UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 18. svibnja 2016.

Skupljen kvorum, čak 81 zastupnik glasovao za ukidanje Mesićeva ureda



Ranije je zasjedao Klub Domoljubne koalicije i stranke Milana Bandića, na koji su došla i dvojica potpredsjednika Vlade - Tomislav Karamarko i Božo Petrov
Irena Petrijevčanin Vuksanović stanku je tražila "zbog uskrate mjesečne naknade roditeljima djece s Down sindromom, Silvano Hrelja "da bi govorio o opetovanim najavama ministra zdravlja o povećanju cijene dopunskog osiguranja). Šandor Juhas stanku je tražio "ponukan jučerašnjim općenarodnim veseljem završetka srednje škole i njihovim daljnjim perspektivama. Dragica Zgrebec također je stanku tražila zbof police dopunskog osiguiranja, Milorad Pupovac zbog "dramatične promjene na područjima od državne skrbi", Anka Mrak Taritaš zbog dopunskog i Dowen sindroma, Ines Strenja Linić radi objašnjenja ukidanja te naknade, Milivoj Špika zbog dopunskog te Ivan Šuker zbog dopunskog i kako je rekao, da objasne kako se danas neće uspjeti razbiti kvorum.
Nakon izlaganja, predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je da je skupljen kvorum. Na dnevnom redu bilo je glasovanje o ukidanju Ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića. Čak 81 zastupnik bio je za ukidanje.
Na početku glasovanja utvrđen je kvorum od 84 zastupnika, no prilikom njegovog utvrđivanja dio oporbenih zastupnika nije sudjelovao, odnosno nisu se uključivali u elektronički sustav za glasovanje.
Problemi s kvorumom počeli su krajem travnja, kada je oporba napustila sabornicu i tako onemogućila donošenje zakona kojim bi se ukinuo ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića.
Glasovanja nije bilo ni 6. svibnja, a prošlog petka, 13. svibnja, zastupnici su se ponovo okupili na glasovanju i uspješno odlučili o tri točke, no na trećoj je oporba ponovo napustila sabornicu, u kojoj je ostalo 75 zastupnika, jedan manje od broja nužnog za donošenje odluka.
Ranije je zasjedao Klub Domoljubne koalicije i stranke Milana Bandića, na koji su došla i dvojica potpredsjednika Vlade - Tomislav Karamarko i Božo Petrov.

Vezane vijesti


Ni Petrov, ni Karamarko nisu prije Kluba davali izjave, obećali su da će to učiniti nakon što završi sjednica.
Na sjednicu Kluba u srijedu su došli i HDZ-ovi Damir Krstičević, Željko Glasnović, ali i 'Bandićeva' Sandra Perković te zastupnik HDS-a Goran Dodig.
Sabor bi danas, nakon što mu to u tri navrata nije pošlo za rukom, trebao izglasovati niz izvješća i zakona, među kojima je i zakon o ukidanju ureda bivšem predsjedniku države Stjepanu Mesiću, na čemu je ustrajavao Most

Rasprava nakon stanke

Zastupnica Hridi Irena Petrijevčanin Vuksanović pozvala je u srijedu u Saboru mjerodavno ministarstvo da "iz ladice u kojem skuplja prašinu" izvuče prijedlog zakona o inkluzivnom dodatku koji bi riješio probleme s kojima se susreću roditelji djece s Downovim sindromom, prenosi Hina.

Zastupnica je nakon stanke u zasjedanju upozorila kako je jedinstveno tijelo vještačenja ukinulo pravo na mjesečnu invalidninu dijelu djece s tim neizlječivim genetskim poremećajem, koje su im dodijelili centri za socijalnu skrb.

"Kako je moguće da jedno tijelo u istoj upravi ukida odluku drugog dijela", upitala je Petrijevčanin Vuksanović te naglasila kako se "u ovom političkom cirkusu i političkoj ludnici ne smiju se zanemariti problemi onih sa Downovim sindromom".

Odgovorila joj je Ines Strenja Linić (Most), ustvrdivši da se radi o nešto više od 20 slučajeva, nastalih zbog loših provedbenih akata koje je donijela bivša vlada nakon osnivanja jedinstvenog tijela vještačenja.

To je tijelo, kaže, Strenja Linić, kadrovski podkapacitirano. U njemu sjede ljudi koji su se ranije uglavnom bavili utvrđivanjem stupnja invaliditeta radi odlaska u mirovinu i ono nema dovoljno pedijatara, koji bi trebali vještačiti djecu, kazala je.

Najavila je da će se Odbor za zdravstvo već u četvrtak naći s udrugama koje se bave problemima djece s invaliditetom, kako bi zajedno pronašli rješenje i spriječili da odluke i u drugom stupnju budu na štetu djece s Downovim sindromom.
Hrelja: dopunsko osiguranje nije ministrova kasica-prasica

Silvano Hrelja (HSU) prosvjedovao je zbog ponovne najave ministra zdravlja Daria Nakića da će polica dopunskog zdravstvenog osiguranja poskupjeti za 19 kuna, kako bi se gubitak sustava sveo na nulu.
"Dopunsko ne može biti prihod zdravstva, to nije ministrova kasica prasica, da može uzimati novac kako hoće i koristiti ga za namjene za koje hoće", poručio je Hrelja.

Nezadovoljan je ministrovim obrazloženjem da država ne može ispuniti svoje obveze prema dopunskom osiguranju, a uvjeren je da se najavom poskupljenja ide na ruku privatnim osiguravateljima, koji, upozorava Hrelja, već nude police za 67 kuna, ali ne starijima od 65 godina.

"Ovim razbijamo sustav koji jedini redovito plaća, uništavamo ga da bi profitirali privatnici. Ministar Nakić danas ima drugi žuti karton, a dalje ćemo vidjeti", poručio je Hrelja.

Željko Jovanović (SDP) uvjeren je da će skuplje dopunsko osiguranje bitno ugroziti kvalitetu zdravstvene zaštite u Hrvatskoj.

"Jučer smo obilježili Dan borbe protiv hipertenzije, rekli smo kako su bolesti krvnog sustava vodeći uzrok mortaliteta u Hrvatskoj, no ministar Nakić građanima ne pomaže da im tlak bude normalan. Naprotiv, čini mi se da se umirovljenicima nakon svake njegove izjave mora povećati doza lijekova kako  im tlak ne bi rastao", kazao je Jovanović.

Anka Mrak Taritaš (HNS) upozorila je da je od parlamentarnih izbora proteklo sedam mjeseci, tijekom kojih su, smatra, vladajući zbunjivali građane olakim najavama različitih, nejasno definiranih reformi.

"Ako nešto govorimo, iza toga treba biti odgovornost. Ako najavljujemo reforme, moramo znati koja je to reforma, jasno je definirati i imati odgovornost za njezino provođenje. U protivnom, bojim se da ćemo se svi zajedno crveniti", rekla je Taritaš, ustvrdivši da ni njoj osobno ni građanima nije jasno koliko će, zapravo, koštati polica dopunskog osiguranja.

Milivoj Špika (BUZ) ne vjeruje da će se ministrove najave doista i ostvariti. "Da će polica biti 89 kuna, nemojte se kladiti. Ima nas koji se tu nešto pitamo i nismo ničiji privjesak", rekao je Špika.

Tumači kako "ima ministara koji se očito nisu još snašli, ili puštaju probne balone, da vide kako će građani reagirati".

"No, ima nas kojima ne trebaju probni baloni da znamo što građani od nas očekuju", kazao je Špika i poručio kako "sve ide dok ide, a kad ne ide - mijenjamo".

Ivan Šuker (HDZ) podsjetio je kako je prošla vlast najavljivala da će se problemi u zdravstvu riješiti nakon izlaska HZZO-a iz državne riznice. "Unatoč tomu, na kraju prošle godine dospjeli dugovi u zdravstvu iznosili su 5 milijardi kuna", kazao je Šuker, koji je uvjeren kako se problemi u zdravstvu ne mogu riješiti dok se dugovanja ne svedu na nulu.

Podsjetio je da je u protekle četiri godine sustav saniran sa 6 milijardi kuna te upozorio da su rokovi u kojima se plaća dobavljačima lijekova između 200 i 300 dana. "Zanimljivo je kako nitko ne traži kamatu za kašnjenje i kako netko može podnijeti tako dugačke rokove. To je zato što su dobavljači kašnjenje već ukalkulirali u cijenu lijekova i u konačnici svi to plaćamo", uvjeren je Šuker.

Juhas ministrima: Dođite nedjeljom na osječki kolodvor

Zastupnici nacionalnih manjina Šandor Juhas i Milorad Pupovac upozorili su da Vlada nema odgovor na dramatično iseljavanje mladih. "Jučer su maturanti imali oproštaj od srednje škole, u ovom općenarodnom veselju izostalo je bacanje brašna, ali su bacali letke s porukama onih koji su otišli i više se ne namjeravaju vratiti u Hrvatsku", rekao je Juhas.

Posebno ga zabrinjava iseljavanje s područja Slavonije i Baranje, a ministre je pozvao da dođu nedjeljom ujutro na osječki kolodvor, s kojega autobusi tada odvoze nove iseljenike. "Pogledajte tim mladima u oči i objasnite im zašto u Hrvatskoj za njih nema perspektive", pozvao je Juhas.



( izvor direktno.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar