UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 19. svibnja 2016.

DRŽAVNI APSURDI: Curici s Downovim sindromom ukinuli invalidninu jer su utvrdili da se izliječila!



Petrinjski Centar za socijalnu skrb lani je utvrdio kako malena Zara, sada dvogodišnjakinja, više nema pravo na invalidninu koju su joj dodijelili godinu dana ranije.

Apsurd ovog slučaja, o kojem je izvijestio RTL Direkt, jest u tome što djevojčica ima Downov sindrom, a ukidanje invalidnine obrazloženo je time da se – izliječila! Valja napomenuti da je Downov sindrom urođen i ne može se izliječiti.

Bez obrazloženja

“Nikakvo obrazloženje nismo dobili, pozvali su mene i supruga, i rekli su ovako – možemo dobiti skrb i njegu s tim ako se nećemo žaliti, u protivnom nećemo dobiti ništa”, kazala jeDušica Martinović, Zarina majka. Skrb i njega podrazumijevaju pomoć u visini 500 kuna, dok je invalidnina iznosila 1250 kuna mjsečno.
Roditelji su se na ovo rješenje žalili, no kao rezultat toga pomoć im je dodatno smanjena, na 350 kuna. U Ministarstvu socijalne politike i mladih istaknuli su kako je do ove promjene došlo zbog izmjena propisa te da je invalidninu koju je Zari dodijelio Centar za socijalnu skrb, oduzeo Zavod za jedinstveno vještačenje.

Svatko tumači zakone na svoj način

“Znamo da se promijenila Vlada, znamo da zakone svatko tumači na svoj način, ali mislim da tu puno komplikacija iziskuje tijelo za jedinstveno vještačenje, koje je pritisnuto vremenskim rokovima, velikim brojem vještačenja, dugom listom čekanja i jednostavno ne pridaje dovoljno pažnje dokumentaciji koja se prilaže”, izjavila je Aleksandra Milković, izvršna direktorica Udruge za osobe s invaliditetom Mala kuća.

(izvor net.hr / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar