UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 6. ožujka 2016.

Dobar posao u Saboru: Paraziti prošle godine uz plaće potrošili gotovo 9 milijuna kuna

Dobar posao u Saboru: Paraziti prošle godine uz plaće potrošili gotovo 9 milijuna kuna
Foto: 123rf, FAH

POSLJEDNJIH nekoliko tjedana naveliko se govori o visokim plaćama saborskih zastupnika, od kojih se velik dio u Saboru niti ne pojavljuje, ali i različitim povlasticama koje su foteljašima na raspolaganju.
Tu su naknade za stan i režije, bonus za odvojenost od obitelji, koji koriste i oni bez bračnih partnera i djece, ali i džeparac od 1.500 kuna.


Većina zastupnika ne govori o povlasticama koje uživaju, dok je Ivan Sinčić jedini koji smatra kako takve stvari, uz plaću koju primaju, zastupnici ne bi smjeli primati. On smatra kako je to nemoralno, ako se u obzir uzme situacija u kojoj živi većina građana. Po službenoj dužnosti ili ne, prema saborskim statistikama prošle godine saborski su zastupnici uz plaće potrošili gotovo 9 milijuna kuna. Najviše za najam stana i uporabu osobnog automobila, donosi HRT . Za naknade za odvojen život iz proračuna je izdvojeno najmanje 900 tisuća kuna. Čak su i tri samca cijeli prošli manadat primala tisuću kuna mjesečno zbog odvojenosti od obitelji.

 
"Mi nismo carski namjesnici. Izabrani smo od naroda i logično bi bilo da dijelimo sudbinu onog tko nas je izabrao. Znači, kako imaju svi ostali, bilo bi logično da imaju i saborski zastupnici", rekao je Ante Sanader. Pokušaj da se dokinu povlastice te da se saborske zastupnike barem dijelom poistovjeti s narodom umjesto kojeg odlučuju, propao je. Radi se o beneficiji po kojoj kojoj saborski zastupnici nakon završetka mandata još 6 mjeseci primaju punu saborsku plaću, a sljedećih 6 mjeseci polovicu plaće. U ovom trenutku, tu naknadu prima 48 bivših zastupnika. Ivan Sinčić, Ante Sanader i Boris Blažeković otvoreno su komentirali svoje plaće i povlastice, ali ne dijele mišljenje o njezinoj opravdanosti. Sinčić, koji prima 12.690 kuna plaće mjesečno, smatra kako je ista neopravdana jer je "politička odgovornost zastupnika gotovo nikakva. " Boris Blažeković se s njim ne slaže. Bivši saborski zastupnik koji je mjesečno primao više od 17 tisuća kuna, nije sklon pojednostavljivanju situacije i nazivanju zastupnika uhljeba - smatra to nepristojnim i nekorektnim naspram samih građana. Blažeković primio 191.400 kuna naknade


Blažeković, koji je uz Romanu Jerković i Ingrid Antičević Marinović naveden kao zastupnik koji je u mandatu primio najvišu izos naknada, čak 191.400 kn podsjetio je i kako svaki saborski zastupnik dobiva još 1.500 kuna koje ne ulaze u redovitu zastupničku plaću, nego se dobivaju na ime raznoraznih troškova - hrana, papir, odijelo, kravata ... Kaže kako je naknade primao jer je kao voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentrarnoj skupštini NATO-a po službenoj dužnosti morao putovati po nalogu iz Bruxellesa. Ante Sanader, koji kao potpredsjednik Sabora prima između 17 i 18 tisuća kuna ne smatra lošom idejom počasnu funkciju saborskog zastupnika - pod uvjetom da osoba ima svoju drugu karijeru.Sanader smatra kako su plaće zastupnika visoke i treba ih uskladiti sa stanjem u društvu. Sinčić predlaže da saborski zastupnici primaju prosječnu hrvatsku plaću, a da se plaće u Vladi ne treba puno dirati, jer se radi o profesionalnom tijelu koje snosi političku odgovornost. Blažeković je dodao kako razumije građane i percepciju javnost u odnosu na politiku i političare uhljebe, no upozorava kako se radi samo o jednom segmentu. "Politika je užasno važna za društvo, bez nje se ne može živjeti", zaključio je. 


(Izvor index.hr / uredio anonymous)




Nema komentara:

Objavi komentar