UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

srijeda, 21. lipnja 2017.

HANŽEKOVIĆ BRANI BANDIĆA ZBOG DUGA OD 18 MILIJUNA KUNA "U pitanje se dovodi njegova egzistencija"


"TUŽITELJU se nanosi nenadoknadiva šteta, čime su u pitanje dovedeni njegova egzistencija i ustavna prava. Primjera radi, Ustavni je sud Njemačke, raspravljajući o dopuštenoj visini poreznog opterećenja, zauzeo stajalište da opterećenje poreznog obveznika koje je veće od 50 posto njegove ekonomske snage treba smatrati protuustavnim", napisao je odvjetnik Marijan Hanžeković koji je od Upravnoga suda tražio da se prihvati odgodni učinak tužbe kako Milan Bandić ne bi morao odmah podmiriti gotovo 18 milijuna kuna poreznoga duga, koliko je utvrdila Porezna uprava.
Kralj ovrha i medijski magnat

Podsjetimo, Porezna uprava utvrdila je kako kod Milana Bandića, aktualnog gradonačelnika Grada Zagreba, postoji porezni dug od 17.534.759 kuna. Tako stoji u rješenju Ministarstva financija, a riječ je o drugostupanjskom upravnom postupku. Kao što smo već pisali, da se Bandić pred same izbore ne pojavi na famoznoj poreznoj listi srama, pobrinuo se njegov odvjetnik Marijan Hanžeković. Naime, Upravni sud neuobičajenom je brzinom, u samo tjedan dana nakon podnesene tužbe, dozvolio "odgodni učinak tužbe do okončanja upravnog spora".

Podsjetimo kako je Hanžeković jedan od najbogatijih i najmoćnijih hrvatskih odvjetnika, a najpoznatiji je po "utjerivanju dugova", odnosno ovrhama koje osim za HRT, HT i brojne druge tvrtke tijekom godina provodi i za Grad Zagreb te Zagrebački holding. Nedavno je kroz predstečajnu nagodbu od Ninoslava Pavića preuzeo Europapress Holding (EPH).
Hanžeković je poznat i po svojoj izjavi da bi ljudi trebali plaćati račune na vrijeme, pa onda ne bi bilo ovrha.
To je konfiskacija

Hanžeković zastupa Bandića u postupcima koje su protiv zagrebačkog gradonačelnika pokrenuli USKOK i DORH, a taj odnos svojedobno je doveden u pitanje kada se otkrilo da mu je upravo Hanžeković platio jamčevinu od 15 milijuna kuna.
Hanžeković je više puta u javnosti govorio da je proces protiv Bandića zapravo politički proces te da je novi državni odvjetnik Dinko Cvitan doveden upravo sa zadatkom da podigne optužnicu protiv gradonačelnika Zagreba. DORH je zbog tih izjava tražio reakciju Hrvatske odvjetničke komore tvrdeći da ovaj odvjetnik "odstupa od zahtjeva profesionalne i opće kulture te predstavlja kršenje odredbi Kodeksa odvjetničke etike". No, Hanžekoviću se nije ništa dogodilo. 
Hanžeković je više puta u svojim javnim istupima naglasio da njegova usluga Bandiću nema veze s njegovim poslovima za Zagrebački holding.

No, zanimljivo je kako je kralj ovrha od svojevrsne ovrhe zbog poreznog duga branio Bandića.

"Ovako visoko porezno opterećenje imalo bi karakteristike konfiskacije, te se ne bi više moglo tretirati kao porezna mjera, nego kao mjera kaznene politike. Imajući u vidu da podnositelj obavlja jednu od najvažnijih javnih službi u suvremenom društvu, predstavlja Grad Zagreb i nositelj je izvršne vlasti Grada, tužitelju se nenadoknadivo narušava pravo osobnosti", pisao je Hanžeković u ožujku ove godine.
"Nenadoknadiva šteta"

Hanžeković tako piše i kako bi "sjedanje" poreznog duga nanijelo "štetu koja bi se teško mogla popraviti". Također, Hanžeković na više mjesta objašnjava kako je Bandić zapravo sa svog računa plaćao troškove predizborne kampanje te da nije povećao svoju imovinu, pa da slijedom toga te njegove trenutne imovine nema dovoljno sredstava kako bi platio tako velik dug.

Podsjetimo da rješenjem Upravnog suda država neće utjerivati utvrđeni porezni dug od Bandića sve dok on ne iskoristi sva prava žalbe, odnosno dok se u potpunosti ne okonča cijeli postupak. Taj postupak je, što se tiče Porezne uprave, odnosno Ministarstva financija pravomoćnom odlukom okončan, a Bandiću ostaje tek žaliti se na sudovima.

( izvor Index.hr )

Nema komentara:

Objavi komentar