UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 11. kolovoza 2016.

U Bruxellesu za 11,5 mil. eura kupili neuporabivu zgradu


Nedovršeni objekt kupljen je 2013. godine, a u njega je trebalo uložiti još 21 milijun kuna. Ni danas nije u funkciji, a troškovi zakupa rastu


Za potrebe predstavništva Hrvatske pri Europskoj uniji i veleposlanstva u Belgiji još u ožujku 2013. godine nadležno je ministarstvo, prema odluci tadašnje Vlade, kupilo zgradu u Bruxellesu. Nekretnina površine nešto veće od četiri tisuće četvornih metara s pripadajućih 68 parkirnih mjesta i 58 kvadrata arhive plaćena je u ožujku te godine11,5 milijuna eura ili oko 88 milijuna kuna.
Kako je bila nedovršena, ubrzo je (u lipnju 2013.) izrađeno idejno rješenje za rekonstrukciju, prema kojemu je u nju trebalo uložiti još 21 milijun kuna. No, u bilanci nadležnoga Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija (MVPEI) taj se objekt i dalje vodi na računu “građevinskih objekata u pripremi”.
Zgrada, naime, ni danas nije u uporabi jerunutrašnjost objekta nije dovršena, a to znači da se za smještajne potrebe naših diplomatskih predstavništava u Bruxellesu sve vrijeme plaća i zakup. Dvije godine nakon kupnje zgrade (u veljači 2015.) napravljen je izvedbeni projekt i troškovnik, a prema njima je ispalo da bi troškovi rekonstrukcije bili ipak 40 milijuna kuna ili gotovo dvostruko više nego što se prvotno računalo.
Ni u veljači ove godine, kad su situaciju snimali državni revizori, nije bila ishođena ni građevinsko-urbanistička dozvola. Usto, od početka 2013. pa do kraja 2015. na usluge odvjetnika i javnog bilježnika, usluge tehničkog pregleda, režijske troškove otišlo je iz proračuna više od 1,2 milijuna kuna. Državni revizori su za nedavnog češljanja knjiga MVPEI-ja prigovorili da prije odluke o njezinoj kupnji nije izrađena studija ekonomske opravdanosti ulaganja u nedovršeni objekt.
Riječ je o odlukama iz vremena bivše Vlade i ministrice Vesne Pusić. Odluku o zlosretnoj zgradi u Bruxellesu očito će donijeti nova Vlada. 
( izvor vecernji.hr / uredio anonymous ) 

Svidio ti se članak? 
Podijeli ga s prijateljima!

Nema komentara:

Objavi komentar