UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 27. lipnja 2016.

Vladimir Putin: Sami su to izabrali, ako počne rat, prvo ćemo sravniti Rumunjsku i Poljsku


Ruski predsjednik Vladimir Putin  upozorio je da bi se Rumunjska i Poljska mogle prve naći na meti ruskih raketa zato što se u njima nalaze američki raketni štitovi koje Moskva smatra prijetnjom.

Putin je rekao da Rusija „nema izbora“ i da će morati gađati Rumunjsku, u kojoj je nedavno postavljena NATO raketna obrana, ali i Poljsku u kojoj se isto namjerava postaviti raketna obrana u roku od dvije godine.
Putin je na zajedničkoj press konferenciji sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Ateni rekao: „Ako ljudi u Rumunjskoj i Poljskoj do nedavno nisu znali što znači biti na nišanu Rusije, saznat će jer ćemo biti prisiljeni da sprovedemo određene mjere kako bismo osigurali svoju sigurnost“.
Putin nije precizirao kakve će mjere Rusija poduzeti, ali je naveo da oni nisu napravili prvi korak već da samo odgovaraju na poteze Washingtona.
Ruski predsjednik je aludirao na ustanovu Devesel u Rumunjskoj koja je službeno postala operativna u svibnju nakon skoro desetljeća građenja i utrošenih 800 milijuna dolara.
„Instalirani presretački projektili trenutno imaju domet od 500 kilometara, a dostići će i 1.000 kilometara, pa čak i više ako promjene projektile i softver“, rekao je Putin u Grčkoj.
rusija topol
„Možemo odgovoriti na to. Čitav svijet je video na što su sposobni naši projektili srednjeg dometa u Siriji. Naši kopneni projektili Iskander su se također pokazali kao superiorni. Važno je da mi ne kršimo nikakve sporazume“, rekao je Putin.
Rusko političko i vojno vodstvo je u više navrata kritiziralo raketni štit čije je postavljanje predloženo još za vrijeme administracije Georgea W. Busha, a Putin je ponovio da Moskva ne vjeruje da je raketni štit postavljen radi suzbijanja potencijalne prijetnje iz Irana.
„NATO omalovažava naše tvrdnje navodima da raketni štit nije prijetnja po Rusiju i da je čitav projekt započet kao preventiva iranskom nuklearnom programu. Gdje je taj program sada?“, rekao je Putin ukazivajući na nuklearni sporazum koji je potpisan između svjetskih sila i Teherana prošle godine. „Mi još od 2000. godine govorimo da ćemo morati reagirati na poteze koji ugrožavaju međunarodnu sigurnost, a nitko nas ne sluša“.
Aleksis Cipras je dodao da je Rusija ključan igrač na polju europske sigurnosti te da ga trenutni pokušaji za osuđivanje Moskve sankcijama podsjećaju na Hladni rat.
„Europska sigurnost  ne može se postići bez suradnje i dijaloga sa Rusijom“, rekao je Cipras. „Ne vjerujem da možemo osigurati pridržavanje međunarodnog zakona ukoliko se nastavi sa retorikom Hladnog rata“.
Predsjednik Putin  stigao je u Grčku u petak kako bi se susreo sa svojim grčkim kolegom, Prokopisom Pavlopulosom i premijerom Aleksisom Ciprasom.
Ovo je prvi put u posljednjih 7 mjeseci da je ruski predsjednik posjetio EU i to samo par tjedana prije nego što Brussel treba odlučiti da li će produžiti sankcije EU protiv Rusije.

( izvor webtribune / uredio anonymous ) 

Nema komentara:

Objavi komentar