UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 4. travnja 2016.

Vlada želi ukinuti plaćenu pauzu od pola sata? "To bi bio napad na socijalna prava građana"


NAKON što su se u javnosti pojavile neslužbene najave iz Vlade prema kojima bi se radno vrijeme produljilo na devet sati, a plaćena stanka od pola sata bi se ukinula i zamijenila neplaćenom u trajanju od sat vremena, uslijedile su brojne reakcije.

I dok iz Vlade tvrde da takve najave nisu točne, SDP-ov saborski zastupnik oštro kritizira takve najave.

"Vlada očito kreće putem reformi koje idu za smanjenjem prava građana, a ne povećanjem njihova standarda, poručio je Mrsić u izjavi novinarima na Iblerovu trgu. Najava da će se brisati stanka koja je do sada prema kolektivnim ugovorima bila plaćena u suprotnosti je sa Zakonom o radu (ZOR)", upozorio je.

U pregovorima bivše Vlade i sindikata o izmjenama ZOR-a dogovoreno je da stanka i dalje mora biti plaćena, pa je to što se najavljuje vjerojatno korak prema početku novih izmjena ZOR-a koje nisu potrebne jer je taj zakon sada izbalansiran, tvrdi Mrsić. Dodaje kako je to napad na socijalna prava građana.


Iz Vlade tvrde - o tome se nije rapravljalo


Najave o produživanju radnog vremena komentirao je jučer i Tomislav Karamarko. Odgovarajući na novinarska pitanja rekao je kako Vlada trenutno ne razmišlja o devetosatnom radnom vremenu.

"U ovom trenutku ne, Europa ide na smanjivanje radnog vremena", istaknuo je Karamarko.

Na upit o navodnom uvođenju devetosatnog radnog vremena ministrica Jurlina Alibegović je odgovorila da će se sa sindikatima javnih i državnih službi pregovarati samo o temama koje su dogovorene na prvom sastanku, tj. o sporazumu o povećanju osnovice za plaće i obvezama iz kolektivnih ugovora.

I premijer Tihomir Orešković jučer je kazao kako najave o povećanju radnog vremena na 9 sati nisu točne, odnosno da se o tome još nije raspravljalo.

( izvor index.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar