UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 3. svibnja 2016.

GDJE JE NESTALO 16,6 MILIJARDI KUNA: Predsjednica zabrinuta nalazom Državne revizije



Predsjednica je izrazila  zabrinutost zbog nepovoljnog mišljenja revizije o poslovanju Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) kojim upravlja Mladen Pejnović, bivši agent KOS-a
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je glavnog državnog revizora Ivana Klešića koji joj je predstavio izvješća o obavljenim revizijama za 2015. Poseban naglasak u razgovoru je stavljen na nepovoljno mišljenje revizije vezano uz poslovanje Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom i uvjetno mišljenje za Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.
Predsjednica Republike izrazila je zabrinutost nad predstavljenim nalazima revizije i utvrđenim nepravilnostima te svoje uvjerenje kako će nadležne institucije postupiti sukladno svojim ovlastima, štiteći interese Republike Hrvatske, navodi se u priopćenju.
pejnović
Mladen Pejnović, šef DUUDI-ja, bivši agent KOS-a
Financijska izvješća DUUDI-ja ne iskazuju objektivno i istinito poslovanje
Prema mišljenju Državnog ureda za reviziju, financijski izvještaji DUUDI-ja u značajnim odrednicama ne iskazuju objektivno i istinito rezultate poslovanja te stanje imovine i obveza, a poslovanje u značajnom dijelu nije usklađeno sa zakonima i drugim propisima.
Prema nalazu, evidentirana vrijednost dionica i udjela kojima upravlja DUUDI manja  je za 16,6 milijardi kuna od vrijednosti iz Registra i obavijesti Središnjeg klirinškog depozitarnog društva (SKDD).
Nabrojivši utvrđene nepravilnosti i propuste u DUUDI-ju, državna revizija u izvješću, uz ostalo, navodi da nisu pouzdane evidencije o nekretninama kojima upravlja, a poslovne knjige ne osiguravaju podatke o stvarnom stanju imovine kojom DUUDI upravlja, a koja se odnosi na dionice i udjele u glavnici, nekretnine i potraživanja.
Gdje je nestala imovina?
U poslovnim knjigama evidentirana je vrijednost dionica i udjela u glavnici u osam društava, umjesto u 58 društava i drugih pravnih osoba od strateškog i posebnog interesa. Iz navedenih razloga u poslovnim knjigama evidentirana je vrijednost dionica i udjela kojima upravlja DUUDI, manja za 16,6 milijardi kuna od vrijednosti iz Registra i obavijesti SKDD-a.
Također, prema podacima iz Registra i SKDD-a, drugi državni imatelji imaju u vlasništvu dionice i udjele u glavnici 14 društava od strateškog i posebnog interesa kojima upravlja DUUDI, u vrijednosti 3,9 milijardi kuna, što nije evidentirano u poslovnim knjigama u izvanbilančnim zapisima, stoji u mišljenju Revizije.
Revizija upozorava i na to da su u 2014., bez primjene propisanih postupaka javne nabave, nabavljene usluge u vrijednosti 1,5 milijuna kuna, od čega se na usluge održavanja poslovnog kompleksa na Ksaveru odnosi 1,2 milijuna kuna, a ostatak na nabavu električne energije.
Ministarstvo zaštite okoliša preselilo se u skuplji prostor 
Na uvjetno mišljenje revizije o  Ministarstvu zaštite okoliša i prirode utjecalo je, pak, nepostupanje prema nalozima ranije revizije te računovodstveno poslovanje i rashodi u dijelu koji se odnose na zakupnine, odnosno na prošlogodišnje preseljenje Ministarstva u Zagreb Tower.
Revizija, naime, u izvješću navodi  da se Ministarstvo iz prostora koji je najvećim dijelom bio u vlasništvu države i Grada Zagreba i za koje su uvjeti zakupa bili povoljniji od tržišnih preselilo “u privatni prostor za koji se u cijelosti plaća zakupnina prema tržišnim uvjetima”.
– Ministarstvo je zakupilo poslovne prostore s namjerom davanja u podzakup Agenciji za zaštitu okoliša (AZO) i Državnom zavodu za zaštitu prirode (DZZP) bez njihovih prethodnih zahtjeva o potrebi za preseljenjem. S AZO-om nije zaključen ugovor o preseljenju, a Ministarstvo je u obvezi plaćanja zakupnine i svih pratećih troškova za poslovni prostor predviđen za davanje u podzakup navedenoj agenciji – dodaje se u izvješću Revizije.
Podsjetimo da smo na Maxportalu više puta pisali o Mladenu Pejnoviću, bivšem agentu KOS-a i velikom prijatelju SDP-ovog premijera Zorana Milanovića koji mu je povjerio na upravljanje cca 32 milijarde kuna vrijednu hrvatsku imovinu.

( izvor maxportal.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar