UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 4. ožujka 2016.

NEODRŽIVO STANJE: U Slavoniji je tri tisuće umirovljenika više nego zaposlenih!




U Hrvatskoj, prema podacima HZMO-a, omjer umirovljenika i zaposlenih još uvijek, iako tijesno, preteže u korist zaposlenih. Korisnika mirovina je 1.229.474, a osiguranika 1.408.790, dakle samo 179.316 u korist zaposlenih odnosno uplatitelja mirovinskog osiguranja, no taj se omjer sve više topi. Na istoku zemlje, u nekad bogatoj Slavoniji i Baranji, situacija je dramatično drukčija.

Kako piše Glas Slavonije , ondje je broj odavno prevagnuo na stranu umirovljenika. Dok je na razini Hrvatske omjer 1: 1,15 u korist zaposlenih, u pet slavonskih županija omjer je 1: 0,96 u korist umirovljenika. 

Najlošije u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Iznimka je tek Osječko-baranjska županija gdje je omjer još uvijek u plusu, iako minimalnom, u korist zaposlenih. Najlošiji su podaci za Vukovarsko-srijemsku županiju, gdje je čak 3.000 umirovljenika više nego zaposlenih. I u preostale tri slavonske županije (Brodsko-posavskoj, Požeško-slavonskoj i Virovitičko-podravskoj) umirovljenih je više nego zaposlenih.
"Pet slavonskih županija imaju još nepovoljniji omjer u odnosu na prosjek RH, točnije, riječ je o 192.469 zaposlenih i 195.552 korisnika mirovine što daje omjer 1: 0,96", potvrđuju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, nadajući se boljim vremenima.
"Očekujemo da će se porastom gospodarskih aktivnosti u cijeloj zemlji te mjerama aktivne politike zapošljavanja uz veći udio sredstava EU koji nam stoji na raspolaganju, primarno za ravnomjeran regionalni razvoj, poticanje malog i srednjeg poduzetništva, u ovoj i sljedećim godinama taj trend uspjeti preokrenuti i povećati omjer zaposlenih i korisnika mirovina ", kažu u resornom ministarstvu.

Osamdesetih je omjer bio 1: 3 u korist zaposlenih

Prosječan mirovinski staž korisnika mirovina u Hrvatskoj je 30 godina, a prosječna dob 70 godina. U vrijeme kada su oni bili radno aktivni, 80-ih godina prošlog stoljeća, omjer je bio 1: 3 u korist zaposlenih.
"Omjer realne osiguranika u odnosu na broj umirovljenika je nepovoljan i rezultat je višegodišnje gospodarske recesije, otpuštanja zaposlenika i nedovoljne gospodarske aktivnosti u cijeloj zemlji", objašnjavaju u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

Svaki treći umirovljenik živi u siromaštvu

A osim što se, zbog lošeg omjera koji uzdrmava temelje mirovinskog sustava, umirovljenici boje za svoje mirovine, oni se bore i sa siromaštvom.
Podaci kažu da je svaki treći iz te populacije siromašan pa je Sindikat umirovljenika Hrvatske ministrici rada i mirovinskog sustava Nadi Šikić predao peticiju "Glasam protiv siromaštva starijih" kojom se traži uvođenje minimalne mirovine u visini 50 posto minimalne plaće te uvođenje socijalne mirovine za starije od 65 bez mirovine, na teret proračuna. 


( izvor net.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar