UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 2. lipnja 2016.

HDZ-ov Davorin Mlakar, kandidat za suca Ustavnog suda priveden na ispitivanje zbog primanja mita od 630 tisuća eura u aferi Hypo


Mlakar koji se natječe za suca Ustavnoga suda aferu nije želio komentirati, jer kako je rekao uživa u tjednu odmora kojega imaju saborski zastupnici. Dok on uživa valja podsjetiti na neke detalje afere Hypo koja se godinama provlači kroz hrvatsku javnost. Nije nepoznanica da je Hypo banka nastala kao zločinačka oaza kojom su pojedini hrvatski politički moćnici izvlačili novac iz zemlje.
Hrvatsko pravosuđe prepuno je rupa, koje se kako za sada stvari stoje nikada neće pokrpati, jer politička elita u njega instalira svoje podbnike kako bi im kasnije bili u službi pri provedbi kriminalnih radnji. Da u našem pravosuđu moral ne igra pretjerano krucijalnu ulogu svjedoči ime Davorina Mlakara, bivšeg HDZ-ova ministra, danas saborskog zastupnika čije se ime našlo među kandidatima za suca Ustavnog suda. Upravo to dokaz je apsurda koji je nagrizao sve pore hrvatskoga društva, ponajviše pravosuđe koje je sve samo ne pravedno. Naime, Mlakar se nedavno našao u renomiranom društvu koje je austrijska policija privela i ispitivala zbog sumnje da su primili mito od 630 tisuća eura. Osim domoljuba Mlakara, boje Lijepe naše u ovom neugodnom ispitivanju brani li su kakve li ironije član Državnog izbornog povjerenstva Josip Vreska i HSS_ov Danijel Ropuš. Prema tvrdnjama s javne televizije trojica osumnjičenika novca su se domogli u lipnju i srpnju 2007. godine, a u zamjenu su trebali asistirati Austrijancu Alexu Kropiuningu pri rješavanju problena prenamjene zemljišta u Šimunima iz poljoprivrednog u graševinsko-turističko, što je policiji priznao Ropuš.
-Pri trećem susretu s Kropiunigom u Hrvatskoj bili smo prisutni sva trojica. Dakle, Davorin Mlakar, Josip Vresk i ja – priznao je HSS-ovac koji je zapisnik i potpisa. Pozamašna svota navodno je raspoređena na tri jednaka djela pa je tako svaki dobio po 210 tisuća eura, a osumnjičenici su prema dokumentaciji javne televizije pozvani 2014. godine u austrijsku Hypo Alpe Adria banku kako bi pojasnili za što su dobili novac. Prilikom ulaska u banku lažno su se predstavili, a Mlakar je navodno rekao da mu je ime Damir Dolović. Vresk se pak predstavio kao Davor Videš. Dokumente nisu dali već su lagali tvrdeći da su im oni ostali u autu, a bankarima su na sastanku nudili lobističke usluge u slučajevima Šimuni, Expandens i Slavonska banka.
Mlakar koji se natječe za suca Ustavnoga suda aferu nije želio komentirati, jer kako je rekao uživa u tjednu odmora kojega imaju saborski zastupnici. Dok on uživa valja podsjetiti na neke detalje afere Hypo koja se godinama provlači kroz hrvatsku javnost. Nije nepoznanica da je Hypo banka nastala kao zločinačka oaza kojom su pojedini hrvatski politički moćnici izvlačili novac iz zemlje. A Hypo banka kakvu danas znamo svoj je poslovni uzlet započela kao mala austrijska kreditna zadruga s pojviše dva milijuna maraka na računu, u nekoliko ratnih godina, taj se iznos popeo na stotine milijuna maraka. Tema koja se u Hrvatskoj smatra kontroverznom, krije zapravo bolnu istinu da je ta mala štedionica trebala biti posrednik Hrvatskoj u nabavi oružja za Domovinski rat. Jedini način da Hrvatska kupi oružje, a da srpski državni vrh za to ne sazna bila je da nađe posrednike u inozemstvu. O toj je temi svojedobno progovarao bivši saborski zastupnik Damir Kajin tvrdeći da tim novcem oružje nikada nije kupljeno već da su se kupovala zemljišta i pojedincima isplaćivale nagrade.
-Centar kriminalnih radnji Hypo banke u Hrvatskoj su bili Istra i Zagreb. Čak pola štete, oko 4 milijarde kuna koje je Hypo napravila Hrvatskoj je bilo u Istri,a sve uz blagoslov politike. Ne mislim tu samo na Pašalića i Zagorca. Gotovo u svakom istarskom mjestu bio je upleten i neki lokalni političar- tvrdio je Kajin, a smatra su da su osim spomenute trojke u priču upletena još neka političko-poduzetnička imena. Hypo je dobila odriješene ruke za mutne poslove u Istri kada je smijenjen glavni županijski državni odvjetnik u Puli Vlatko Nuić, koji je otvorio aferu “Barbariga Dragomera”. S njegovim odlaskom, tvrdi Kajin, DORH je zatvorio oči na sve što je u Istri imalo veze s Hypo bankom.Navodno je Wolfgang Kulterer, čelni čovjek Hypo banke dao Istru u ruke jednog čovjeka koji se kasnije povezuje s Ivom Sanaderom i mnogim drugim moćnicima. Prema Kajinovim riječima, radi se o Milanu Naperotiću, sivoj eminenciji koja je u ime banke vodila kupnju zemljišta i nekretnina diljem Istre. Prema Kajinovim riječima, za Naperotića je sjekira pala u med i sve što je trebao jest par lojalnih ljudi koji će u njegovo ime dogovarati nekretnine, seleći novac gdje stignu, a jedna je navodno bio i poznati hrvatski tajkun Danko Končar. Dotični je iz Babarige-Dragomere navodi izvukao 80 milijuna kuna, a kao čovjeka od povjerenja bivši zastupnik spominjao je i Crnogorca Milijana Mirovića koji je imao ordinaciju u Poreču. Taj liječnik odjednom je u svoje ruke dobio tvrtku AB Maras koja je tada na računu imala 4.3 milijuna maraka. Kako tvrdi Kajin, on odjednom nestaje i nanovo se pojavljuje u Beogradu gdje mu na račun u PBZ-u Beograd tvrtke iz Lihtenštaja (povezane s Ivićem Pašalićem) uplaćuju 12 milijuna eura.
Sav novac kojim je Hypo kupovala zemljišta izvučen je iz džepa svih hrvatskih građana, a na kredite podobnima nije ni potpisivala pa oni taj novac nikad nisu ni morali vratiti. Puna dva desetljeća nakon što je Hypo uopće došla u Hrvatsku, milijunske štete se još zbrajaju, a akteri te priče hvataju za sebe što bolje pozicije, jer hrvatske institucije trome su i odveć lijene da bi se s time obračunale. No, možda je to i stoga što se sami sa sobom teško obračunati mogu.

( izvor dnevno.hr / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar