UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 25. svibnja 2016.

MASOVNI PROSVJEDI U BRISELU: 50.000 LJUDI NA ULICAMA- POLICIJA VODENIM TOPOVIMA PROTIV DEMONSTRANATA! (UŽIVO)



Belgijska policija se sukobila sa ljudima koji su se okupili na ulicama Brisela povodom protesta protiv socijalne i ekonomske politike vlade.
Policajci su koristili vodene topove kako bi rastjerali demonstrante. U sukobima je povrijeđen najmanje jedan policajac i nekoliko demonstranata.
Na kraju mirnog skupa, kojem je prisustvovalo oko 50.000 ljudi, nekoliko desetina demonstranata počelo je da baca kamenje na policiju, što je dovelo do sukoba i među učesnicima protesta.
brisel- protesti- demonstracije1
Demonstracije su organizirane protiv socijalne i ekonomske politike vlade desnog centra, za koju sindikati tvrde da “podriva temelje belgijske države blagostanja”.
Kako prenosi AP, to je bilo ponavljanje prethodnih protesta protiv politike štednje, kada je nasilje nekoliko desetina demonstranata bacilo u sjenu protestni marš desetine tisuća učesnika.
brisel-protesti-demonstracije
Pod sloganom “Čaša se prelila”, protestu u Briselu su se pridružili vodeći sindikati, ujedinjeni u svom protivljenju mjerama kojim bi se povećala fleksibilnost radnika na poslu, produžio radni staž do penzije i smanjile plate za rad pod težim uvjetima.
Sindikati kažu da je politika slobodnog tržišta liberalnog premijera Charlesa Michela protekle dvije godine koštala prosječnu belgijsku porodicu 100 eura mjesečno a da je obećano povećanje broja radnih mjesta postalo nedostižno. Sindikati traže da se vlada, umjesto toga, pozabavi onima koji izbjegavaju plaćanje poreza.
Pogledajte video:
(izcor web-tribune.com / uredio anonymous)

Nema komentara:

Objavi komentar