UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 26. svibnja 2016.

Nakon sklapanja ugovora Podravke i Nestléa Marincu sjelo 400.000 eura


Darko Marinac i nekolicina njegovih kolega iz Uprave Podravke uhićeni su u aferi Spice 21. listopada 2009. godine. Dok su članovi obitelji pritvorenih menadžera dolazili na Županijski sud u Zagrebu kako bi ishodili dozvole da ih posjete u istražnom zatvoru u Remetincu, supruga Darka Marinca otputovala je u inozemstvo. U Švicarsku. Morala je obaviti važan posao. U to je vrijeme Županijski sud prema prijedlozima USKOK-a blokirao imovinu uhićenih menadžera. Marinac je to manje-više izbjegao jer je nekoliko tjedana ranije prebacio svu imovinu na članove obitelji. No, dio imovine ostao je izvan vidokruga istražitelja. Račun u švicarskoj banci Credit Suisse.
Marinčeva supruga stigla je 3. studenoga 2009. u poslovnicu te banke u Zürichu. Kao opunomoćenica po računu podigla je sva sredstva koja su na njemu bila i zatvorila račun.

Pranje novca

Koliko je novca podigla i o kakvom je računu riječ, ostalo je nepoznato svima izvan kruga njihove obitelji. Sve do prošle godine.
U međuvremenu se Marincu, bivšem potpredsjedniku Vlade Damiru Polančecu i ostalima već naveliko sudilo u aferi Spice. Suđenje je počelo sredinom 2011. i još nije završeno. No, nedavno su u taj sudski spis stigli podaci iz Švicarske koji rasvjetljavaju “tajnu” spomenutog Marinčeva računa.
Naime, Bank Credit Suisse u Zürichu u jednom je trenutku tamošnjoj Agenciji za suzbijanje pranja novca podnijela prijavu vezanu za Marinčev račun koji je kod njih bio otvoren od 2002. do 2009. godine. Naveli su kako bi se moglo raditi o sumnjivim transakcijama jer su uplate na taj račun stigle od švicarskog uvoznika proizvoda Podravke. Prijava je proslijeđena nadležnom Državnom odvjetništvu u Zürichu, a ono ju je dostavilo švicarskome Ministarstvu pravosuđa uz molbu da se podaci proslijede hrvatskom USKOK-u koji je podatke o dotičnome tražio pet-šest godina ranije.
Na kraju se ispostavilo da je Darko Marinac račun otvorio 12. kolovoza 2002. uz vrlo zanimljiv opis svrhe njegova otvaranja: “Upravljanje novcem iz štednje klijenata višeg rukovodstva velikog trgovačkog društva za proizvodnju prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj” - Podravke.
Međutim, ovaj opis ne odgovara nužno istini, posebno kad se ima u vidu da nitko iz višeg rukovodstva Podravke nije uplaćivao sredstva na taj račun. Uplate je izvršila samo švicarska tvrtka Kreis-Industriehandel AG iz Basela.
Desetak dana nakon što je Marinac otvorio račun, 23. kolovoza 2002., Kreis na njega uplaćuje 288.000 švicarskih franaka. Četiri dana kasnije, 27. kolovoza 2002., ista tvrtka uplaćuje još 200.000 eura. Dakle, ukupno približno 400.000 eura. Svrha uplate ostala je nepoznata. Zanimljivo je, međutim, da je uplatitelj tvrtka koja je dotad imala prava distribucije Nestléovih proizvoda, a od koje je Podravka upravo u prvoj polovici 2002. otkupila prava distribucije za područje Hrvatske, Srbije i drugih zemalja bivše Jugoslavije.
Tada su u tom velikom poslu sudjelovali Podravka, Nestlé i Kreis kao dotadašnji nositelj pravna na distribuciju proizvoda Nestléa. Posao je okončan sklapanjem završnih ugovora u lipnju 2002. godine. Iako se dosad spekuliralo da je Podravka za otkup distribucijskih prava platila oko devet milijuna eura, novi podaci iz Švicarske pokazuju da je uz taj iznos uplaćen Kreisu u travnju 2002., Podravka platila još 5,37 milijuna eura u lipnju iste godine, odnosno ukupno 14,5 milijuna eura.
Otprilike mjesec dana nakon zaključenja ovog posla i uplate Kreisu ista švicarska tvrtka uplaćuje na privatni račun tadašnjega predsjednika Uprave Podravke Darka Marinca oko 400.000 eura. Istog čovjeka koji je mjesec dana ranije, 17. lipnja 2002., kao direktor Podravke potpisao ugovor s Kreisom.

Pitanje porijekla

Je li to bila nedopuštena “provizija” za Marinca? Je li za tu uplatu znao još tko iz vrha Podravke? U to je vrijeme član Uprave Podravke bio Damir Polančec i u medijima se ovaj posao s Nestléom često prezentirao kao jedan od njegovih najvećih pothvata.
Podravka je tim ugovorom preuzela distribuciju Nestléovih proizvoda za Hrvatsku, BiH, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo i Makedoniju. Ugovor je stupio na snagu 2003. na razdoblje od pet godina. Ugovor je raskinut prije isteka. Naknadno je otkriveno da je u ugovor s Nestléom bio ugrađen i članak koji je Švicarcima omogućavao da dođu do vlasništva nad najvažnijim Podravkinim brendom - Vegetom. No, sada se može samo nagađati je li Polančec uistinu vodio glavnu riječ ili je to bio Marinac ili su, pak, sve odrađivali dogovorno.
Kako god bilo, 400.000 eura sjelo je na Marinčev račun. Prema podacima iz Švicarske, osim Kreisa nitko više nije uplaćivao na taj račun. .

USKOK tereti Polančeca i vrh Podravke

U aferi Spice optuženi su bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec, bivši čelnici Podravke Darko Marinac, Zdravko Šestak, Josip Pavlović i Saša Romac, vlasnici i direktor splitske tvrtke SMS Srđan Mladinić, suvlasnik varaždinske Fima grupeMilan Horvat te odvjetnik Zoran Marković. USKOK ih tereti za udruživanje zbog počinjenja kaznenih djela, za zloporabe položaja i ovlasti, pomaganja i poticanja na zloporabu i protuzakonito posredovanje. Prema optužbi, oni su proveli cijeli niz financijskih transakcija kako bi sredstvima Podravke stekli većinski udjel u toj tvrtki, oštetivši je pritom za stotine milijuna kuna.


( izvor jutranji.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar