UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 4. travnja 2016.

Ostaje mu samo fizička zaštita i nekoliko "zagubljenih" čekova iz 90'ih : Vlada od 1. svibnja Mesiću oduzima ured i službeni auto

Mesiću bi država nastavila plaćati samo fizičku zaštitu u sadašnjem opsegu, sve drugo bi mu se oduzelo. U Ministarstvu uprave procjenjuju da će se na ovaj način uštedjeti 600 tisuća kuna
Sabor će danas, jer je Vlada to već učinila, prihvatiti amandman Mosta na prijedlog državnog proračuna da se financijska sredstva Ureda bivšeg predsjednika smanje za 600 tisuća kuna. To bi vjerojatno označilo faktičan kraj tog Ureda, jer teško da bi mogao funkcionirati sa 177 tisuća kuna godišnje. Tako su to shvatili i u Banskim dvorima, pa je Ministarstvo uprave već pripremilo zakonske izmjene kojima će se ukinuti Ured što ga koristi Stjepan Mesić, ali i gotova sva ostala prava koja on uživa kao bivši predsjednik.

Bauk: Ukidanje povlastica  je Karamarkova osveta

Premda će Mesiću prava bivšeg predsjednika biti oduzeta na osnovu zakona iz Mostovog resora, donedavni ministra uprave Arsen Bauk uvjeren je da je glavni inspirator toga Tomislav Karamarko, koji je i u kampanji obećavao ukidanje tih povlastica.
– Karamarko je bio šef Mesićeve kampanje i omogućio mu je da 2000. godine postane predsjednik, a sad će ga onemogućiti u ulozi bivšeg predsjednika. Karamarko omogućio, Karamarko onemogućio. To je njegova osveta Mesiću, komentirao je Bauk.
U subotu smo o tome htjeli razgovarati s ministricom uprave Dubravkom Jurlina Alibegović, ali ona nam je objasnila da je ministrica samo od ponedjeljka ujutro do petka u 16 sati, a da se vikendom posvećuje sebi i svojoj obitelji i prijateljima.

Nije demantirano

Ministricu smo željeli pitati je li dokument s naslovom »Prijedlog izmjena Zakona o posebnim pravima predsjednika Republike po prestanku dužnosti« autentičan, no ministrica je odgovarala protupitanjem otkud nam to i uputama da joj se javimo u ponedjeljak. Budući da Dubravka Jurlina Alibegović nije demantirala da je iz njezinog resora izašao ovaj tekst, koji i ne čudi zbog spomenutog amandmana, zaključili smo da je Mesićevim pravima doista odzvonilo. Naročito stoga što ministrica jučer nije opovrgnula tekst objavljen na portalu Forum, koji se također bavi ovim dokumentom.
Uglavnom, Mesiću bi država nastavila plaćati samo fizičku zaštitu u sadašnjem opsegu, sve drugo bi mu se oduzelo. »Predlaže se prestanak prava na korištenje uredskih prostorija na teret državnog proračuna, uključujući ostala prava povezana uz rad ureda, kao i prestanak prava  na osobnog vozača i službeno osobno vozilo«, piše u nacrtu prijedloga zakona koji bi na snagu trebao stupiti 1. svibnja, nakon što prođe hitnu proceduru u Saboru. Pod prava povezana uz rad Ureda misli se na dvoje službenika koji su u njemu zaposleni. Ministarstvo uprave navodi i motive likvidacije Mesićevog ureda i ukidanje skoro svih njegovih povlastica. »Ocjenjuje se to primjerenim trenutnim gospodarskim uvjetima u Republici Hrvatskom, a posebice uzevši u obzir da navedeni ured nema javno objavljeni učinak svoga poslovanja koji bi opravdao njegovo financiranje«, ističe se. Mesiću je kao otegotna okolnost uzeta činjenica da je prava bivšeg predsjednika koristio dulje od pet godina, na koji rok ih je ograničila Milanovićeva vlada, ali ne i za Mesića kojem su računata kao stečena prava. U Ministarstvu uprave procjenjuju da će se na ovaj način uštedjeti 600 tisuća kuna, što je suma jednaka onoj iz Mostovog amandmana na prijedlog državnog proračuna.

Negativan odjek


Mesić je već prije nekoliko dana naslutio razvoj događaja, pa je u svojem priopćenju upozorio da bi »donošenje zakona kojim bi se ukinuo Zakon o Uredu Predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti, a to bi bio formalni put da se učini ono što se zaista želi učiniti, imalo vrlo vjerojatno negativan odjek i izvan granica Hrvatske«. Pozvao se na praksu iz drugih zemalja u kojima bivši predsjednici imaju državne urede, a tvrdio je i da na svojim putovanjima u inozemstvo ustrajno pomaže u održavanju ugleda Hrvatske, »makar to uvijek i nije bilo najjednostavnije«. »Ne treba zaboraviti ni činjenicu da sam posljednji aktivni pripadnik iz samoga vrha one generacije koja je otvarala vrata demokraciji u Hrvatskoj. I kao takav smetam onima koji danas na očigled sviju dovode tu demokraciju u pitanje«, napisao je Stjepan Mesić.

( izvor novilist.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar