UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 3. lipnja 2016.

RADNICI BACILI FRANCUSKU NA KOLJENA: Štrajk u 16 od 19 nuklearki, prekidi u opskrbi strujom, vlakovi ne prometuju već dva dana, otkazani letovi...



Članovi francuskog sindikata Generalna konfederacija rada (CGT) u 16 od ukupno 19 francuskih nuklearnih elektrana koje osiguravaju najveći dio električne energije u zemlji stupili su danas u jednodnevni štrajk.
Nuklearne elektrane moraju da održavaju minimalni nivo proizvodnje i tokom štrajka iz sigurnosnih razloga, iako se očekuju prekidi u snabdijevanju strujom, prenosi AP.
Francuski brzi vlakovi i vlakovi na redovnim linijama za putnike koji vlakom idu na posao, već drugi dan ne prometuju.
Pojedini gradski prijevoznici u Parizu su se također priključili štrajku iako je u gradu poremećaj javnog prijevoza minimalan.

Radnici u Francuskoj protive se izmjenama radnog zakonodavstva, a osnovne primjedbe odnose se na predviđeno produženje radnog tjedna i pojednostavljene uslove za otpuštanje radnika.
Francuski predsjednik, François Hollande, i socijalistička vlada odbijaju da odustanu od reforme Zakona o radu, što će, sudeći prema najavama sindikata, izazvati nove štrajkove i novi kaos u zemlji uoči održavanja europskog nogometnog prvenstva “Euro 2016″.
Kako bi smirila demonstrante, francuska vlada najavila je povišicu plaće prosvjetnim radnicima i obećala ubrzanje razgovora o reorganizaciji francuske nacionalne željezničke kompanije SNCF, prenio je Reuters.
Nadležni za turizam u francuskoj prijestolnici strahuju da štrajkovi i protesti, koji su često nasilni, mogu da odbiju dolazak novih posjetioca, navodi AFP.

Nakon prošlotjednih pokušaja da se zemlja paralizira blokadom rafinerija i skladištima goriva,sindikat CGT pozvao je danas da se nastavi sa štrajkom nacionalne željezničke mreže, a u četvrtak i sa štrajkom metroa u Parizu. Avionski putnici će se, također, suočiti sa otkazivanjem letova ili njihovim odgađanjima, prenio je AFP.


( izvor GlobalCir / uredio anonymous )

1 komentar:

  1. Pa ovo je stara slika ,negdje u zimi slikana,nema jedenog lista na stablima,dajte nam novu sliku(makar to)!

    OdgovoriIzbriši