UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 31. kolovoza 2016.

Birokracija dosegnula nove visine: tko državi ne prijavi snimanje iz zraka - bit će kažnjen s 25.000 kn

Želite li snimati dronom iz zraka svoju omiljenu morsku uvalu ili polje kukuruza, to ćete morati prijaviti Državnoj geodetskoj upravi 15 dana ranije, ispuniti prigodne formulare i platiti državne takse
Zbog jedne snimke Hrvatske iz zraka, autor bi mogao dobiti kaznu od 25 tisuća kuna. Jednako kao i Hrvatska turistička zajednica koja je video podijelila naslužbenom Twitter profilu
Naime nova Uredba o snimanju iz zraka kaže kako se svako takvo snimanje mora najaviti Državnoj geodetskoj upravi - 15 dana unaprijed.
Naravno za to ćete morati ispuniti formular s biljezima i podacima poput žarišne daljine objektiva te plan snimanja na karti u mjerilu 1 naprema sto tisuća. I tako za svaki idući put.
"Vi ste onda iste te snimke dužni donijeti istom tom DGU-u da vam odobre. U komisiji koja odobrava se nalaze predstavnici ministarstva obrane i predstavnici državne geodetske uprave", pojasnio je Dražen Tomić, glavni urednik portala ICTbusiness.info.
Povjerenstvo se pak sastaje čak dva puta mjesečno. Što predstavlja i problem onima koji rade u medijima.
"Ako radite za stranu medijsku kuću, kao što je u mojem slučaju, to tako vi nemate tih 15 dana niti unaprijed niti čekat da vam se odobri. Vi morate tu vijest isti dan pustiti van", rekao je Marijan Vrdoljak, operater bespilotne letjelice.
Prema uredbi, televizije s nacionalnom koncesijom, poput RTL-a, jedine mogu snimke objavljivati bez zahtijeva u izvanrednim događanjima - iako ona nisu definirana.
"Znači državna geodetska uprava u biti krši sva pravila Europske unije o konkurentnosti i ravnopravnosti natjecanja na tržištu", dodaje Vrdoljak.
Uz to što je takva uredba sporna u vrijeme kada već i jeftinije bespilotne letjelice imaju dobre kamere i kada postoji google earth, postavlja se i pitanje kažnjavanja.
"Kako ćete vi kazniti nekog hrvatskog turista koji je došao u Hrvatsku iz inozemstva, koji je donio dron, snimio našu prelijepu obalu, objavio na youtubeu - kako ćete vi njega pronaći kada je on skriven ispod nekakvog nicka?" pita se Tomić.
Apsurda ima još. Onaj tko snima, dužan je uz zahtjev priložiti i dokument
kojim se dokazuje da je registriran za snimanje iz zraka. Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti - takva ne postoji - pa shodno tome ni dokument.
"Državna geodetska uprava traži jedan papir od Agencije za civilno zrakoplovstvo. Znači jedna hrvatska državna služba traži papir od druge, a taj papir ne postoji", pojašnjava Vrdoljak.
Odgovornost za ovakvu neurednu uredbu leži i na prijašnjim vladama koje nisu izmjenile Zakon o obrani.
"To je sve posljedica nekih zakona još iz bivše Jugoslavije u kojima je bilo definirano radi sigurnosti i paranoje državne da se ništa ne smije snimati iz zraka", prokomentirao je Tomić.

U međuvremenu su došla druga vremena, ali Zakoni i pravilnici su očito ostali u onim prošlim...

( izvor vijesti.rtl.hr / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar