UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 21. svibnja 2016.

Zastupnici švicarskog parlamenta primaju minimalac, a o mirovini mogu samo sanjati



FOTELJAŠI u Hrvatskom saboru, od kojih se mnogi ne udostoje niti pojaviti na sjednicama, uživaju visoke plaće i razne beneficije - od većinom pokrivenog smještaja, prijevoza, naknade za odvojeni život do sigurnih i visokih mirovina. S druge strane, zastupnici u švicarskom parlamentu novac dobiju samo za ono vrijeme koje tamo i provedu, a primaju minimalac. O mirovini na temelju zastupničkog mandata mogu samo maštati, pojasnila je predsjednica parlamenta Švicarske Christa Markwalder.

Ona je za HRT ispričala kako zastupnici švicarskog parlamenta primaju tek minimalnu plaću, a za rad u parlamentu ne dobivaju mirovinu. Kako kaže Markwalder, zastupnici u švicarskom parlamentu nemaju stalan posao s punim radnim vremenom niti primaju mjesečnu plaću kakvu primaju hrvatski saborski zastupnici.

"Švicarski parlamentarni sustav je pomalo osobit jer izabrani zastupnici nisu stalno zaposleni u tom najvišem zakonodavnom tijelu iako se u njemu radi profesionalno. To znači da većina zastupnika ima drugi posao te u parlamentu sjede mnogi nastavnici, medicinske sestre, liječnici, odvjetnici i poljoprivrednici. Prednost takvog sustava jest to što profesionalno znanje iz svakodnevnog života možete prenijeti u politiku", objasnila je Markwalder.

Nema govora o mirovini na temelju zastupničkog mandata
Kako kaže, sukob interesa rješavaju "transparentnošću", odnosno kada se rješavaju pitanja vezana uz posao koji rade ili tvrtku u kojoj se nalaze, prijave povezanost.

Markwalder također kaže kako zastupnik u parlamentu, ukoliko ne osvoji novi mandat ili ode u mirovinu, ne može niti pomišljati na mirovinu zarađeni sjedenjem u parlamentu.

Progovorila je i o švicarskom zdravstvenom sustavu, za kojeg mnogi smatraju da je jedan od najboljih u svijetu.

"Naš zdravstveni sustav je vrlo kvalitetan jer se financira na temelju premija, a ne poreza. Naime, što je Švicarac zdraviji i imućniji, plaća više, a iz tog novca se potom financira zdravstveno osiguranje za one manje imućne", pojasnila je.

( izvor index.hr / uredio anonymous ) 

2 komentara:

  1. Smiješne su opetovane izjave vladajućih,koji god zasjeli na vrh, da će u vladu dovesti mlade i iskusne stručnjake!!! Kakav je to mladi i iskusni stručnjak koji je uspješan u svojoj struci a da ga zanima gubljenje vremena sa osobama koje su jedino specijalizirane za prevaru i muljažu. Još u vrijeme starog rima neka pametna glava je izjavila da se politikom može baviti jedino osoba bez morala.

    OdgovoriIzbriši
  2. Smiješne su opetovane izjave vladajućih,koji god zasjeli na vrh, da će u vladu dovesti mlade i iskusne stručnjake!!! Kakav je to mladi i iskusni stručnjak koji je uspješan u svojoj struci a da ga zanima gubljenje vremena sa osobama koje su jedino specijalizirane za prevaru i muljažu. Još u vrijeme starog rima neka pametna glava je izjavila da se politikom može baviti jedino osoba bez morala.

    OdgovoriIzbriši