UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 22. kolovoza 2016.

Performans pred Vrhovnim sudom




Koalicija Nema prodaje, koju čine Nezavisna lista Stipe Petrine, Slobodna Hrvatska, Pokret Zajedno i ORaH, predstavila je u ponedjeljak program pravosudne reforme u kojem je glavni naglasak na učinkovitijem sudstvu koje je sada, ocijenili su, sporo, tromo, korumpirano i bez ikakve inicijative.
Hrvatsko pravosuđe je najteža točka i rak-rana hrvatskog društva jer nam je, prema relevantnim istraživanjima, pravosuđe najgore u Europi, rekao jeDušan Cvetanović iz Slobodne Hrvatske. Naveo je da Hrvatska ima pet puta više sudaca od Danske, a hrvatski građani na pravomoćne presude čekaju više od 400 dana.
Protiv kažnjavanja guljenjem krumpira
U našem programu je model smanjenja broja dana do izricanja pravomoćne presude, ali i načini kako suzbiti korupciju koja je među najvećima u Europi. Ne smije se dopustiti da državni dužnosnici za počinjenje teških koruptivnih kaznenih djela kazne služe guljenjem krumpira, istaknuo je Cvetanović.
Aktivisti koalicije Nema prodaje ispred zgrade Vrhovnog suda na zagrebačkom Zrinjevcu izveli su i performans u kojem su gulili krumpire. Na transparentima su istaknuli - "Ukrao 50 milijuna, ogulio 5 kilograma krumpira";  "Ukrao 100 milijuna, ogulio 10 kilograma krumpira".
Karino Hromin Šturm, predsjednik Pokreta Zajedno, ključnom mjerom smatra pooštravanje stegovne odgovornosti sudaca. Prošle godine stegovno je odgovaralo svega nekoliko sudaca, a s druge strane imamo primjere katastrofalnih sudačkih odluka. Suci moraju strože odgovarati, moraju postojati kriteriji koje moraju ispunjavati, a ako to ne čine, moraju otići, poručio je.
Sudbena vlast je na štetu građana, a iz sudačkih redova ne dolazi nikakva inicijativa. Imamo preko 3,5 milijuna predmeta, a neki se vode i po 10, 15 i 25 godina. Danas nemamo nikakve kontrole nad sudstvom jer oni tvrde da su neovisni i da ih se ne smije kritizirati, rekao je Šturm.

( izvor hr.n1info.com / uredio anonymous ) 



Svidio ti se članak? 
Podijeli ga s prijateljima!



Nema komentara:

Objavi komentar