UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 29. lipnja 2016.

"INSTITUCIJE" NE KORISTE ZAKONOM ODREĐEN PEČAT/ŽIG



Svaka država ima svoj pečat, pa tako i RH. U uređenoj državi postoji i zakon koji određuje izgled i namjenu pečata i žiga i ostale stvari vezane za njegovu uporabu pa tako i RH.
Postoji zakon koji se zove ZAKON O PEČATIMA I ŽIGOVIMA S GRBOM REPUBLIKE HRVATSKE. On je donesen 1995. godine i objavljen je u NN (33/95). Temeljem tog zakona, Ministarstvo uprave donosi pravilnik za primjenu zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske pa tako:
Na temelju članka 22. stavka I. Zakona o pečatima i žigovima sa grbom Republike Hrvatske (“Narodne novine”, broj 33/95) i članka 17. Zakona o sustavu državne uprave (“Narodne novine”, broj 75/93) ministar uprave donosi
 PRAVILNIK ZA PRIMJENU ZAKONA O PEČATIMA I ŽIGOVIMA S GRBOM REPUBLIKE HRVATSKE
(„Narodne novine“, broj 93/95)
 I. OPĆA ODREDBA
 Članak 1.
Ovim Pravilnikom propisuje se veličina pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: pečat i žig), način ispisivanja sadržaja pečata i žiga, izrada, uporaba i rukovanje pečatom i žigom, način-vođenja evidencije o izrađenim pečatima i žigovima te odobrenjima za njihovu izradu, o pečatima i žigovima koji se rabe te postupak uništavanja pečata i žiga i evidentiranja uništenih pečata i žigova.
 II. VELIČINA I NAČIN ISPISIVANJA SADRŽAJA PEČATA I ŽIGA
 Članak 2.
Predsjednik Republike Hrvatske, Ured predsjednika Repulilike Hrvatske, Sabor Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske, tijela državne uprave, sudovi i druga tijela državne vlasti, Ustavni sud Republike Hrvatske, oružane snage Republike Hrvatske, javni bilježnici, pučki pravobranitelj, tijela jedinica lokalne samouprave i uprave, njihovi upravni odjeli i druga upravna tijela i stručne službe, te pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti (u daljnjem tekstu: korisnik pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske) imaju jedan ili više pečata i žigova. Broj pečata i žigova koje će korisnik pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske rabiti određuje čelnik odnosno odgovorna osoba korisnika pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske, cijeneći stvarne potrebe.
 Članak 3.
Pečat i žig promjera su 38 mm.
U slučajevima u kojima bi uporaba pečata i žiga iz stavka I. ovoga članka bila nepodesna, može se rabiti pečat i žig promjera 25 mm ili 18 mm. Zavod za platni promet u Republici Hrvatskoj može imati u uporabi i pečate i žigove promjera 30 mm.
 Članak 4.
 Sadržaj pečata i žiga ispisuje se u pečatu i žigu u koncentričnim krugovima oko grba Republike Hrvatske, koji se nalazi na sredini pečata i žiga, s tim da naziv Republika Hrvatska u pečatu i žigu mora biti ispisan većim slovima od teksta ostalog sadržaja pečata i žiga. Tekst u pečatu i žigu ispisan na jeziku i pismu etničke i nacionalne zajednice ili manjine mora biti ispisan istom veličinom slova kao i tekst ispisan na hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.
 Članak 5.
Ako korisnik pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske rabi više pečata i žigova istovjetnog promjera, svaki od tih pečata i žigova mora biti označen rednim brojem.
Redni broj stavlja se u pečat i žig iznad grba Republike H rvatske.
Ovo su samo neki od članaka unutar tog pravilnika a ključna stvar koja je najbitnija nalazi su u članku 4. U kojem se opisuje sadržaj pečata i žiga.  Primjećujete boldano da svaki pečat ili žig mora sadržavati naziv “Republika Hrvatska”. Ono što su volonteri OPPT- a nakon dugog i opsežnog promatranja uspjeli dokučiti, jest da velika većina “javnih ustanova” koriste pečate ili žigove koji ne izgledaju onako kako je propisano  važećim pravilnikom kojeg je donijelo Ministarstvo Uprave 1995 god. Pa tako sadržaj žiga ili pečata umjesto “Republika Hrvatska” sadrži “REPUBLIKA HRVATSKA”.
Onaj tko prati naše stranice odmah zna da ime napisano takozvanim verzalom, tj. svim velikim štampanim slovima označava pravnu osobu, poglavito komercijalnog karaktera.
Pa tako velika većina pečata ili žigova izgleda ovako:
ŽIG 3
Da ne bi bilo zabune pokazat ćemo Vam i pečat kojeg smo izrezali iz dokumenta kojeg je objavio portal www.dnevno.hr a pečat je iz 1992 god, a koji nas je ponukao da napišemo članak
žig1

Da ne bi bilo opet neke zabune, jer je ovaj dokument nastao 1992. godine, nudimo vam jedan novi iz 11/2013
žig 2
Očigledno je da postoje i ovakvi i onakvi pečati i žigovi ali samo jedan je pravi.
Što sad sve ovo znači ?
Promotrimo neke članke  gore spomenutog zakona.
ZAKON O PEČATIMA I ŽIGOVIMA S GRBOM REPUBLIKE HRVATSKE
Članak 1.
Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske rabe predsjednik Republike Hrvatske, Ured predsjednika Republike Hrvatske, Sabor Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske, tijela državne uprave, sudovi i druga tijela državne vlasti, Ustavni sud Republike Hrvatske, oružane snage Republike Hrvatske, javni bilježnici, pučki pravobranitelj, tijela jedinica lokalne samouprave i uprave te tijela kotara s posebnim samoupravnim položajem (u daljnjem tekstu: tijela iz članka 1. stavka 1. ovoga Zakona).
Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske rabe i upravni odjeli te druga upravna tijela i stručne službe tijela iz članka 1 stavka 1. ovoga Zakona.
Pečatom i žigom s grbom Republike Hrvatske tijela iz članka 1. stavka 1. i 2. ovoga Zakona potvrđuje se vjerodostojnost akta.
Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske stavlja se na akte koje tijela iz članka 1. stavka 1. i 2. ovoga Zakona donose, kojima se međusobno ophode ili ih upućuju pravnim osobama i građanima.
Članak 2.
Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske rabe i pravne osobe koje na temelju zakona imaju javne ovlasti.
Pravne osobe iz stavka 1. ovoga članka pečat i žig s grbom Republike Hrvatske stavljaju samo na akte koje donose u okviru javnih ovlasti.
Članak 3.
U smislu ovoga Zakona:
1. Pečat je okruglog oblika, izrađen od gume ili drugog odgovarajućeg materijala a služi za otiskivanje na papir ili drugu podlogu,
2. Žig je okruglog oblika, izrađen od metala ili drugog odgovarajućeg materijala a služi za utiskivanje u papir ili drugu podlogu.
Članak 4.
Pečat i žig s grbom Republike Hrvatske sadrže: naziv i grb Republike Hrvatske te naziv, odnosno ime i sjedište tijela iz članka 1. stavka 1. i 2., odnosno naziv i sjedište pravne osobe iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona.
Naziv Republike Hrvatske, naziv odnosno ime i sjedište tijela iz članka 1. stavka 1. i 2., te naziv i sjedište pravne osobe iz članka 2. stavka 1. ovoga Zakona ispisuje se u pečatu i žigu hrvatskim jezikom i latiničnim pismom.
Kada je ustavnim zakonom i statutom jedinice lokalne samouprave u skladu sa zakonom utvrđena službena uporaba jezika i pisma etničke i nacionalne zajednice ili manjine, sadržaj pečata i žiga ispisuje se jezikom i pismom etničke i nacionalne zajednice ili manjine …
Potpuno je jasno iz svega gore navedenog da svaki dopis, rješenje, nalog, kaznu, ili bilo kakav dokument kojeg dobijete, a koji je pečatiran pečatom koji ima naziv „REPUBLIKA HRVATSKA“, NIJE DOKUMENT KOJEG STE DOBILI OD NIJEDNOG TIJELA IZ ČLANKA 1. ILI ČLANKA 2. GORE NAVEDENOG ZAKONA, NITI TAJ PEČAT/ŽIG POTVRĐUJE VJERODOSTOJNOST AKTA.
ČIJI JE TO DOPIS NE ZNAMO, ALI PRETPOSTAVLJAMO DA ON PRIPADA TVRTCI POD NAZIVOM „REPUBLIKA HRVATSKA D.O.O.“
Mnogo je o tom entitetu već rečeno OVDJE, pa nema potrebe ponavljati već rečeno i u ovome članku.
Uputa o pravnom lijeku: Svaki put kada dobijete dopis pečatiran ovakvim pečatom, odgovoriti na njega možete – ako tako odlučite – na otprilike ovakav način:
Poštovani!
Pravilnikom za primjenu zakona o pečatima i žigovima s grbom Republike Hrvatske u članku 4. Određeno je da naziv unutar pečata/žiga mora biti „Republika Hrvatska“ što kod pečata/žiga na ovom dokumentu nije slučaj.
Iz tog zaključujem da vi niste predsjednik Republike Hrvatske, Ured predsjednika Republike Hrvatske, Sabor Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske, tijela državne uprave, sudovi i druga tijela državne vlasti, Ustavni sud Republike Hrvatske, oružane snage Republike Hrvatske, javni bilježnici, pučki pravobranitelj, tijela jedinica lokalne samouprave i uprave te tijela kotara s posebnim samoupravnim položajem …
Kraće rečeno niste niti jedno tijelo državne uprave niti lokalne uprave, niti jedno drugo tijelo koje rabi državni pečat/žig u smislu članka 1.  zakona o pečatima ……… niti ste pravna osoba koja ima javne ovlasti iz članka 2. zakona, a samim time ovaj akt nije vjerodostojan temeljem članka 1. Ovog zakona.
Tko ste, ja zapravo ne znam, ali niste ono za što se izdajete da jeste.
Molim Vas da mi dostavite dokaz koji nedvojbeno potvrđuje da ste vi jedno od tijela navedenih u navedenim člancima i to potvrdite ispravnim pečatom. Ukoliko mi to ne dostavite u roku od 8 dana smatrat ću da vašom šutnjom potvrđujete moje pretpostavke, te ću ovaj dokument smatrati ništavnim. Ukoliko mi ubuduće budete slali dokumente koji nisu vjerodostojni, smatrat ću da me želite prevariti i da se lažno predstavljate, te ću to prijaviti najbližoj policijskoj postaji.
Srdačan pozdrav!
SVAKI DOKUMENT KOJEG STE PRIMILI, A NIJE VJERODOSTOJAN JER NEMA PEČAT KAKAV JE OPISAN U NJIHOVOM VLASTITOM ZAKONU, JEST PREVARA ILI POKUŠAJ PREVARE, KAO I KRŠENJE BROJNIH ZAKONA KOJE JE DONIJELA SAMA TA REPUBLIKA HRVATSKA.
Uporaba ovakvog pečata potencijalno za sobom povlači dramatične posljedice koje bi, kada ih se iznese na svjetlost dana predočenjem ovakvih dokaza – mnogo ljudi zasigurno spremile iza rešetaka.


( izvor zvono-istine / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar