UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 9. ožujka 2016.

Otkrivamo: Tko su masoni u Hrvatskoj ?



Na adresi Vlaška 5 stoji zgrada nesređenih imovinsko-pravnih odnosa za koju se tvrdi da je najstarija zagrebačka masonska loža prudentia. Vila je nastala još 1733.godine i to pod pokroviteljstvom grofa Ivana Draškovića uz prisutnost Maksimilijana Vrhovca.



Derutna zgrada smještena je u samom srcu grada, a brojne teorije zavjere kažu kako su na njoj vidljivi tragovi masonskih simbola.
Na vrhu ulaznih vrata nalaze se prikazi glave brkatog muškarca i zmije koju se smatra jednim od masonskih obilježja.


Maksimilijana Vrhovac se često vezuje uz ložu prudentia
Maksimilijana Vrhovca se često povezuje s masonima, jer je uhićen zbog sumnje u vezu s urotom Ignjata Martinovića 1795. godine, a 1913. godine je u Zagrebu bila osnovana i slobodnozidarski loža pod imenom "Maksimilijan Vrhovac". Sa sigurnošću se zna da je bivši franjevac i sveučilišni profesor Ignjat Martinović oko 1791. god. bio mason, a da se s M. Vrhovcem dobro poznavao još od 1770.- ih, kada su obojica predavali na sveučilištu u Pešti. U sudskoj istrazi (nakon koje su sudionici urote uglavnom bili osuđeni na smrt, a slobodno zidarstvo je bilo zabranjeno u čitavoj Austriji i Ugarskoj) je M. Vrhovec tvrdio da njegovo poznanstvo s Ignjata Martinovićem  nije imalo nikakve veze ni s masonerijom, ni sa zavjerom . Ni iz iskaza drugih okrivljenika nije se moglo utvrditi da bi M. Vrhovec bio umiješan u zavjeru kojoj je svrha bila pokretanje prevrata po uzoru na Francusku revoluciju. U "Dnevniku" M. Vrhovca nema podataka o vezi s masonima. Neki autori na temelju dokumenata koje su prezentirali članovi masonskih loža početkom 1980.- ih godina, zaključuju da je Vrhovac ipak bio povezan sa slobodnim zidarima.

Nakon istrage o vezama s Ignjata Martinovićem, vlasti su dopustile da se  Maksimilijan Vrhovac vrati na važno mjesto zagrebačkog biskupa , gdje je narednih desetljaća mnogo pridonio hrvatskoj kulturi i dobrobiti naroda. Jedva da ima kulturno-prosvjetne, društvene ili humanitarne institucije potkraj 18. i početkom 19. stoljeća koju Maksimilijan Vrhovac nije utemeljio, potpomogao ili potaknuo.

Marija Jurić Zagorka piše o njemu
"Slikar Branko Šenoa se, zajedno s publicistom i novinarom Josipom Horvatom, družio s tadašnjom uspješnom spisateljicom  Marijom Jurić Zagorkom   i tako je uveo u povijest, rituale i problematiku hrvatskoga slobodnog zidara. Rezultat je toga djelo Republikanci, za koje bismo mogli reći da je prvi hrvatski slobodnozidarski roman.U Republikancima Zagorka mu je postavila povijesni, literarni spomenik, jer u zbilji ga nije dobio ni u Zagrebu ni u rodnom Karlovcu. Bio je zamjenik starješine, a poslije govornik u loži prudentia s tajnim imenom Publicola . Njegov Dnevnik (prvi je dio spaljen) govori o vremenu u kojem je biskup djelovao. Zapisivao je pedantno korespondenciju, s kojim je ljudima bio na sjednicama Sabora, na večerama, s kim je sve kartao i družio se - bila su to 133 slobodna zidara! Taj podatak dovoljno je uvjerljiv dokaz kako je biskup živio i utjecao na tadašnji javni, ali još više na samozatajni slobodnozidarski život. ", Iz knjige Branka Šomen Povijest slobodnog zidarstva u Hrvatskoj: I. Mudrost   
Podzemni hodnici navodno povezuju vilu s Kaptolom. Kroz te su hodnike po nekim teorijama na zasjedanje loža dolazili biskupi i kanonici. Oko derutnog zdanja i danas kolaju tajanstvene priče nikada nije obnovljena, gradski oci nisu ništa poduzeli u vezi nje, nekadašnji vlasnici davno su napustili Lijepu našu.
Ne isključuje se mogućnost da je prudentia doista djelovala u Vlaškoj ulici. Ako je postojala nije dugo potrajala jer 1820. godine Vlaška 5 regiji obitelji Čegetak, zatim Klemenčić, onda Baumgartner ...
Vilu je grad Zagreb je u lipnju 2013. uvrstio u svojstvo kulturnog dobra rješenjem Ministarstva kulture Republike Hrvatske no ona i dalje stoji takva kakva je i tek povremeno završi u priči nekog znatiželjnika.

LIONS, ROTARY ...

Što se zapravo krije iza luksuznih klubova

Tajna društva i elitne grupacije oduvijek privlače pozornost javnosti, a klubovi u koje se prima isključivo probrano društvo posebno su zanimljivi.



Uzimajući u obzir lepezu moćnika udruženih u Rotary i Lions klubove i tajnovitost njihovih čestih sastanka, okupljanja i inicijacije u samu organizaciju, ova struktura mnogi smatraju spada u ogranak Bilderberg grupe.

Što je Bilderberg grupa?


Bilderberška skup (NWO)   je naziv za neslužbeni godišnji skup zatvorenog tipa, s oko 200 gostiju, koji se održava od 1954. godine. Većinu sudionika predstavljaju međunarodno utjecajne osobe na području poduzetništva, medija i politike. Prema nekim teorijama  , ali i realističnijim procjenama objavljenima u uglednim medijima, jedna je od najmoćnijih političkih, medijskih, ekonomskih poslovnih skupina, a sastaje se na raznim lokacijama jednom godišnje radi raspravaljanja o budućnosti svijeta. Neki grupu optužuju da potajno vlada i upravlja svijetom preko EU , G8 , WTO , Svjetskog ekonomskog foruma itd. Članovi skupine su predsjednici država, ministri, vlasnici korporacija, bankari, industrijalci, predstavnici medijskog kartela itd.    

U skupini središnju ulogu ima ekstremno bogati David Rockefeller , osnivač i do danas notorno jedini član tzv. " Member Advisory Group ", tj. Osoba koja ima neprikosnovenu zadnju riječ u odlučivanju koga će se pozvati na Bilderberška okupljanje. 
Neki od poznatijih članova su Henry Kissinger , predsjednik Obama,  David Cameron , Carl Bildt , Gari Kasparov , John Kerry , Romano Prodi , Mario Monti , Viviane Reding . U prošlosti, navodni su članovi bili Margaret Thatcher , Cyrus Vance , George Shultz , Helmut Kohl , François Mitterrand . Najnoviji su članovi Bill Clinton i Hillary Rodham Clinton , Tony Blair , Gordon Brown , lord Peter Mandelson, Paddy Ashdown , Norman Lamont , lord William Waldegrave, Malcolm Rifkind , Alan Greenspan , Andrew Knight , Umberto Agnelli , John Monks                         




Rotary i Lions klubovi u posljednjih stotinu godina osnovani su diljem svijeta i broje više milijuna članova, a mišljenje o njihovim aktivnostima je podijeljeno na dva spektra.
Prvi je službeni opis rotarijanaca u kojem se navodi da je to organizacija osoba iz stručnog i poslovnog života koje se posvećuju humanim ciljevima, cijene i promiču visoka etička načela u poslovnom i privatnom životu, te šire dobru volju i razumijevanje u svijetu.


S druge strane, mnogo je analiza koje govore o tim klubovima kao regrutacijski centrima masonskih loža putem kojih se u državama stvaraju paralelni centri moći.

Za kraj donosimo vam popis članova, poznatih Hrvata u ovim tajnovitim klubovima




1. Ivo Josipović - Rotary Zagreb

2. Stjepan Mesić - Rotary i Lions Zagreb

3. Radimir Čačić - Rotary Varaždin

4. Ivo Sanader - Rotary Split

5. Mladen Bajić - Rotary Split

6. Jadranka Kosor - Lions Zagreb

7. Milan Bandić - Rotary ZG Kaptol

8. Mladen Vedriš - Rotary Zagreb

9. Branko Grčić - Rotary Split

10. Zlatko Mehun - Rotary Varaždin

11. Rajko Ostojić - Rotary Zagreb

12. Jerko Rošin - Rotary Split

13. Danijel Srb - Rotary Osijek

14. Zvonimir Šoštar - Rotary Zagreb

15. Marijan Hanžeković - Rotary Zagreb

16. Silvije Degen - Rotary Zagreb

17. Hrvoje Vojković - Rotary Zagreb

18. Josip Popovac - Rotary Zagreb

19. Juroslav Buljubašić - Rotary Split

20. Josip Paladino - Rotary ZG Kaptol

21. Fredi Fiorentini - Rotary Split

22. Mirko Barišić - Guverner Lions Hrvatska

23. Mirjana Hrga - Rotary Zrinjevac

24. Tomsilav Krajačić - Rotary Zrinjevac

25. Vedran Strukar - Rotary Zrinjevac

26. Berislav Jelinić - Rotary Medvedgrad

27. Marjan Jurleka - Rotary ZG Kaptol

28. Romano Bolković - Rotary ZG Kaptol

29. Gordan Kožulj - Rotary ZG Kaptol

30. Darko Tipurić - Rotary ZG Kaptol

31. Otto Barić - Rotary ZG Kaptol

32. Mladen Vedriš - Rotary Zagreb

33. Tomislav Paškvalin - Rotary Zagreb

34. Mitko Naumovski- Rotary Zagreb

35. Krunoslav Kljaković - Rotary Split

36. Željko Jerkov - Rotary Split

37. Jura Hrvačić - Rotary Zagreb

38. Aljoša Roksandić - Rotary Zagreb

39. Dražen Mavrić - Rotary Zagreb

40. Marko Vojković - Rotary Zagreb

41. Vjenceslav Bacci - Rotary Split

42. Franjo Luković - Rotary Zagreb

43. Božo Prka - Rotary Zagreb

44. Dragutin Drk - Rotary Varaždin

45. Eugen Laxa - Rotary International

46. ​​Relja Bašić - Rotary Zagreb

47. Duško Mucalo - Rotary Split

48. Asim Kurjak - Rotary zagreb

49. Vatroslav Kuljiš - Rotary Zagreb

50. Darko Ostoja - Rotary Zagreb

51. Damir Odak - Rotary Zagreb

52. Mladen Hrgarek - Rotary Zagreb

53. Zinka Bardić - Rotary Zagreb

54. Boris Ljubičić - Rotary Zagreb

55. Marko Sapunar - Rotary Zagreb

56. Sead Busovača - Rotary Zagreb

57. Ratko Žurić - Rotary Zg

58. Hido Biščević - Rotary ZG

59. Branko Herak - Rotary Rijeka

60. Čedomil Cesarec - Rotary Varaždin

61. Mirko Ramušćak - Rotary Varaždin

62. Krešimir Bubalo - Rotary Osijek

63. Mario Crnjak - Rotary Osijek

64. Marijan Bulat - Rotary Osijek

65. Josip Kardum - Rotary Osijek

66. Josip Matulović - Rotary Split

67. Šime Luketin - Rotary Split

68. Josip Posavec - Rotary Čakovec

69. Nenad Santini - Rotary Zadar

70. Vlado Andučić - Rotary Sisak

71. Mario Šipušić- Rotary Vg

72. Krešimir Fijan - Rotary VG

73. Zvonko Biljecki - Rotary Zagreb

74. Boris Centner - Rotary Zagreb

75. Krešimir Dretar - Rotary Zagreb

76. Mladen Gajski - Rotary Zagreb

77. Roberto Motušić - Rotary Zagreb

78. Darko Radišić - Rotary Zagreb

79. Renee Ivin - Rotary Zagreb

80. Branimir Jerneić - Rotary Zagreb

81. Ljiljana Mevorah Čokljat - Rotary Zagreb

82. Željka Mrkša - Rotary Zg

83. Stjepan Šafran - Rotary zagreb

84. Zvonimir Šostar - Rotary Zagreb

85. Željko Tufekčić - Rotary Zg

86. Davor Kuterovac - Rotary Vinkovci

87. Tomislav Rosandić - Rotary Vinkovci

88. Bosiljko Stanić - Rotary Vinkovci

89. Željko Šarčević - Rotary Vinkovci

90. Hrvoje Šarinić - Lions Zagreb

91. Nenad Cambi - Lions Split

92. Branko Grgić - Lions Split

93. Dragan Bolanča - Lions

94. Srđan Ivanišević - Lions Split

95. Branko Roglić - Lions Split

96. Leo Kuret - Lions Split

97. Ljubomir Kerekeš - Lions Varaždin

98. Zvonimir Sabati - Lions Varaždin

99. Nenad Prelog - Lions Zagreb

100. Drago Diklić - Lions Agram

101. Nikica Gabrić - Lions Zagreb

102. Zlatko Mateša - Lions Zagreb Pročitaj .... Je li Tihomir Orešković mason?






2 komentara:

  1. Al to ne ide dublje u srž društva?

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisu naveli Ivicu Salvadora iz Stanoinvesta koji ima taj znak masona kao logo! Ah da, on se samo folira :)
    http://www.stanoinvest.biz/hr/home/

    OdgovoriIzbriši