UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 4. travnja 2016.

TAJKUNI KOJI SU NAM U PRETVORBI OPLJAČKALI PODUZEĆA!


Prema podatcima HNB-a, u 1992. i 1993. godini kada je Hrvatska bila totalno blokirana, hrvatska politička vrhuška je „ odblokirala“ 18 559 menadžerskih, više stotina milijunskih, kredita s kojima su „odabrani“ bez kune u džepu pokupovali naša poduzeća koja smo godinama stvarali, na način da su dobili kredite kada su naše nekretnine dali bankama u zalog. Jasno, kredite nisu vratili, mi smo ostali bez posla, novce su iznijeli vani , a nekretnine su ostale bankama i one danas propadaju kao što propada i sama Hrvatska.

Tako perfidno i bez nimalo grižnje savjesti prevariti građane mogu samo majstori od zanata koji nikada nisu voljeli raditi, ali su uvijek dobro živjeli. Naravno, prepoznali ste ih. To su naši politički egzekutori- stare, dobre i poštene komunjare.

Odmah, početkom 90-ih, nakon proglašenja samostalnosti, zamijenili su crvene partijske s HDZ-ovim knjižicama, radnike rasporedili po ratištima i krenuli u „šoping“ po njihove nekretnine, jer je trebalo vlasnike, prije nego se vrate sa ratišta, izvlastiti.

Država je u to vrijeme posjedovala samo dva posto ukupne imovine, a sve ostalo bilo je društveno vlasništvo, odnosno vlasništvo hrvatskog naroda!

I tako su naše transformirane komunjare, bez kune u džepu, postali veliki tajkuni, a mi njihove sluge, sretne kada dobiju kakav posao, koja nam ne moraju ni platiti jer neće nikome odgovarati.

LUKA RAJIĆ, je jedan od 200 odabranih. Prvog ga ističemo jer je bio obični vozač kamiona u Dukatu. Za samo četiri godine sa 10 milijuna maraka, kupio je cijeli Dukat. Njegova bivša supruga Borna, koja svako malo ‘izleti’ u javnost, dobila je ‘samo’ 270 milijuna kuna u brakorazvodnoj parnici.

IVICA TODORIĆ, je najbogatiji tajkun i ne zna točno stvarna vrijednost njegova bogatstva. Teško je nabrojiti sva poduzeća koja je maznuo, a započeo je sa šest milijuna DEM koje mu je otac otuđio i odležao nekoliko godina zatvora.

ANTE VLAHOVIĆ, prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja sa 178 milijuna eura, nadzire 600 milijuna eura i povezan je s 13 tvrtki. Predsjednik je uprave Adris grupe od 1995. Od nedavne prodaje Adrisa dobio je veliku proviziju!

EMIL TEDESCHI, 1991. osniva Atlantic Grupu. Prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja s 15 milijuna eura, nadzire 222 milijuna eura, a povezan je s 20 objekata. Njegovo se ukupno bogatstvo procjenjuje na nešto manje od milijardu kuna.

ROBERT JEŽIĆ, je nakon sklapanja braka s HDZ-om postao jedan od najbogatijih Hrvata. Dobio je moćni Dioki, a nakon nekog vremena i Novi list, na čijem je računu zatekao 17 milijuna kuna, koje je isisao i prebacio u druge tvrtke. Kupovao je skupe darove Ivi Sanaderu i HDZ-u. Dioki je doveden do ruba stečaja, radnici plaće nisu vidjeli mjesecima, a Novi list je upao u velike dugove koje je sanirala „politika“ a zapravo hrvatski porezni obveznici. No, Ježiću su ostale vile u Rijeci i Opatiji. Ni dan danas nije vratio onih 5 milijun eura koji su bili na njegovom švicarskom računu kao mito za Ivu Sanadera.

PLINIO CUCCURIN, rodom iz Pule dogurao je od berača bresaka do jednog od najbogatijih Hrvata.

DRAGUTIN DRK, varaždinski kralj mlijeka u vlasništvu ima više od 650 milijuna kuna, po čemu zauzima visoko mjesto na listi hrvatskih bogataša. Godinama financira HDZ-ove predizborne kampanje, a prema podacima Poslovne Hrvatske, upravlja s 524 milijuna eura i povezan je sa sedam tvrtki.

IVAN ERGOVIĆ, prema Poslovnoj Hrvatskoj, upravlja s 8,3 milijuna eura i većinski je vlasnik 30 tvrtki. Po vrijednost “kapitala i rezervi” u vlasništvu ima više od 530 milijuna.

BRANKO ZEC, Prema Poslovnoj Hrvatskoj, nadzire 349 milijuna eura, a povezan je s 22 tvrtke. Iz Adrisa je otišao pod neobjašnjenim okolnostima.

DANKO KONČAR, zagrebački biznismen koji živi u Londonu “težak” je oko 15 milijardi kuna. Prema podacima Poslovne Hrvatske, upravlja s 25 milijuna eura i povezan je s 39 tvrtki. Često zna reći da ne zna koliko je „težak“, a počeo se bogatiti kada je izašao iz dugogodišnjeg zatvora!

ANTON POKRAJAC, Jedan od istarskih bogataša koje je na tu listu lansirala tvrtka Adris. Iz nadzornog odbora te tvrtke otišao je 2009., no prema kapitalu i rezervama ima više od 370 milijuna kuna.

MILE ČURKOVIĆ, prvi supermarket Plodina osnovao je 1993. u Rijeci i do danas je dogurao do vlasnika jednog od najvećih trgovačkih lanaca u zemlji. Upravlja s 428 milijuna eura i povezan je s dvije tvrtke, a po vrijednosti kapitala i rezervi u vlasništvu ima preko 360 milijuna kuna. Od medija bježi ko vrag od tamjana,

DUBRAVKO GRGIĆ, odvjetnik i suvlasnik koncerna Agram nesumnjivo je jedan od najbogatijih ljudi jer tvrtke iz njegovog koncerna imaju prihode i veće od četiri milijarde kuna godišnje.

PAVO ZUBAK, jednog od najpoznatijih auto zastupnika podrijetlom iz Posavine. Njegov Auto Zubak ostvario je dobit od 69 milijuna kuna 2013. Obitelj Zubak vrijedi stotine milijuna kuna.

MARKO PIPUNIĆ, slavonski veleposjednik koji je povezan s 22 tvrtke, od kojih je najpoznatija i najveća „Žito“. Upravlja sa 189 milijuna eura vrijednom imovinom u tvrtkama, a nadzire 93 milijuna eura. Ima velebnu kuću u Osijeku, iznimno je bogat, podrijetlom je iz Bosanske posavine.

ANTE ŽUŽUL, povezan je s 13 tvrtki, upravlja s 22 milijuna eura. Najpoznatiji je po svojoj Školskoj knjizi, vodećoj hrvatskoj nakladničkoj kući. Prema ukupnom kapitalu i rezervama, ima preko 280 milijuna kuna.

FRANJO LUKOVIĆ, bio je na čelu Zagrebačke banke 22 godine. Ima dionice ZABE vrijedne 13,6 milijuna kuna. Svake godine kao vodeći menadžer u banci dobiva bonuse u iznosu od nekoliko milijuna kuna.

STIPO MATIĆ, nadzire 235 milijuna eura, a povezan je s 15 tvrtki, od kojih je najpoznatija M San Grupa, koja je i najveći distributer računala i potrošačke elektronike u Hrvatskoj. Ukupno je “težak” oko 200 milijuna kuna!

BOŽIDAR GORUP, još nije riješen misterij njegova nestanka. Preko svoje Gorup grupe imao je niz poduzeća za proizvodnju stočne hrane, mesa, trgovinu. Gorup je postao poznat svima u Hrvatskoj kad je nestao.

PETAR PRIPUZ, hrvatski kralj otpada i reciklaže. Vrijednost njegovih tvrtki i nekretnina prelazi stotine milijuna kuna. Prve tvrtke za reciklažu je osnovao početkom 90-ih. Proširio se na Srbiju, BiH, Crnu Goru, Kosovo.

ŽELIMIR KODRIĆ, od 31 tvrtke s kojima je povezan prema Poslovnoj Hrvatskoj, najpoznatija mu je Samoborka. Prema ukupnom kapitalu i rezervama, ima oko 183 milijuna kuna.

BOŽO ČULO, među osam tvrtki s kojima je povezan najznačajnija mu je Partner banka, čiji je vlasnik. Ukupno je “težak” oko 172 milijuna kuna.

ENVER MORALIĆ, iako je u Hrvatskoj poznat po Kutjevu i vinima, izvan granica njegovo ime se spominje u sektoru nafte i kemijske industrije. Vlasnik je dvorca Štakorovec blizu Sv. Ivana Zeline, Vile Račić u Cavtatu, ljetnikovca Georg u Mokošici kraj Dubrovnika, golemog turističkog zemljišta u Kaštel Sućurcu te zemljišta u Kopru. “Težak” je 168 milijuna.

MARIJAN HANŽEKOVIĆ, procjenjuje se da je najbogatiji odvjetnik u Hrvatskoj. Uz odvjetničko društvo, kupio je EPH, a ima udjela u još niz tvrtki i fondova. Obogatio se na sirotinji pa je dobio nadimak „ovršni grobar“.Ne zna se koliko je točno „težak“

IVAN ČERMAK ,general je jedan od najvećih naftnih igrača u Hrvatskoj. Uspio je prodati svoj Tiffon, a zatim je za 100 milijuna eura kupio od OMV-a lanac od 63 benzinske postaje. Ne zna se koliko je „težak“.

ŽELJKO UDOVIČIĆ, preko svoje tvrtke „Šted nova“ u potpunosti kontrolira Štedbanku, koja ostvaruje svake godine dobit od desetke milijuna kuna. Povezan je s još 14 tvrtki, od ulaganja u nekretnine do poliklinike.

BRANKO OSTOVIĆ, obitelj Ostović prije nekoliko godina držala je više od 80 posto vlasništva Banke Sonic. Prodali su je talijanskoj Banco Popolare di Verona. Branko Ostović je “težak” više stotina milijuna kuna, a vjerojatno je najpoznatiji europski kolekcionar luksuznih i rijetkih automobila. U svojim specijalno grijanim i čuvanim garažama ima 35 automobila vrijednih više od 100 milijuna kuna. Nazdravlje!

IZIDOR SUČIĆ, Sučići su prodali oko 30 posto dionica Gospodarsko-kreditne banke za oko 150 milijuna kuna. Izidor Sučić ima nekretnine u Istri, Zagrebu i podeblje bankovne račune. Dio obitelji je bio pod istragom zbog malverzacija.

MARINKO ZADRO, najčešće ga opisuju kao kralja šećera zbog toga što je vlasnik Vira, najveće hrvatske šećerane. Krenuo je kao siroče u Hercegovini, danas je jedan od najbogatijih Hrvata.

ANTUN PRESEČKI, zagorski biznismen koji je novac počeo zarađivati nakon što je u doba privatizacije preuzeo Zagorje trans, tad najpoznatiju autobusnu prijevozničku tvrtku u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Procjenjuje se da imovina njegove obitelji vrijedi pola milijarde kuna.

DAVOR PATAFTA, varaždinski poduzetnik široj javnosti je postao poznat kada je optužen zajedno sa Ivanom Čehokom. Patafta ima niz tvrtki, a najpoznatiji je po recikliranju otpada, koje je neslavno završilo. Ima velebnu imovinu u Varaždinu.

JOZO KALEM, dugačak je put uspona ovog milijunaša iz Hercegovine. Bogatstvo mu se procjenjuje na minimalno 200 milijuna kuna. Osnovao je tvrtku Europetro, koja je imala velike poslove s državom i njenim tvrtkama. Mnogi to pripisuju prijateljstvu sa Slavkom Linićem. Prodao ju je Petrolu.

MIHAJLO PERENČEVIĆ, tajanstveni je hrvatski tajkun koji je biznis razgranao iz Rusije, preko Londona, sve do Los Angelesa. Svaki član njegove obitelji u Zagrebu posjeduje vilu. U Malom Lošinju ima ogromnu vilu i zemljište. Ne zna se koliko je „težak“.

IVO DEAN, smatraju ga milijunašem, ali taj je čovjek i hrvatski rekorder po blokiranim tekućim računima. Dužan je 150,262.441,62 kune! Ima tvrtku Rivijera, koja upravlja hotelom Imperial u Vodicama, istoimenim kampom i vilama, depandansama Flora i Madera, hotelom Jadran u Šibeniku i hotelom i kampom Miran. Ukupno je “težak” 127 milijuna kuna.

TOMISLAV BUDIN, nadzire 78 milijuna eura i povezan je sa 16 tvrtki, no na listi bogataša nalazi se ponajprije zahvaljujući Adris grupi, koju je dugo vodio. Ukupno je “težak” 118, milijuna kuna.

DARKO OSTOJA, upravlja s 3,5 milijuna eura, nadzire 36 milijuna eura i povezan je s 31 tvrtkom. Na čelu je uprave SN Holdinga od 2005. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 110 milijuna kuna.
DRAGUTIN BIONDIĆ, Uspio se održati na listi bogataša iako je prošao kalvariju s Centar bankom, koja je propala unatoč državnoj intervenciji. Ukupno je “težak” 127 milijuna kuna.

IVO USMIANI, prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 96 milijuna kuna. Ima tvrtku koja se nametnula na farmaceutskom tržištu. Nadzire 2,4 milijuna eura i povezan je s ukupno 12 tvrtki.
.
VICKO BATINICA, u upravi je splitskog Brodospasa od 1995. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 87 milijuna kuna. Podupire sport kroz klub Mornar.

KRUNOSLAV ČOVIĆ, Vlasnik je tvrtke koja je svjetski lider u zaštiti biljaka i hibrida – Chromosa Agro d.d. Upravlja s 14 milijuna eura i povezan je s ukupno pet tvrtki.

STJEPAN FRIGAN, prodao je 2006. prijevoznički div Panturist. Poslovna Hrvatska povezivala ga je s 11 tvrtki. Prema ukupnom kapitalu i rezervama do lani je imao oko 80 milijuna kuna.

LADA FIORIO TEDESCHI, sestra je jednog od najbogatijih Hrvata Emila Tedeschija. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 73 milijuna kuna.

MIJO ŠIMIĆ, povezan je sa sedam tvrtki, a direktor je Tekstilprometa od 1997.. Ukupno “težak” 65 milijuna kuna.

ZDRAVKO SARŠON, Povezan je s devet tvrtki i prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 64 milijuna kuna. Osnivač je San Nautike, a u Jadran-informatici je predsjednik nadzornog odbora od 1995.

ŽELIMIR USKOKOVIĆ, najveći je dioničar Atlantske plovidbe, a ukupno “težak” 64 milijuna kuna.

SANJA DUGGAN, bivša manekenka jedna je od bogatijih poduzetnica. Kada je prodala tvrtku bivšeg muža, zaradila je preko 70 milijuna kuna. Bavila se nekretninama.

MARINKO MIKULIĆ, vlasnik je Pan-papira, tvrdi da mu je mafijaško-sudski reket uništio sve tvornice. Najavio je da će u Slavoniji graditi najmoderniju tvornicu papira i zaposliti 1000 ljudi. Ukupno “težak” 63 milijuna kuna.

DRAGUTIN PLAHUTAR, upravlja s 2,7 milijuna eura, nadzire 3,2 milijuna eura i povezan je s 9 tvrtki. Ukupno “težak” 63 milijuna kuna.

IVAN TOPOLNJAK, od 1995. je na čelu Termoplina koji godišnje zarađuje gotovo desetak milijuna kuna, povezan je s još tri tvrtke. Ukupno je “težak” 62 milijuna kuna.

MIRKO HABIJANEC, predsjednik križevačkog Radnika od 1997.g. i povezan je s ukupno šest tvrtki. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 62 milijuna kuna.

DUŠKO RADOVIĆ RELJA, Povezan je sa šest tvrtki. Suvlasnik Atlantske plovidbe, dubrovačkog brodara. Ukupno “težak” 60 milijuna kuna.

KRISTIJAN FLORIČIĆ, Povezuje se s 13 tvrtki. Prije deset godina obogatio se na dionicama TDRa, a prve je kupio od Podravke s 18 godina. Vodi pulski Agroprodukt i zagrebački Infosistem. Ukupno “težak” oko 58 milijuna kuna.

DUŠANKA MARČINKOVIĆ, suvlasnica je hotela Sheraton i Westin. Ukupno “teška” 53 milijuna kuna.

GAVRILOVIĆI, obitelj koja je naslijedila tvornicu za preradu mesa vrijedi gotovo dvije milijarde kuna, a povezana je s još tri tvrtke. U posljednje vrijeme pokrenuto je više sporova u kojima se sudi zbog načina na koji su Gavrilovići došli do svoje tvrtke devedesetih.

VLAHO LONZA, jedan je od suvlasnika Atlantske plovidbe. Uz nju je povezan s još dvije tvrtke. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 52 milijuna kuna.

NENAD BAKIĆ, ističe da se obogatio na dionicama. Ukupno težak 44 milijuna kuna.

TOMISLAV RAJIĆ. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 44 milijuna kuna.

HRVOJE MRKŠA, Povezan je s dvije tvrtke – Plemićko dobro Kustošak i PP Maksimir. Ukupno “težak” 43 milijuna kuna.

GOJANA BABOVAC, obogatila se na dionicama Centra za vozila Hrvatske. Ukupno „težak“ 42 milijuna kuna.

MILAN VEČKOVIĆ, povezan je s ukupno osam tvrtki. Obogatio se na unosnim poslovima s Hrvatskim vodama. Ukupno “težak” 42 milijuna kuna.

ZDRAVKO ALVIR, kralj čokolade koji je sa Zvečevom dogurao daleko na tržištu čokolade. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 41 milijuna kuna.

BRANKO GRAŠIĆ, Povezuje se s 10 tvrtki, a lagodniji život donijeli su mu Čakovečki mlinovi. Težak oko 40 milijuna kuna.

VICENCO BLAGAIĆ, vlasnik Profectus grupe, bavio se zemljištima, jahtama… Povezan je s 14 tvrtki . Ukupno “težak” oko 39 milijuna kuna.

ANTE GRLIĆ RADMAN, Agroproteinka se pozicionirala kao regionalni lider na tržištu prerade životinjskog otpada. “Težak” 38 milijuna kuna.

IVAN FRANOLIĆ, vlasnik je niza hotela i restorana, a obogatio se na riječkim tržnicama. Ukupno “težak” 37 milijuna kuna.

DAMIR ŠMOK, nešto manje od 8 milijuna kuna ima dionica Atlantske plovidbe. Ukupno “težak” oko 34 milijuna kuna.

VLADO KOLAK, povezan je s osam tvrtki. Između ostalog je vlasnik hotela Phoenix i Prigorke d.d. Prema ukupnom kapitalu i rezervama ima oko 34 milijuna kuna.

OBITELJ LISIČAR, obitelj Lisičar drži većinski paket Montmontaže, a sin Darijo sada ima 15 posto udjela u tvrtki. Većinski vlasnik je kći Mirela, a majka i braća također imaju milijunske udjele. Procjenjuje se da su svi skupa teški oko 32 milijuna kuna.

IVAN PREPOLEC, sve tvrtke osim Ihor parka su mu propale. A ona je postala poznata jer su dobili 56 milijuna odštete od države zbog kormorana.

DRAGO ČURKOVIĆ, većinski vlasnik Hotela Palace, čiji udjel vrijedi više od sedam milijuna kuna, dugogodišnji hotelijer povezan i s Esplanadom.

IGOR BILBIJA, ulaganjem u Valamar Rivieru i Jadroplov ima dionice koje danas vrijede 36 milijuna kuna, a ima samo male udjele u tvrtkama.

BRANKO BULJAN,većinski vlasnik Splitske Imex Banke i Trajektne luke Split, vodio i Imex trgovinu, a imao i posao s nekretninama. Ne zna se koliko je „težak“.

LUKA LAPTALO, sa 22,6 posto najveći dioničar Dubrovačkog primorja, u sklopu kojeg su Admiral Grand Hotel i autokamp Prapratno. Ne zna se koliko je „težak“.

PAVAO KRPAN, najveći vlasnik hotela Laguna u Zagrebu, a okušao se i u investiciji s hotelima Novi u Novom Vinodolskom koji su u stečaju. Ne zna se koliko je „težak“.

DARKO KOLAREK, suvlasnik poljoprivredne tvrtke Agromeđimurje i Apartmana Medena iz Trogira, te još niza tvrtki. Ne zna se koliko je „težak“.

IGOR BRIGLJEVIĆ, svi suvlasnici poznatog distributera Auto Hrvatska su milijunaši, a Brigljević je najveći dioničar. Ne zna se točno koliko je „težak“.

BRANKO ŠIMEC, vlasnik hotela Lero u Dubrovniku i ciglana Cerje Tužno. Ne zna se koliko je „težak“.

MIROSLAV KUTLE, o njemu se sve zna, pravomoćno je osuđen, ali je uspio pobjeći u Bosnu I Hercegovinu i na taj način izbjegao zatvor.

JOSIP GUCIĆ, također pravomoćno osuđen i o kojem se sve zna, pobjegao je u Srbiju koja ga ne želi izručiti.

Ostale“tajkune“ nećemo (imamo spisak) dalje nabrajati jer se njihovo bogatstvo vrti oko par „beznačajnih“ milijuna kuna.
Uz ove “tajkune” važno je spomenuti i političare koji nisu privrednici i nešto su pametniji pa kriju novce na tajnim računima, za neke se ne zna, a za račune u Liechtensteinu ( prije dva dana smo naveli njihova imena) se zna, ali se ništa ne poduzima. Najvažniji politički(naftni) klan je Gregorić, Štern, Vedriš, Valentić, Mateša, Mudrinić, Pašalić, Granić, zatim Tuđman, Prka, Canjuga, Mesić, Račan, Sanader, Kalmeta, Bandić, Vidošević, Linić, Jakovčić, Horvatinčić, Karamarko, nezaobilazni Mamić koji reketari nogometaše…. nabrajanju nema kraja…

Samo možemo gutati knedle i pitati se jesmo li normalni kada prelazimo preko svega, a znamo da su nas nezakonito u pretvorbi izvlastili i opljačkali.

Znam, ovom narodu treba lider ili vođa, jer jednostavno od pamtivijeka hrvatski narod tako funkcionira, a kada krene teško ga je zaustaviti, što se najbolje vidjelo i u domovinskom ratu.

Jedno je točno, lopovi se neće tek tako odreći plijena i vratiti ga narodu, a rijetko koji od njih je svojom sposobnošću postao bogat.

Potpuno je jasno da smo mi na potezu. Kada ćemo povući taj potez ovisi samo o nama!

2 komentara:

  1. Skidam kapu na ovome--------------a ovaca i stoke sitnog zuba------nigdje NE ma!!!!!!!!!!!!!hehehheehehehh

    OdgovoriIzbriši
  2. KRISTIJAN FLORIČIĆ JE NA NATJEČAJU 2/17 RASPISANOM OD MINISTARSTVA DRŽAVNE IMOVINE KUPIO DIO VRLO VRIJEDNOG ZEMLJIŠTA POD REDNIM BROJEM 15. ZEMLJIŠTE KOJE SA NAVEDENIM ZEMLJIŠTEM ČINI JEDNU VRIJEDNU CJELINU JE DRUŠTVENO VLASNIŠTVO A KAO KORISNIK JE UPISANA ISTRA D.D. ... ZA PAR GODINA ĆE SE ISTRA D.D. KNJIŽITI NA ZEMLJIŠTE NA TEMELJU POSJEDA- ZA NIŠTA.... A FLORIČIĆ JE U KOMPANIJI SA FAGGANIJEM I OSTALIM SMEĆEM http://radio.hrt.hr/clanak/faggian-kazneno-prijavljen/59875/

    OdgovoriIzbriši