UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

utorak, 24. svibnja 2016.

NOVI UDAR NA GRAĐANE: Vlada će u srijedu povećati cijene liječenja i to po dva modela


Vlada će na sutrašnjoj sjednici usvojiti izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kojim će poskupjeti liječenje za pacijente i to po dva modela.

Uvodi se naknada za sve one pacijente koji zatraže hitnu medicinsku pomoć, ustanovi li se da im takva nije bila potrebna. Koji iznos naknade će plaćati ti pacijenti, tek će utvrditi Upravno vijeće HZZO-a.

Podiže se i maksimalni iznos sudjelovanja pacijenata u troškovima liječenja sa 60 na 90 posto proračunske osnovice, odnosno s 2000 kuna na gotovo 3000 kuna, piše N1

Mjere za uravnoteženje financijskog poslovanja obveznog zdravstvenog osiguranja

Vlada je je na svojim stranicama obrazložila prijedloge koji će se naći na sutrašnoj sjednici.
“Ovim zakonskim prijedlogom predlažu se mjere za uravnoteženje financijskog poslovanja obveznog zdravstvenog osiguranja povećanjem maksimalnog iznosa sudjelovanja osiguranih osoba u troškovima zdravstvene zaštite sa 60,13% proračunske osnovice na 90,20% proračunske osnovice, čime će se, uz ostale reformske mjere, postići održivost zdravstvenog sustava.
Naime, u 2013. godini cijene zdravstvenih usluga iz obveznog zdravstvenog osiguranja linearno su smanjene za gotovo 30%, a tijekom 2014. i 2015. godine višekratno su povećavane kako bi u cijeni zdravstvene zaštite bio uračunat realan trošak lijekova, materijala i rada, posebice u dijelu specijalističko-konzilijarne i bolničke zdravstvene zaštite što je rezultiralo povećanim rashodom sredstava na ime troškova najskuplje zdravstvene zaštite.
Budući da propisani iznos sudjelovanja od 20% pune cijene zdravstvene zaštite nominalno daleko premašuje maksimalno propisani iznos sudjelovanja u troškovima zdravstvene zaštite od 60,13 proračunske osnovice, odnosno 2.000,00 kuna, zbog čega se propisani maksimalni iznos sudjelovanja pokazuje nerealnim u odnosu na nastalu situaciju.
Također, kao jedna od mjera racionalizacije korištenja zdravstvene zaštite ovim zakonskim prijedlogom predlaže se obvezati osiguranu osobu na plaćanje naknade za pregled u hitnom bolničkom prijamu koji je obavljen na zahtjev osigurane osobe i to u slučaju kada se pregledom ne ustanovi indikacija za hitnu medicinsku pomoć u smislu Zakona, a koja podrazumijeva pružanje dijagnostičkih i terapijskih postupaka koji su nužni u otklanjanju neposredne opasnosti za život i zdravlje. Iznos naknade utvrđuje općim aktom Upravno vijeće Zavoda uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog zazdravlje.”, stoji u obrazloženju Vlade.


( izvor net.hr / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar