UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

nedjelja, 24. travnja 2016.

Čudotvorne Chia sjemenke - superhrana broj jedan u svijetu?Chia (čija) sjemenke mnogi nutricionisti smatraju čudesnom namirnicom, neki čak superhranom broj jedan u svijetu, jer sadrže dvaput više bjelančevina od svih drugih sjemenki i žitarica, pa su izvrstan izvor proteina kod vegana i vegetarijanaca. 

Jedna chia sjemenka sadrži sve esencijalne aminokiseline - osam puta više omege-3 od lososa, šest puta više kalcija od mlijeka, tri puta više željeza od špinata, petnaest puta više magnezija od brokule, šest puta više bjelančevina od graha, četiri puta više fosfora od neobranog mlijeka i dvaput više kalija od banane, a odličan su izvor vlakana.

Prehrambeni hit

Chia sjemenke reguliraju probavu, preveniraju prejedanje, izvrsne su kod menstrualnih grčeva - bogate vitaminom A,D, K,E, te vitaminima B grupe osim vitaminom B12.

Chia potječu iz Srednje i Južne Amerike, a danas se najviše prerađuju u Australiji, Meksiku, Boliviji, Gvatemali, Ekvadoru i Argentini. Većina sjemenki koje dolaze na naše tržište dolaze iz Perua gdje su ih prerađivali još prije tisuću godina, a kako rastu na nadmorskim visinama od 2000 do 2500 metara, povećava se i njihova hranidbena vrijednost zbog čega su i bogatije antioksidansima.

U Velikoj Britaniji čija sjemenke su prehrambeni hit jer sadrže visoki postotak omega-3 masnih kiselina i dokazano snižavaju kolesterol i visoki krvni tlak, te poboljšavaju san, pomaže u reguliranju apetita i podižu dobro raspoloženje.

Za Asteke i Maje čija sjemenke (Salvia hispanica L.) su bile glavni izvor biljne hrane zajedno s kukuruzom, grahom i amarantom još 3500 godina prije naše ere. Od njih su proizvodili ulje, koristili ih kao osnovu za boje i ukrašavanje tijela, ali i u medicinske svrhe – za liječenje bolova u zglobovima i za poticanje lučenja tekućine. 

Nakon dolaska španjolskih konkvistadora čija je bila zabranjena, jer su je domoroci upotrebljavali u vjerskim ritualima i kao napitak koji daje snagu prije odlaska u borbu. No sjemenke su preživjele zablude osvajača i do danas nisu izgubile status visokovrijedne namirnice koja povećava fizičku izdržljivost i čuva zdravlje.

Regulira šećer, sprečava ugruške

Bogatstvo omega-3 masnih kiselina važno je za djelovanje krvožilnog sustava, jer sprečava stvaranje krvnih ugrušaka i sastojak su svih staničnih membrana na čijem se djelovanju temelje gotovo svi živčani i misaoni procesi, ali i sustav kretanja. 

Sjemenke chie na sebe vežu vodu i udvostručuju se, a najvažnije je to što namočene sjemenke olakšavaju prolaz druge hrane kroz probavni sustav i pomažu održavanju ravnoteže elektrolita u našem organizmu te stanice opskrbljuju dovoljnom količinom vode

Konzumiranje chie potiče i olakšava probavu, povećava apsorpciju hranjivih tvari u crijevima, a povezuje se i s gubitkom viška kilograma jer potiču razgradnju masti i daju dugotrajan osjećaj sitosti, a imaju i nizak glikemijski indeks.

Prednost pred lanom

U velikoj studiji provedenoj na Sveučilištu u Torontu istraživali su dugoročni utjecaj upotrebe čije kod oboljelih od šećerne bolesti. Rezultati su pokazali da čija pomaže u postizanju ravnoteže šećera u krvi, snižava krvni tlak i smanjuje sklonost bolesnika infekcijama. 

Pokazalo se da chia djeluje preventivno i protiv malignih oboljenja, smanjuje razinu lošeg kolesterola u krvi, sprečava visoki krvni tlak, te olakšava menstrualne probleme i tegobe u menopauzi.

Ove sićušne sjemenke, bijele ili tamnosmeđe do crne boje, imaju brojne prednosti pred drugim sjemenkama, osobito pred najjačim konkurentom lanom, koji se mora usitnjavati da bi dao optimalan učinak. 
Poboljšavaju san

U sjemenkama chije nalazi se triptofan - poznata aminokiselina koja poboljšava san, pomaže u reguliranju apetita i podiže raspoloženje. 

Naime, chia u svakom obliku ima jednako visoku prehrambenu vrijednost i može se dugo čuvati, a da ne izgubi korisna svojstva. Prednost joj je i to što zapravo nema okusa, pa se može dodavati brojnim namirinicama, salatama, tostu, desertima, jogurtu, frapeima, te različitim tijestima kruhu, kolačima i pecivima.

U Meksiku su veoma popularna rashlađena pića sa chijinim sjemenkama u istim. Blagodati jedne porcije

Samo jedna porcija čija sjemenki (3 žličice ili oko 30 grama) sadrži:

- 11 grama vlakana - trećinu preporučene dnevne doze za odrasle,
- 5 grama omega-3 masnih kiselina koje organizam može puno lakše apsorbirati nego sjemenke lana,
- 18 posto preporučene dnevne doze kalcija, važnog za zdravlje zubi i kostiju,
- 4,4 grama proteina, što je deset posto preporučene dnevne doze.
Obrada
Čija sjemenke se koriste tako da se natope u vodi ili nekoj drugoj tekućini najmanje 10 minuta ili preko noći, a potom se dodaju različitim jelima koja se jedu sirova kao salate, ili na kraju kuhanja budući da termičkom obradom gube dio svojih hranjivih tvari.

Nema komentara:

Objavi komentar