UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 4. svibnja 2016.

Nakon što su „procurili“ podatci o tome što se njime želi postići, TTIP-u (ugovoru o Transantlantskom Trgovačkom i Investicijskom Partnerstvu) bi napokon mogao doći kraj

Neki u prošlotjednom putovanju predsjednika Obame u London vide pokušaj vrbovanja za TTIP prije no što završi svoju eru u Bijeloj Kući; Foto: Getty

Dokumenti pokazuju da će korporacije SAD-a dobiti dosad neviđenu moć nad svim budućim zdravstvenim ili sigurnosnim EU regulativama. Drzne li se neka europska vlada donijeti zakone koji će dovesti do povećanja društvenih standarda, ili pak onih vezanih uz zaštitu okoliša, TTIP će investitorima iz SAD-a dati pravo na tužbu zbog gubitka profita.

Današnje šokantno „curenje“ teksta ugovora o Transantlantskom i Investicijskom Partnerstvu (TTIP-u) označava kraj tog omraženog trgovačkog sporazuma između EU i SAD-a i ključni trenutak u Brexit debati (Brexit-skraćenica dobivena od Britain i exit <izlaz> koja označava želju Velike Britanije da referendumom izglasa izlazak iz EU). Pregovarači koji na svoj položaj nisu došli putem izbora pregovore su dosad vodili pod fanatičnom razinom tajnosti, prijeteći kaznenom tužbom svakom tko bi odao sadržaj ugovora.

Sada po prvi put narod Europe može sam vidjeti što je Europska Komisija radila pod velom tajnosti – a ono što će saznati nije nimalo lijepo.

Dokumenti vezani uz TTIP koji su „procurili“, a jutros (3. svibnja 2016., op. prev.) ih je objavio Greenpeace, imaju čak 248 stranica i obuhvaćaju 13 od ukupno 17 poglavlja u kojima je konačni dogovor počeo poprimati obrise. Njihov sadržaj uključuje iznimno kontroverzne teme poput EU standarda za sigurnost hrane koji su, kako je i otprije poznato, ugroženi TTIP-om, kao i pojedinosti o specifičnim opasnostima poput plana SAD-a da stane na kraj europskoj zabrani genetski modificirane hrane.

Ti dokumenti pokazuju da će korporacije SAD-a dobiti dosad neviđen utjecaj na sve buduće zdravstvene ili sigurnosne EU regulative. Drzne li se neka europska vlada donijeti zakone koji će dovesti do povećanja društvenih standarda ili pak onih vezanih uz zaštitu okoliša, TTIP će investitorima iz SAD-a dati pravo na tužbu zbog gubitka profita o kojoj će odlučivati njihov korporativni sudski sustav koji je „nedostupan“ europskim tvrtkama, vladama te svim ostalim tijelima i osobama (oni se ne mogu pojaviti na sudu odnosno prisustvovati parnicama, op. prev.).

Svima koji su rekli da smo širili paniku i da EU nikada neće dopustiti da se to dogodi možemo samo reći, bili smo u pravu, vi ne.
Tekstovi koji su „procurili“ otkrivaju kako se Europska Komisija sprema prepustiti europsku ekonomiju nepoštenom nadmetanju s divovskim američkim korporacijama, iako su joj poznate katastrofalne posljedice koje će zbog toga pretrpjeti europski proizvođači koji trebaju zadovoljiti puno više standarde od onih u SAD.

Prema službenim statistikama, izravna posljedica usvajanja TTIP-a bit će gubitak milijun radnih mjesta, a prihvati li se ugovor u cijelosti ta će se brojka udvostručiti. Sad možemo uvidjeti kako se EU pregovarači TTIP-u spremaju žrtvovati cijele sektore europske ekonomije, ne mareći za posljedice koje će to imati po ljude.

Europska Komisija stavila je 30-godišnju zabranu na javni pristup sadržaju pregovora o TTIP-u 2013., kad su se razgovori tek počeli voditi, jasno dajući do znanja da neće preživjeti pobunu do koje bi došlo dobiju li ljudi uvid u sporazum. Kao odgovor na to, borci u kampanji protiv TTIP-a odlučili su se za „Drakulinu strategiju“: izloži vampira sunčevoj svjetlosti i umrijet će. Danas su se vrata širom otvorila i prve su sunčeve zrake obasjale TTIP. Pregovarači EU više nikad neće moći odgmizati natrag u tminu.

Do curenja sadržaja TTIP-a došlo je u trenutku kad su se mnogi istaknuti političari diljem Europe već počeli distancirati od sve toksičnijeg sporazuma. Predsjednik Hollande ovog je tjedna izjavio da će Francuska staviti veto na svaku stavku TTIP-a koja bi joj mogla ugroziti poljoprivredni sektor. Njemački ministar gospodarstva Sigmar Gabriel također je javno progovorio o propasti TTIP-a i istaknuo beskompromisnost SAD-a kao razlog tomu. Kad političari na taj način započnu međusobno prebacivati krivicu, znajte da već pripremaju teren za uzmak. Loš znak.

Za one među nama koji smo u žarištu referendumske debate o izlasku iz EU (taj će se referendum ondje održati 23. lipnja 2016., op. prev.), nepoštovanje koje EU pregovarači pokazuju prema europskom narodu je najjači podsjetnik na nedostatak demokracije u srcu institucija EU. Današnje „curenje“ sadržaja TTIP-a vođe Europske Unije stavlja pred neminovan izbor. Ili će odmah prekinuti pregovore o TTIP-u ili će se izložiti riziku da vide kako se na njihovu sramotu cijeli europski projekt urušava. Vremena za odlučivanje imaju do 23. lipnja.

John Hilary je izvršni direktor međunarodne organizacije War on Want posvećene borbi protiv izvornih uzroka globalnog siromaštva, nejednakosti i nepravde te autor knjige 'The Transatlantic Trade and Investment Partnership: A Charter for Deregulation, An Attack on Jobs, An End to Democracy' (Translatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo: dopuštenje za deregulaciju, napad na radna mjesta, kraj demokracije', zasad dostupne na 12 europskih jezika.


klikni na link ispod

Neočekivani heroj stupa na scenu? Francuski predsjednik Francois Hollande najavio blokadu TTIP-a

( izvor .independent.co.uk / uredio anonymous )


Nema komentara:

Objavi komentar