio zanimljivo internetsko otkriće: na starim web-stranicama Migirt energije (tvrtke osnovane prije Migrit solarne energije) pronašli su da je Ana Šarić bila njihova savjetnica za medije. Iz Migrita na to poručuju da je ta suradnja davno prekinuta i na novim stranicama nema više traga njihovoj suradnji.

Druženja Oksane Dvinskykh i bračnog para Karamarko ipak nisu prestala. U izbornoj noći Ana Šarić bodrila je Kolindu Grabar Kitarović u društvu svog prijatelja vaterpolista Dubravka Šimenca i Oksane Dvinskykh, a fotografiju objavljenu na Facebooku prenio je i tportal. I ono puno važnije, ponovo je iskočila kao financijerka HDZ-ove kampanje: preko tvrtke Titan nekretnine Oksana Dvinskykh pomogla je HDZ sa 100.000 kuna. Tu je i Zaklada Nova pokoljenja, kojom ona upravlja, i koja je s HDZ-ovom Zakladom hrvatskog državnog savjeta financirala niz projekata, pa tako čak održava i spomen-kuću Franje Tuđmana. 

I za kraj još jedna zanimljivost. Šef mađarskog ureda ruskog državnog diva Rosatom Zalán Bács kao predstavnik MOL-a svojevremeno je bio član uprave Ine, baš u isto vrijeme kad i Karamarkov prijatelj i MOL-ov konzultant Josip Petrović.

( izvor tportal.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar