UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

četvrtak, 30. lipnja 2016.

HRVATSKA ĆE ZBOG BREXITA MORATI UVESTI EURO?


NAKON što je Velika Britanija odlučila napustiti Europsku uniju, osam zemalja članica Europske unije koji još ne koriste euro kao službeno sredstvo plaćanja možda će morati hitno uvesti zajedničku europsku valutu, piše britanski Daily Express.
Jean-Claude Juncker bi mogao nametnuti ultimatum Hrvatskoj, Danskoj, Bugarskoj, Švedskoj, Češkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj. Cilj mu je nakon Brexita što prije povezati ostale članice Europske unije zajedničkom valutom, ne bi li EU postala monetarna unija u cjelini.
Eu je od početka zamišljena kao totalitarna koporativno-bankarska unija, a najgora je stvar što su ljudi na takav totalitarizam dobrovoljno pristali. Kreće era novog neoliberalnog robovlasništva, protiv kojeg se nitko neće buniti, jer će svi smatrati da tako morao biti i da je dobro dok je tako jer bi moglo biti i puno gore.Podsjetimo, nakon što je preuzeo fotelju premijera, Tihomir Orešković koji se u Berlinu susreo s Angelom Merkel najavio je da Hrvatska što prije želi ispuniti kriterije iz Maastrichta.

Uvođenje eura sve poskupljuje dva puta !
Znamo kako su prošle sve zemlje koje su zamijenile svoju marku, liru, f. frank i ostali te da im je sve poskupjelo dva puta. Tako je na primjer najmanji Mercedes koštao 40.000 njemačkih maraka, a danas košta 40.000 eura, znamo da je pretvornik bio 1 euro za 2 marke, što znači da je cijena 80.000 DM.
Evidentno je da ni Vlada ni HNB nisu napravile nikakvu ekonomsku analizu, već hvale na sva usta Europsku Uniju koja grca u dugovima i besparici, štrajkovima, policijskim batinama koje građani dobivaju diljem Europe.
POSLJEDICE BREXITA

EU ĆE TJERATI SVE ČLANICE DA UVEDU EURO? ‘Ako smanje kriterije, to bi čak i pomoglo Hrvatskoj!’

European Commission President Jean-Claude Juncker gives a news conference at the European Commission headquarters in Brussels, Belgium, January 15, 2016. REUTERS/Yves Herman
Jean-Claude Juncker
Monetarna unija ne postoji bez centralne banke u funkciji !
ECB nije centralna banka, jer ne financira novčane tokove u EU i van EU a za to se pobrinuo bivši zaposlenik Goldman Sachsa, guverner ECB Draghi. Monetarna unija ne postoji bez centralne banke, monetarna unija ne postoji ako financijske tokove financiraju privatni bankari. ECB kada radi QE programe samo otkupljuje bezvrijedne obveznice bankrotiranih članica EU i daje bankarima novac. Monetarna unija znači da se izdaju EU obveznice prema ECB i ECB kontrolira novčane tokove a ne bankari iz New Yorka, Londona ili Frankfurta, Hong Konga ili Pekinga.


Na sve se osvrnuo i saborski zastupnik Živog zida, Ivan Vilibor Sinčić, oštar protivnik uvođenja eura:

“Euro? – Neuro !
Država bez novca je ništa.
Nije dovoljno što oko 95% bankarskog tržišta Hrvatske drže strane korporacije koje onda sude koje projekte i sektore treba kreditirati, a koje treba zatvoriti.
Nije dovoljno što se desetljećima sistematski za skupi tuđi novac (i s valutnom klauzulom) kupuju tuđi proizvodi čime se zatvara krug dužničkog ropstva.
Nije dovoljno što se sa oko 60% plasmana kreditira potrošnja (u velikom dijelu uvozne robe), a sa samo oko 40% proizvodnja (umjesto obrnuto kao u počecima Republike Hrvatske).
Nismo kao država izgubili dovoljno suvereniteta, nego nas se želi svesti na običnu euroregiju koju će razoriti nemilosrdni procesi upravljani iz Bruxellesa.
Sada se javljaju analitičari koji u Brexitu ne vide konačan pad centraliziranog birokratskog modela koji regulira sve od automobilskih stakala do duljine krastavaca i sistema zajedničke valute, nego alibi da još jače ošišaju i ogole naše hrvatsko stablo i ostave nas sa još manje imovine i kontrole nad našom zemljom i procesima u njoj.
Hrvatskoj treba upravo suprotan proces – proces kunizacije koje je uzeo maha potražnjom za kunom nakon katastrofe sa švicarcem.
Borimo se protiv uvođenja eura i za monetarni i kreditni suverenitet i jednoga dana za financijski sustav koji nije zasnovan na zaduživanju.
Euro? – Neuro”, napisao je Sinčić na Facebooku.

( izvori index.hr / zajednohrvatska / dnevno.hr / uredio anonymous ) 


Nema komentara:

Objavi komentar