UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 14. svibnja 2016.

LIHVARI DRŽE UZDE: Svi bi ‘mijenjali’ Ovršni zakon, a nitko ne da da se on promijeni!



Eurostat je objavio da si više od pola milijuna Hrvata nije moglo priuštiti grijanje tijekom zime! U takvoj situaciji – gdje je u pitanju ostanak cijelog naroda – političke stranke obećaju podršku Blokiranima, no u stvarnosti gotovo ništa ne čine da se zakon, koji je omogućio bogaćenje povlaštenoj ‘eliti’, istinski promijeni. ‘Očekujemo diverzije na svakom koraku’, ističu u udruzi Blokirani

Nakon što su dobili podršku, odnosno obećanje gradonačelnika Milana Bandića da će članovi njegovog kluba u Saboru dići ruku za promjeneOvršnog zakona i to po hitnom postupku, čelnici udruge Blokiranitraže ovih dana sastanak s vodstvomMosta.
Most, naime, drži Ministarstvo pravosuđa, ključni resor kroz kojega je moguće promijeniti zakon koji je unesrećio 330.000 blokiranih osoba te članova njihovih obitelji.
”Udruga je u pregovorima i treba se uskoro naći sa Mostovim ministrom pravosuđa, Antom Šprljom. Na sastanku imamo namjeru čuti što zapravo ministar o svemu tome misli i kako namjerava problem riješiti. Kad ga saslušamo, znati ćemo kako dalje”, pojašnjava Miriam Kervatin, predsjednica udruge Blokirani.
Događa se to u trenutku kada je Eurostat objavio da si čak 575.000 Hrvata prošle godine nije moglo priuštiti plaćanje računa, ni grijanje tijekom zime! Eurostat je analizirao stanje siromaštva u članicama Europske unije, a prema njihovim nalazima, 13.8 posto hrvatskog stanovništva lani je ulazio u kategoriju “ozbiljno materijalno ugroženih”, odnosno krajnje siromašnih.
To je gotovo dvostruko više od broja Hrvata u blokadi, kojih je prema podacima Fine krajem 2015. godine bilo nešto manje od 322 tisuće. No, taj je broj nastavio rasti i u novoj godini, stoga ih je krajem ožujka bilo više od 328 tisuća.
Krajem ožujka ove godine blokirane je račune imalo 328.532 građana s 37,87 milijardi kuna dugovanja, objavila je Financijska agencija (Fina). U odnosu na prethodni mjesec, broj blokiranih porastao je za njih 916, dok su njihova dugovanja istodobno povećana za 1,5 posto, odnosno oko 550 milijuna kuna! Budući da dug neprestano raste, kao i broj blokiranih građana, udruga Blokirani nastoji hitno mijenjati sporni zakon. No, unatoč načelnoj podršci više stranaka Domoljubne koalicije (HDZBUZHSLSBandić), otpori promjena Ovršnog zakona su vrlo veliki, upozorava Kervatin.
”U prostorijama Gradske uprave dočekalo nas je kompletno Poglavarstvo. Gradonačelnik Bandić nas je pažljivo saslušao i rekao da naš problem treba što prije riješiti, ako ni zbog čega drugog, onda zato jer će pljenidbeni zakon dovesti do toga da će sve više ljudi dolaziti u Grad i tražiti da im se riješe njihovi problemi. U Gradskom poglavarstvu govorili smo i o korijenima problema te o tome tko ima najviše koristi od ovakvog pljenidbenog zakona. Spomenuli smo i HRT te Zagrebčki holding, kao i odvjetnički Ured Hanžeković, koji je najviše zaradio na ovrhama. Iako se radi o odvjetniku Milana Bandića, nije bilo nikakvih komentara na te naše navode. Nije ih ni moglo biti”, napominje predsjednica ‘Blokiranih’.
”Premda smo dosad dobili načelnu podršku HDZ-a, BUZ-a, HSLS-a, Kluba Milana Bandića, osjećamo da su otpori promjenama vrlo veliki. Mnogi na otimanju kroz ovrhe zarađuju velik novac i ne žele da se takvo stanje promijeni. Ako znamo da je prije pet godina dug blokiranih građana iznosio 6 milijardi kuna, a danas iznosi 38 milijardi kuna, s tim da su 22 milijarde plaćene, onda je jasno koliki je novac u pitanju. Na kamatama i provizijama mnogi masno zarađuju preko leđa najugroženih, zbog čega i dalje očekujemo diverzije na svakom koraku”, ističe Miriam Kervatin.
Dodaje potom da je nepravedno da sada, kada je problem eksalirao do te mjere da je postao jedno od ključnih pitanje opstanka hrvatskog naroda, svi isključivo od njihove udruge očekuju da riješi taj problem. Tu misli i na saborske zastupnike, predsjednicu države, Hrvatsku vladu, političke stranke, ali i na same blokirane građane. Mnogi se, kaže, čak i ljute na njih jer očekuju da sami riješe problem, iako ga oni nisu stvorili, već su bili žrtve nepravednog zakona i diskriminacijskog sustava koji jednima oprašta milijune, a drugima nabija neizdržive kamate na svega stotinu kuna duga!
”Problem 320.000 blokiranih građana mogao bi se riješiti jedino retroaktivnom primjenom zakona. No ukoliko se ide u izmjene zakona, to narodu mora biti jasno, nema retroaktivne primjene. Ustav to ne dozvoljava. Dakle same izmjene nisu dovoljne. Problem postoji dugo, već 5 godina i tu treba politička volja da se problem riješi. Ima tu još puno posla. Mi iz udruge znamo kako to provesti. Nismo se nikada plašili teških poslova. Uspjeti ćemo. Samo nam treba dati alat u ruke”, tumači čelnica udruge Blokirani.
”Svi govore o nužnosti neovisnosti sudstva, no nitko ne kaže da sudovi, u koje nitko ne smije dirati, nisu odblokirali pasivne ovrhe, iako su to po zakonu morali učiniti. Budući da ni Ustavni sud, koji bi jedini mogao riještiti problem, ne radi ništa, bili smo prisiljeni obratiti se međunarodnim sudovima. Sada se pak čini da mnogi i u Hrvatskoj shvaćaju veličinu problema, pa razne političke stranke nude svoje prijedloge promjena Ovršnog zakona. Živi zid nudi svoje, Ministarstvo pravosuđa radi na svojim promjenama, druge političke stranke izrađuju svoje prijedloge, ali svatko odvojeno, bez koordinacije i javne rasprave. Ispada da svi u Hrvatskoj rade sve, a da nitko ne radi ništa! Udruga Blokirani nema baš nikakvu suradnju sMinistarstvom pravosuđa! A to je Ministarstvo od 2006. do danas radilo na promjenama Ovršnog zakona, ali na način da su svakim novim promjenama samo dodatno pogoršali stvar. Unatoč tome, nije im ni na kraj pameti, čini se, da  udrugu Blokirani konzultiraju oko najavljenih zakonskih promjena. Sve to govori da načelna podrška i prikupljanje političkih poena na Blokiranima u praksi ne znači mnogo. Najbolje smo to osjetili u odnosu s HDZ-om. Prije izbora smo tijesno surađivali, obećali su nam da će odmah nakon izbora mijenjati zakon, no od izbora više nemamo kontakte. Nadamo se da će se to uskoro promijeniti. Mi se nikada nismo plašili velikih reformi. Dokazali smo to. Što je posao teži, to je naša motivacija jača. Uspjet ćemo. Sto posto ćemo uspjeti baciti ovrsnu mafiju na koljena!”, optimistično, ipak, zaključuje Miriam Kervatin,predsjednica udruge Blokirani.

( izvor promise.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar