UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 1. svibnja 2016.

Podravka uskoro u vlasništvu Milanovićeva prijatelja Emila Tedeschija?


Privatizacija dijela državnih poduzeća kako bi se smanjio javni dug jedan je od proklamiranih ciljeva vlade Tihomira Oreškovića. Podravka, uz neke turističke kompanije, najčešće se spominje kad se govori o prodaji udjela kojima bi država relativno brzo mogla doći do novca. Jedan od njih je Emil Tedeschi, iz čijeg su Atlantica potvrdili da su spremni ući u koprivničku tvrtku.
Na upit jesu li zainteresirani za akviziciju Podravke, iz Tedeschijeve kompanijeTportalu odgovoreno je kako Atlantic grupa, kao snažna regionalna prehrambena kompanija s razvijenom distribucijskom platformom, može biti konsolidator prehrambene industrije u regiji jugoistočne Europe, pa i šire.
“Ukoliko zainteresirane strane u Podravki, uključujući državu, odluče prodati većinski udio u kompaniji, Atlantic grupa će ovu mogućnost razmotriti u kontekstu snaženja na regionalnom tržištu, kao i strategije internacionalizacije koja nam je trenutačno u fokusu”, poručili su iz Atlantica.
Najbolji rezultat u posljednjih 25 godina
Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić izjavio je u srijedu da glasine o prodaji državnog udjela u koprivničkom koncernu “ni na koji način ne utječu na poslovanje”.
Podsjetio je da je Podravka lani poslovala s najboljim rezultatom u posljednjih 25 godina te da će za nekoliko dana biti objavljeni i poslovni rezultati za prvo ovogodišnje tromjesečje.
Podravka je u utorak izvijestila da zbog najava o mogućoj prodaji državnog udjela Uprava i Nadzorni odbor te koprivničke prehrambene industrije još nisu donijeli odluku o sazivu glavne skupštine dioničara društva, na kojoj bi, među ostalim, trebalo biti donesena odluka o isplati dividende po prvi put unazad deset godina.
Prošlu je godinu Podravka završila s gotovo 157 milijuna kuna neto dobiti.
Grupa Podravka u prvom je tromjesečju ove godine ostvarila neto dobit od 60,1 milijun kuna, što je rast u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosila 59,8 milijuna kuna, izvijestili su u petak iz te kompanije.
Podravka stekla 53,86 posto dionica Mirne koje je prodavala na javnoj dražbi
Na snažan rast prihoda od prodaje veliki utjecaj, pored rasta prihoda od prodaje vlastitih brendova od 6,4 posto, imala je i konsolidacija prihoda od prodaje Grupe Žito.
Ako se izuzmu prihodi Grupe Žito, ukupni prihodi od prodaje Grupe Podravka porasli su za 5,2 posto. Oko 70 posto ukupnih prihoda od prodaje Grupa Podravka u prvom tromjesečju ove godine ostvarila je na inozemnim tržištima.
Najveći rast prihoda, bez utjecaja Žita, ostvaren je u području Rusija, ZND i Baltik gdje su ostvareni gotovo 2,5 puta viši prihodi u odnosu na usporedno razdoblje, u čemu podjednaki doprinos ima i prehrana i farmaceutika.
Nekad privatna tvrtka nacionalizirana 1947.
Povijest hrvatske prehrambene tvrtke sa sjedištem u Koprivnici seže u 1934. godinu kada su braća Marijan i Matija Wolf osnovali su tvrtku za preradu i prodaju voća. Poslje Drugog svjetskog rata 1947., tvrtka je nacionalizirana i dobila je današnje ime Podravka.
Nakon što je Hrvatska stekla neovisnost 1991. godine, Podravka je privatizirana 1993. godine i pretvorena u dioničko društvo. Prodaja Podravkinih dionica na Zagrebačkoj burzi započela je 1998. godine.
U vlasničkoj strukturi Podravke najveći udjel imaju mirovinski fondovi, 42 posto, a nakon toga država, 25,4 posto.
Iz odgovora Atlantica, navodi Tportal, može se zaključiti kako Tedeschi, osim zelenog svjetla države, očekuje pristanak mirovinskih fondova da mu prepuste dodatnih 25 posto dionica kako bi stekao većinski paket uz obostrano prihvatljivu cijenu.
Drugi najbogatiji Hrvat, dugogodišnji prijatelj Zorana Milanovića
Tedeschi je prije sedam godina prvi put pokušao kupiti Podravku.
Koprivnička se tvrtka tada oporavljala od afere Spice, a na njenom čelu bili su ljudi pod utjecajem predsjednika HSS-a, pokojnog Josipa Friščića.
Hrvatski poduzetnik, drugi najbogatiji Hrvat, vlasnik Atlantic Tradea, Emil Tedeschi rođen je 1967. u Splitu.
Tvrtku Atlantic osnovao je sam 1991. sa šest zaposlenika koje je uzeo iz zagrebačke podružnice Meteor holdinga. Njegova tvrtka tada je rasla od prodaje guma za žvakanje Wrigley i čokoladica Ferrero. Kasnije je proširio svoju ponudu robe široke potrošnje. Atlantic Grupa je 2009. imala 1800 zaposlenih i 300 milijuna eura prometa. Prosječan godišnji rast je 10 posto.
Godine 2010. preuzeo je slovensku tvrtku Droga Kolinska. Transakcija je bila vrijedna najmanje 200 milijuna eura, a kupio ju je kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. Nakon tog širenja njegovo poslovno carstvo ukupno ima 4300 zaposlenih i promet od 640 milijuna eura, navodi Večernji list.
ABA liga: Cedevita - Crvena zvezda
Sa suprugom Majom ima dvoje djece, a žive u vili na zagrebačkom Gornjem gradu. Vlasnik je Košarkaškog kluba Cedevita.
Bivši SDP-ov premijer Zoran Milanović i Emil Tedeschi dugogodišnji su prijatelji. Tako je za premijerskog mandata Milanović ljetovao u Tedeschijevoj vili na Hvaru, tulumario s njime u kuriji kod Ozlja i zagrebačkom klubu Pepermint u kojem se okupljao trojac – Tedeschi, guverner HNB-a Boris Vujčić i bivši premijer.
“Javnost ima pravo znati s kime se ja družim, na koji način sam povezan s tom osobom, ima li ta osoba ikakav poslovni odnos sa mnom, strankom ili dobiva poslove od Vlade. Moram još jednom reći da Emil Tedeshi i njegova tvrtka nisu bili donatori moje, odnosno, SDP-ove kampanje i mogu vam reći da će to tako biti sve dok sam ja šef SDP-a”, tvrdio je Milanović pokušavajući uvjeriti javnost da tim druženjima nije u nikakvom sukobu interesa.
S aktualnim ministrom financija Zoranom Marićem, Tedeschi se prijašnjih godina mogao često vidjeti u zajedničkim nastupima dok je Marić bio izvršni direktor za strategiju i tržišta kapitala Agrokora, a očito ih spaja i ljubav prema košarci.
( Izvor: Narod.hr/h / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar