UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Kako je Milanka Opačić dopustila da Ivica Todorić zagospodari kuhinjama staračkih domova


Nije tajna da najveći privatni poslodavac u Hrvatskoj,Agrokor, u vlasništvu najpoznatijeg hrvatskog tajkunaIvice Todorića značajan dio prihoda ostvaruje u poslovanju s državom. Tvrtke u vlasništvu Ivice Todorića, odnosno u sastavu Koncerna Agrokor s lokalnim jedinicama uprave i samouprave, ali i proračunskim korisnicima na državnoj razini, te poduzećima u njihovu vlasništvu ostvaruju značajne prihode. Međutim, kada se pokuša utvrditi koliki je omjer poslovanja s državom u odnosu na ukupno poslovanje Agrokora javlja se cijeli niz upitnika.
Ponajbolji primjer nemogućnosti jasnog utvrđivanja značaja poslovanja s državom za Todorićevo carstvo jest tvrtka Konzum d.d., koja se bavi maloprodajom i veleprodajom izravno, ali i putem tvrtke kćeri Velpro d.o.o.. Ako je vjerovati podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka Konzum je, primjerice, u 2016. godini ostvarila 14,94 milijarde kuna prihoda, od čega je izravno iz državnog proračuna naplatila manje od 0,1 posto ili 11,5 milijuna kuna. Naravno to je samo vrh u poslovanju s državom.
U konkretnom slučaju opskrbe osnovnim prehrambenim proizvodima, od šećera, brašna, do mlijeka, ulja, do voća i konzerviranih proizvoda za ustanove socijalne skrbi u 2014. Ministarstvo socijalne politike i mladih ugovorilo je s Konzumom putem otvorenog postupka javne nabave, prema kriteriju najniže cijene, u srpnju 2014. isporuku roba u vrijednosti od 1.275.014,31 kunu, uključivši i porez na dodanu vrijednost. Sve ustanove su podijeljene u četiri grupe, a ovaj ugovor se odnosio na grupu Osijek. Nabava prehrambenih proizvoda za ustanove središnje Hrvatske, tj. grupu Zagreb regulirana je ugovorom u studenom 2014. u vrijednosti od 4.385.830,29 kuna s PDV-om.
Hrana za socijalne ustanove na preostalom području Hrvatske, grupe Split i grupe Rijeka, nabavljena je još ugovorom u svibnju 2014., također na temelju istog (objedinjenog) otvorenog postupka javne nabave, ali sa zagrebačkom tvrtkom AIPK-Trgovina u ukupnoj vrijednosti od 3.830.105,43 kune.
Za područje Splita, Rijeke i Osijeka pristigle su ukupno četiri ponude, a za središnje zagrebačko područje čak pet ponuda. Dobitnom su se osim Konzumove pokazale jedino ponude AIPK-Trgovine, odnosno tvrtke u obiteljskom vlasništvu Zorana Marinovića, koja inače stoji i iza projekta Laudato TV-a, odnosno vjerske TV i izdavačke kuće i koja se očito jedina uspjela othrvati utjecaju Ivice Todorića u ovom slučaju.
Radilo se, naime, o objedinjenoj javnoj nabavi, odnosno o pokušaju uvođenja reda u nabavu prehrambenih proizvoda za socijalne ustanove. Iako službeni odgovor nismo primili, očigledno se u studenome 2013., kada je raspisan javni poziv na nadmetanje, vjerovalo da će cijeli postupak ići jednostavnije. U idućih šest mjeseci su natječajna dokumentacija i popratni troškovnici više puta mijenjani i nadopunjavani, dijelom i pod pritiskom pojedinih ponuditelja, ali i kao rezultat usvojenih žalbi, odnosno po nalogu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM). Naime, DKOM je uvažio žalbu Agrodalma d.o.o., čiju je ponudu prethodno Ministarstvo socijalne politike i mladih na čijem čelu je bila tadašnja ministrica Milanka Opačić proglasilo nevaljanom, te poništio prvotnu odluku Ministarstva da ustanove na području središnje i sjeverne Hrvatske opskrbljuje Konzum, tj. Agrokor. No i u ponovljenom ocjenjivanju Ministarstvo Milanke Opačić (SDP) ponovno je izabralo za opskrbljivača TodorićevKonzum.
To, međutim, nije i jedina nelogičnost cijelog natječaja. Glavna je ipak loša priprema natječajne dokumentacije, od nepravilno utvrđenih cijena pojedinih proizvoda, do nejasnih kriterija da li se PDV uključuje u cijenu ili ne, do možda i najvećeg propusta – procijenjene vrijednosti javne nabave.
U Ministarstvu socijalne politike i mladih, prema podacima portala Integrityobservers.eu, procijenjena vrijednost nabave osnovnih prehrambenih proizvoda na godišnjoj razini iznosila je 14,84 milijuna kuna bez poreza na dodanu vrijednost ili 18,55 milijuna kuna s PDV-om. Ta je procjena, kako neslužbeno doznajemo, izrađena na temelju troškova svih ustanova za hranu u prethodnoj godini. No kao rezultat objedinjene javne nabave, odnosno otvorenog postupka javne nabave ugovorene su bitno niže cijene, gotovo upola manje (48,9 posto manje): ukupno 9,49 milijuna kuna s PDV-om.
Uvidom u registar o javnoj nabavi Ministarstva socijalne politike i mladih vidljivo je da kasnije više nisu provođene objedinjene nabave za ustanove socijalne skrbi, osim u slučaju nabavke goriva gdje postupak javne nabave provodi Državni ured za središnju javnu nabavu ili mesnih i mliječnih proizvoda. Naravno, Agrokorov PIK Vrbovec jedan je od stalnih opskrbljivača mesnim proizvodima, pa bi i taj milijunski prihod trebalo dodatno uračunati u ukupno Agrokorovo poslovanje s državom. Prema podacima Poslovne Hrvatske vidljivo je da su, primjerice, Domovi za starije i nemoćne širom Hrvatske nastavili samostalno nabavljati hranu, nerijetko baš od Konzuma. Naravno, na manjim nabavama cijene su u pravilu veće, ali je i transparentnost manja, kao što i manje vrijednosti postupaka javne nabave privlače manju pažnju javnosti. Posebna tema su naravno natječajne dokumentacije, koje omogućuju da javne nabave s područja veleprodaje prehrambenih proizvoda, gdje se kao naručitelji pojavljuju Ministarstva, bolnice, zatvori, dječjki vrtići, studentski centri ili ustanove socijalne skrbi, ostaju oaze za tvrtke u hrvatskom vlasništvu, pa makar bile one i u vlasništvu poduzetnika o čijem se poslovnom usponu upravo dovršava dokumentarni film pod nazivom Gazda.

( izvor fairpress.eu ) 
Svidio ti se članak? 
Podijeli ga s prijateljima!

Nema komentara:

Objavi komentar