UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

OPASNI Aditivi u hrani (E- brojevi)- kompletan popis



Aditivi se dodaju u hranu da bi ju se obojilo, konzerviralo, kako bi joj se stabilizirao okus i sl. Postoje prirodni aditivi poput limunske kiseline i pčelinjeg voska te umjetni aditivi. Većina aditiva nije štetno, a oni koji mogu biti opasni za zdravlje (crvene boje na donjoj listi) moraju se po važećim propisima koristiti u ograničenim količinama. Ipak, to nije dovoljna zaštita potrošača jer potrošač ne zna koliko neke namirnice smije pojesti, a da ne unese pre veliku količinu štetnog aditiva u sebe.
Najbolja obrana protiv štetnih aditiva je provjeravati popis sastojaka u namirnicama koje kupujete i uspoređivati ih s ovom listom kako biste utvrdili sadrže li vaše namirnice štetne aditive. Provjeravanjem popisa sastojaka ćete naučiti par zanimljivosti, npr. da neki proizvođači u čokoladni namaz stavljaju životinjsku želatinu, a neki drugi proizvode čaj od naranče u kojemu nema naranče…
Internacionalna standardizacija nalaže da se aditivi označavaju E brojevima od E100 pa do E1520.
Crvena boja: potencijalno opasni aditiv

Bojila

Konzervansi

Antioksidansi, regulatori kiselosti

Stabilizatori, emulgatori, zgušnjivači

Regulatori kiselosti, tvari za sprečavanje zgrudavanja, pojačivači okusa

Tvari za zaslađivanje, tvari za poliranje i modificirani škrobovi

Nema komentara:

Objavi komentar