UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 3. travnja 2016.

Ovako se pljačkaju Hrvati: čak 50.000 građana isti dug plaća dva puta!



Nisam socijalni slučaj, imam prihode i izvući ću se iz problema. Ne negiram dugove zbog kojih sam ovršen, platit ću ih, red je da se plati. Ali događaju mi se lude stvari. Isti mi se dug skida u Mirovinskom s mirovine i opet preko Fine s bankovnog računa. Hodam od jednih do drugih, pa do banke, nitko mi ne može pomoći, samo kažu da oni imaju nalog i skidaju mi novac za jedan te isti dug. Drugi je dug zbog kojeg sam ovršen dug leasing kući koja je potraživanje ustupila agenciji za naplatu, i sada mi i leasing kuća i agencija skidaju svakog mjeseca s računa novac za isti dug. Isto mi se dogodilo i s dugom kartičnoj kući koja ga je prodala agenciji – i agencija i kartičar mi sjede na računu i skidaju novac za isti dug. Nazivam ih, šetaju me s broja na broj, traže da im pišem zahtjeve, pa ih pišem, šaljem i opet ništa. Skidaju novac i jedni i drugi...
Lista s rupama
Govori nam to Splićanin (podaci poznati redakciji) s ovećom listom raznih dugova. Za sebe kaže da će isplivati iz svega, ali smatra da stvari s ovrhama i blokadama, onako iz njegove prve ruke, baš i nisu najbolje složene. Veli, na Fini je bio i dobio listu s redoslijedom plaćanja onih koji su mu sjeli na račun, a iz njega se ne vidi koliko je otplatio i koliko još duguje, pa misli da bi bilo dobro da Fina blokiranima šalje izvješće svakog mjeseca iz kojeg bi se, kao na bankovnom izvodu tekućeg računa, lijepo vidjelo komu je i koliko plaćeno.

Kaže, neka i Fina naplati taj izvod, ali znao bi gdje kako stvari stoje, jer se njegove evidencije dugova nekako ne poklapaju s onim što otplaćuje. Onda, pripovijeda nam dalje svoja ovršna iskustva, problem je što su svi vrlo ekspeditivni kad treba sjesti na račun ili se uknjižiti na nekretninu, ali kad se dug otplati, nisu tako ekspeditivni i trebaju proći mjeseci u kojima se ovršenik nateže s bivšim ovrhovoditeljima da mu se skinu s računa i skinu zabilježbu s nekretnine.

A u zemlji je blokirano 321.580 građana na 36,52 milijarde kuna raznih dugova, od onih najmasnijih, prema bankama za kredite, kartičarima, na režijske troškove, poreze, komunalne naknade, telefonske račune... Njihov se dug u tri godine više nego udvostručio, a broj blokiranih skočio je za trećinu.
Kontrolni mehanizam
Mario Strinavić, glavni tajnik Udruge "Blokirani", kaže da je čuo za takve slučajeve i da po nekim procjenama ima oko 50.000 dvostrukih ovrha u zemlji. I on nam kaže da su svi vrlo ekspeditivni kad se račun blokira ili treba izvršiti zabilježbu na nekretnini, no kad se dug otplati i treba skinuti zabilježbu, onda se stvari ne događaju tako brzo. Smatra da bi ovršni zakon trebalo mijenjati tako da se ovrhe mogu provoditi samo na temelju sudskih rješenja, a da bi trebao postojati neki kontrolni mehanizam nadFinom.

– Nekidan je u Udrugu došao čovjek koji je dospio u blokadu. Rekao je da je pravnik i ne razumije što piše na izlistima. Na to sam mu kazao da ja nisam pravnik, pa ako ne razumije on koji jest pravnik, kako ću onda razumjeti ja koji nisam pravnik? Nisam mogao vjerovati kada sam čuo ideju ministra gospodarstva da se ukinu pečati. Pa gdje to ima? Nema nigdje. Nema ni zemlje u kojoj je kao kod nas blokiranih računa 321.580 građana na više od 36 milijardi kuna, mi smo jedinstveni – veli Strinavić.

Iskra Maras, savjetnica za financijske i osiguravateljne usluge Saveza udruga za zaštitu potrošača Hrvatske, kaže da stvari ne stoje baš tako, da je Fina samo servis i nema ništa s dugovima. Te probleme dužnik rješava s vjerovnikom. Ističe da se u Fini točno može doznati koliko se i kome duguje, mogu se dobiti rješenja o ovrsi, iznosima duga, te poziva našeg Splićanina da s ispisom blokada posjeti Savez udruga potrošača.

– Za svaki dug postoji rješenje o ovrsi, ako je sudsko, dostavljeno je ovršeniku. Ako on nije prigovorio na to rješenje, ono postaje pravomoćno. Ako sumnja u neki dug i nije potpisao dostavu rješenja, a adresa je točna, ima pravo tražiti pregled ispisa da vidi tko je potpisao dostavnicu i tražiti obnovu postupka, ali samo ako nije prošlo pet godina. Može na Fini tražiti kopiju rješenja i vidjeti točno tko ga je blokirao, ako ima dvostrukih ovrha, može tražiti obnovu postupka. U ovršnoj ispravi po kojoj se skida trećina plaće vidi se kolika je glavnica uvećana za kamatu koja se prva naplaćuje i do kada će plaćati. Sve je u očevidniku blokada, može pogledati svako rješenje o ovrsi, a ako se dogodi dvostruka uplata, prigovorit će i tražiti obnovu postupka – objašnjava Iskra Maras.
Zadužnica
321.580 blokiranih građana (prosinac 2015.)
36,52 milijarde kuna duga

245.441 građanin čiji su računi blokirani u prosincu 2012.

17,68 milijardi kuna duga


( izvor slobodnadalmacija.hr / uredio anonymous )

1 komentar:

  1. Gospođa Iskra drobi gluposti ovdje...citat: "Za svaki dug postoji rješenje o ovrsi, ako je sudsko, dostavljeno je ovršeniku. Ako on nije prigovorio na to rješenje, ono postaje pravomoćno. Ako sumnja u neki dug i nije potpisao dostavu rješenja, a adresa je točna, ima pravo tražiti pregled ispisa da vidi tko je potpisao dostavnicu i tražiti obnovu postupka...". iz ovog je vidljivo da osoba NE MOŽE znati što piše u dokumentu ukoliko ne potpiše dostavnicu i onda pročita dokument...Nitko vam neće dati dokument dostavljen poštom da ga prvo pročitate pa onda potpišete ili odbijete potpisati i "preuzeti" pošiljku, ne?! Dakle, ako mislite pomoći ljudima pomozite im, a ne ovako da radite bedake od ljudi i pričate gluposti koje su u praksi NEIZVEDIVE!

    OdgovoriIzbriši