UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 1. kolovoza 2016.

“Našu Ivanu ubio je kredit u švicarcima, a sada banka i institucije ove države ubijaju nas”




OČAJNI MANDIĆI - ŠEST GODINA NAKON SMRTI KĆERI JEDINICE, OBITELJ IZ VELIKOG TRGOVIŠĆA I DALJE NA SUDU
Našu kćer Ivanu ubio je kredit u švicarcima, a nas će sada ubiti banka i institucije ove države – rekli su nam supružnici Drago (55) i Božica (54) Mandić iz Velikog Trgovišća. Njihova tužna priča započinje još prije 12 godina, kada je za adaptaciju obiteljske kuće, njihova kći jedinica Ivana uzela kredit u jednoj poslovnoj banci na 25 godina, prvo na iznos od 170 tisuća kuna, a kasnije, budući da to nije bilo dovoljno, na još 130 tisuća kuna.
Vezanje uz franak
– Iako je prvi kredit bio u kunama, 2005. godine, na nagovor osobne bankarice, oba kredita bila su spojena i tih ukupnih 300 tisuća kuna bili su vezani uz švicarski franak. Kći nam je tada radila u Robnim terminalima na carini u Jankomiru, imala je plaću od oko 4500 kuna, a rata kredita iznosila je oko 1700 kuna mjesečno. No, iz godine u godinu, rate su počele rasti, da bi dosegle maksimum od čak 2860 kuna, a Ivanina plaća se iz mjeseca u mjesec smanjivala, sve do tri tisuće kuna. No, nekako smo ipak uspjeli otplaćivati rate. U prosincu 2010. godine Ivana ostaje bez posla, pa je u siječnju 2011. otišla u banku u Krapinu da joj se zbog izuzetno teške situacije i ostanka bez posla prolongira kredit na šest mjeseci, dok si ne nađe neki drugi posao, no to joj nije odobreno. U lipnju 2011. godine ipak uspijeva naći posao, u kolovozu su svi otišli na kolektivni godišnji odmor, pa je otišla na more u Sveti Filip i Jakov. No, kad je htjela podignuti svoju prvu plaću u novoj firmi, uvidjela je da su joj ovrhom skinuli 2500 kuna, iako smo uredno cijelo vrijeme otplaćivali sve rate kredita. Tražila je sastanak s osobnom bankaricom i on je ugovoren za 10. rujna 2011. godine, kada je sve i tragično završilo. Bankarica nije ni došla na ugovoreni sastanak, no kolegi je ostavila papir da, ako Ivana želi dobiti olakšicu koju je tada donijela Vlada Jadranke Kosor, ponovo duguje oko 8500 kuna, a dug može zatvoriti gotovinskim kreditom i preusmjeriti svoju plaću s jedne banke na drugu. Usto joj je izračunato da, iako smo šest godina uredno otplaćivali rate kredita, duguje 317 tisuća kuna, iako je kredit uzet na 300 tisuća kuna, dakle, više nego kad je uzela kredit. To jednostavno nije mogla podnijeti i to ju je na kraju odvelo u smrt – pričaju supružnici Mandić.
Srce joj stalo
– Cijelog dana bila je jako uznemirena, sve to više nije mogla podnijeti i stalno je govorila kako sve to više nema smisla i čim više plaća, dug je sve veći. Poslijepodne je otišla kod svoje prijateljice u kafić u središte Velikog Trgovišća, naručile su si kavu, no ona nikad nije popijena. Ivana je, valjda želeći pobjeći od svega, otišla u auto, okrenula ključ i u tom trenutku srce joj uslijed stresa jednostavno stalo. Pozvali su me oko 18.30 da dođem u kafić jer je Ivani pozlilo, no kad sam vidio bijelu plahtu kojom je bilo prekriveno njezino tijelo, sve mi je odmah bilo jasno. A imala je samo 29 godina i nikad nije bila ozbiljnije bolesna – rekao nam je Ivanin otac Drago, dodajući kako od smrti svoje kćeri jedinice već godinama i on i supruga doslovno samo vegetiraju.

Unatoč polici osiguranja, od naplate kredita se nije odustalo
Policom životnog osiguranja s jednom osiguravajućom kućom, koju je Ivana morala potpisati, kažu supružnici Mandić, bilo je precizirano, ako se kćeri bilo što dogodi, da će polica životnog osiguranja pokriti sve troškove otplate kredita. No, od toga kasnije nije bilo ništa.
– Jednostavno više ne želim imati nikakvog posla ni s bankom, niti s osiguranjem, već je cijela stvar na sudu, a kuća nam je i dalje pod hipotekom. Imamo osjećaj da samo žele da što prije umremo, kako bi se prodajom kuće i naših nekretnina mogli naplatiti – kažu supružnici Mandić.

Ivana nije umrla zbog duga, nego zbog lihvarskih kredita
– Ogorčeni smo na neke medije koji su napisali da je Ivana umrla zbog duga u švicarcima. U trenutku kad je umrla, kasnije smo to i dokazali, nije banci bila dužna ni jedne jedine lipe. Sve rate smo do njezine smrti uredno otplatili. U smrt je nije odveo dug, već lihvarski krediti banaka. Ako institucije u Hrvatskoj ne odrade svoj posao, žalit ćemo se i Europskoj komisiji za ljudska prava. Za Mandiće će se još čuti, na ovaj ili na onaj način – kažu supružnici Mandić.

Život s 900 kuna invalidske mirovine
U trenutku kad je Ivana umrla, Mandići su preživljavali s oko 1200 kuna Dragine mirovine. No unatoč svoj dokumentaciji koju su predali banci, tamo su im rekli da se kredit mora otplatiti i da su ga spremni prolongirati na duži period.
– U tom trenutku, imao sam još neki manji kredit i mogao sam mjesečno dići samo 900 kuna gotovine, od čega smo ja i supruga živjeli. Pa nisu valjda mislili da ću živjeti 200 godina da bi kredit mogao otplatiti – rekao nam je Drago Mandić. Inače, u međuvremenu je i supruga Božica otišla u invalidsku mirovinu od 1220 kuna, pa trenutno žive od nešto više od dvije tisuće kuna mjesečno.

( izvor .zagorje-international.hr / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar