UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

ponedjeljak, 19. lipnja 2017.

APSURDISTAN : Porezni obveznici plaćaju policiju da čuva mafijaše!!


Bosa je davno s Mamićem vodio kafić Kefa, a 1997. je uz podršku strica premijera Plenkovića došao na Brač i stvorio veliki posao, piše Jutarnji list.
- Iz Splita su u Bol poslali jedinicu interventne policije koja bi me trebala čuvati sljedećih deset dana jer prema policijskoj procjeni za to postoji potreba. Pa, gdje mi to živimo? Zašto bi me policija trebala čuvati? Zato što sam pokušao zaštititi svojega kuma koji je brutalno napadnut. On je u Bol došao kao moj gost, a tako bi pokušao zaštititi svakog svog gosta, ali i svakog čovjeka koji je bezrazložno napadnut - govorio je Ivan Ivančić zvan Bosa dan nakon što je u srijedu, 7. lipnja, u Bolu na Braču nepoznati napadač šakom u glavu pogodio Zdravka Mamića, koji je od siline udarca pao u more. Zdravko Mamić u Bol je došao svojim brodom koji je privezao ispred Ivančićeva hotela Kaštil kako bi u njegovu ribljem restoranu Vusio proslavio 60. rođendan svog brata Stojka.
Mamić u Bol k svojem kumu Ivančiću brodom dolazi početkom lipnja već 20-ak godina. Upravo je Ivančić uhvatio napadača i predao ga policiji, koja je utvrdila da je riječ o 22-godišnjem Bračaninu. Splitski Prekršajni sud 8. lipnja Domagoju Iveliću zbog naročito drskog i nepristojnog ponašanja na javnome mjestu izrekao je mjeru opreza zabrane približavanja i uspostavljanja kontakta s Mamićem te je pušten na slobodu. Dan poslije u Supetru na Braču - gdje se održavao malonogometni turnir Torcida Brač kup - pripadnici Torcide verbalno su napali državnu tajnicu za sport Janicu Kostelić, koja je išla na teniski turnir u Bol, a razlog napada navodno je bilo nedonošenje novog Zakona o sportu, što se povezuje s interesima Zdravka Mamića te što se, prema njihovu mišljenju, “ulaskom u HDZ-ovu Vladu prodala ljudima koji podržavaju mafiju u Hrvatskom nogometnom savezu”… Istoga dana simpatizeri Torcide na internetskoj stranici Ivančićeve pizzerije Topolino masovno su počeli pisati negativne recenzije za lokal i razne uvrede za osoblje i vlasnika.
I tako se zakuhala atmosfera u čitavoj Dalmaciji, pa i u Hrvatskoj, jer na ove je događaje malotko mogao ostati ravodušan.
Ivan Ivančić u javnosti je kroz taj događaj postao najpoznatiji kao kum Zdravka Mamića i ugostitelj iz Sesveta koji tijekom sezone posluje na Bolu.
- Bosa je vrijedan i uspješan hotelijer i ugostitelj koji od sredine devedesetih više od sedam, osam mjeseci godišnje živi s nama u Bolu. Njega svi ovdje znaju samo po dobrom, mnogima je pomogao, nikada nije bio u nekom incidentu. Kao bivši hrvački prvak, fizički je snažan, no izuzetno je miran čovjek, skroman, povučen, pristojan, uglađen… Bosa iz godine u godinu ulaže u Bol i nikakav incident ili napisi na internetu ne mogu utjecati na njegov posao. Pa, njegovi lokali poznati su upravo po tome da u njima nikada nije bilo nikakvih incidenata kao što ih ima u sličnim objektima u većini drugih destinacija na Jadranu. Bosa je vrijedan i pošteno radi, posao mu raste iz godine u godinu, a i svi mi od toga imamo koristi, on će u svojim objektima ove sezone zaposliti više od 150 ljudi - govori mještanin Bola, koji je očito dobro upućen u poslove te lik i djelo Ivana Ivančića. No, on objašnjava da ni u što nije dobro upućen, nego da je Bol malo mjesto s oko 1630 stanovnika u kojem svi o svakome znaju sve.
Prošloga tjedna Ivan Ivančić Bosa realno je sagledao situaciju, shvatio je da bi okružen interventnim policajcima dodatno privlačio pozornost u malome mjestu na početku sezone, pa je odlučio 10-ak dana neplanirano provesti u Zagrebu. Ne zato što se bojao, nego zato što nikad nije volio biti u centru pažnje.
Obitelj Ivančić iz okolice Tomislavgrada doselila se u Sesvete, gdje je Ivan, zbog svog podrijetla, kao dijete najprije dobio nadimak Bosanac, a zatim Bosa, kako je ostalo do danas.
- Bosa je čitav život vezan uz sport, 1978. postao je omladinski hrvački prvak Jugoslavije, završio je DIF, smjer nogomet, a danas je dopredsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza i dopredsjednik Hrvačkog kluba Sesvete. Na tim funkcijama 2016. proglašen je za najuspješnijeg sportskog djelatnika Sesveta - otkriva njegov bliski prijatelj iz Sesveta.
- U osamdesetima je Bosa ušao u ugostiteljstvo, s kumom Mamićem vodio je veliki kafić Kefa na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, koji je i nakon njih, sve do danas, nastavio uspješno poslovati. Uz Mamića se vezao i sljedeći Bosin ugostiteljski pothvat, otvaranje diskokluba Planet u Sesvetama 1996. - prisjeća se Ivančićev prijatelj iz Sesveta.
Ivan Ivančić je 1995. od Grada Zagreba na 15 godina unajmio bivše skonište u Sesvetama, temeljito ga preuredio te 1996. u njemu otvorio diskoklub Planet. Diskoklub je godinama dobro poslovao, no Vijeće gradske četvrti Sesvete smatralo je da bi se taj prostor trebao koristiti za sportske aktivnosti, pa je Ured za obrazovanje i sport predložio, a zagrebačko Gradsko poglavarstvo odlučilo 2005. od Ivančića otkupiti prostor diskokluba Planet. Zbog prijevremnog raskida ugovora i ostvarenih ulaganja Grad Zagreb je, prema procjeni vještaka, isplatio Ivančiću 2,7 milijuna kuna.
Ivančić se u drugoj policici 90-ih zainteresirao za hotel Kaštil, koji danas ima 32 sobe s pogledom na more, a nalazi se na vrlo atraktivnoj lokaciji, na središnjem dijelu bolske rive. Hotel je jedinstven već po tome što je smješten unutar jedinog sačuvanog bolskog kaštela, barokne tvrđave izgrađene u 17. stoljeću, koja je služila za obranu od gusara. Kaštil je zatim godinama bio dom obitelji Vusio, koja je dala brojne pomorce, brodovlasnike, kapetane i ratnike. Kao hotel počeo je raditi još 1923. i po tome se može nazivati perjanicom bolskog turizma jer od te godine Bol bilježi početak organiziranog dolaska prvih turista koji su u njemu odsjedali. Nakon Drugog svjetskog rata, 1947., osnovano je poduzeće Zlatni rat koje turističku djelatnost započinje u tom hotelu, tada pod imenom Zlatni rat. Hotelu je 1969. pripojen i kaštil Vusio, u kojem je danas istoimeni restoran, te od tada posluje pod današnjim imenom - hotel Kaštil.
Hotel Kaštil bio je u sastavu poduzeća Zlatni rat i 1997., kada na njegovo čelo dolazi iskusan turistički menadžer Antun Plenković, stric današnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića. Antun Plenković prije dolaska u Bol zavidno je hotelijersko i turističko iskustvo stjecao u hotelskoj tvrtki Jadran iz Supetra od 1971. do 1978., zatim u splitskoj tvrtki Dalmacijaturist do 1984. pa u zagrebačkoj Esplanadi, gdje je bio zamjenik direktora i direktor marketinga do 1991., a do 1997. bio je direktor marketinga Zlatnog rata, a onda postaje njegov predsjednik Uprave. U Plenkovićevo vrijeme, iako su za turizam bile teške devedesete, Bol je doživio pravi procvat. Sposobni menadžer Plenković od banaka je dobio oko 50 milijuna tadašnjih njemačkih maraka kredita koje je investirao u obnovu i uređenje velikih hotelskih kompleksa u blizini plaže Zlatni rat - Bretanida, Elaphusa i Borak, zatim u gradnju prvog hrvatskog all-inclusive familly hotela Bonaca, uređenje šetnice koja od mjesta vodi do plaže Zlatni rat te u gradnju brojnih popratnih turističkih sadržaja. Plenković je od 1997. u Bol dovodio tadašnjeg kapetana nogometne reprezentacije Davora Šukera i brojne druge nogometne i estradne zvijezde, on je osobno bio vlasnik i direktor bolskog WTA turnira na kojem su igrale zvijezde ženskog tenisa, Igora Štimca privukao je za investiciju u diskoklub Faces na ulazu u Bol, gdje su nekad bile garaže i radionice tvrtke Zlatni rat… Mali hotel Kaštil u centru Bola nije bio od strateškog interesa Plenkoviću, koji se usredotočio na stvaranje jakog turističkog kompleksa neposredno uz plažu Zlatni rat, pa je odbjeručke dočekao interes sesvetskog ugostitelja Mladena Kušekovića i njegova partnera Ivana Ivančića.
Tvrtka Zlatni rat oglasila je prodaju hotela Kaštil 1997., a oglas o prikupljanju ponuda za kupnju hotela ponovljen je 1999. te su ga Kušeković i Ivančić kupili u rujnu te godine za otprilike milijun njemačkih maraka
- Iako je tada, u 90-ima, Bol privlačio mnogo više bogatih i slavnih od Hvara, za što je ponajprije bio zaslužan Antun Plenković, mi Boljani ga kao Hvaranina nismo voljeli. Po zidovima su pisali grafite poput ‘Plenki, lopove, vrati se na Hvar’, a danas nam je žao jer sada znamo da je u njegovo vrijeme bilo zlatno doba bolskog turizma - priznaje stariji Boljanin, koji je cijelo popodne sjedio na klupici u centru mjesta i s nekoliko prijatelja žustro raspravljao o aktualnim političkim temama.
Nedugo nakon što je tvrtku Zlatni rat 2001. preuzeo Jako Andabak, Antun Plenković imenovan je direktorom ureda Hrvatske turističke zajednice u Pragu, a nakon isteka četverogodišnjeg mandata otišao je u mirovinu.
Kušeković i Ivančić dulje su vrijeme rješavali imovinsko-pravne probleme, što je iziskivalo znatna ulaganja. Djelomice i zbog toga, Kušekovićev i Ivančićev hotelijerski i ugostiteljski posao u Bolu postupno je i relativno polagano rastao.
Najprije su 1997. na samoj bolskoj rivi, u hladu starih borova, u sjevernom dijelu hotela Kaštil Kušeković i Ivančić od tvrtke Zlatni rat unajmili prizemni dio i veliku terasu, na kojoj su otvorili pizzeriju Topolino. Ona je, osim sjajne lokacije, prepoznatljiva i po tome što na njoj uvijek svira živa glazba. Zatim je Ivančić 2000. riješio sve imovinsko-pravne odnose i završio obnovu hotela Kaštil, na čijem je prvom katu restoran Vusio. Već te godine, 2000., u hotelu Kaštil, restoranu Vusio i pizzeriji Topolino zapošljavao je 60 ljudi. Zatim je 2002. na isočnoj strani hotela Kaštil otvorio dnevni i večernji koktel bar Varadero, u kojem je zaposlio još 40 ljudi, a u sklopu koktel bara 2015. otvorio je i dvije slastičarnice.
Ivančić je, dakle, još prije 15 godina u Bolu tijekom sezone zapošljavao stotinjak ljudi, a posljednjih šest godina taj broj povećao se na 120. Naime, 2011. na samoj špici Zlatnog rata otvorio je beach bar Auro. U taj ugostiteljski montažni objekt s terasom od 300 četvornih metara, koji je projektirao zagrebački akademski kipar i arhitekt Igor Lenard, investirao je 700 tisuća kuna, a godišnja najamnina koju plaća dosadašnjem koncesionaru plaže Zlatni rat, općinskoj komunalnoj tvrtki Grabov rat, iznosi 320 tisuća kuna.
U travnju 2011. dio Boljana, osjetljivih na svaku promjenu na Zlatnom ratu, pobunio se protiv otvaranja beach bara, upozoravajući kako će zbog njega stabla biti porušena.
- Godinama živim i radim u Bolu, svi me dobro znaju. Nisam Indijanac koji je došao zapaliti bolsku šumu i otići u nepoznato, ja tu živim i svi znaju moje korektne i poštene namjere - izjavio je tada Ivančić.
- Auro nije ugrozio ni stabla, ni plažu, ni stanovništvo. Iz godine u godinu broj posjetitelja nam raste, beach bar Auro mnogima je postao omiljeno mjesto za popodnevno opuštanje. Spontana zabava, sunčanje na ‘lazy bagovima’, uz beskrajan izbor koktela i muzike, a sve bez incidenata i nemirnih tulumarenja - ponosni su danas sa svojim rezultatima u Ivančićevoj ugostiteljskoj tvrtki.
Prijatelji Ivana Ivančića kažu da on najveći dio zarade koju ostvaruje reinvestira u svoje objekte u Bolu. I sada uređuje novi Club 585 na dvije etaže i s terasom od 500 četvornih metara, koji se nalazi u borovoj šumi samo 200 metara od plaže Zlatni rat, a čije je otvorenje najavljeno za 21. srpnja. U njemu će raditi 35 zaposlenika, čime će se broj radnika koje Ivančić zapošljava tijekom sezone u Bolu povećati na 155.
- Club 585 zamišljen je kao segment koji je Bolu do sada jedini nedostajao - destinacija za vruće ljetne noći. Klub će prije svega mlađim posjetiteljima nuditi zabavu u zatvorenom, ali imat će i veliki otvoreni dio s prostranim separeima i lako dostupnim šankom. Uz vrhunskog sound & light sustav, najavljujemo gostovanja poznatih svjetskih DJ-a te svakodnevne mainstream glazbene programe uz bogate scenske atrakcije. Kao i u svim dosadašnjim objektima, svaki se detalj pri osmišljavanju i izvedbi razrađuje planski, promišljeno i u potpunom skladu s okolinom - ističu u Ivančićevoj tvrtki, u kojoj smatraju da njihovi objekti imaju značajan utjecaj na ukupnu bolsku turističku scenu.
Najnovijeg Ivančićeva projekta - Cluba 585 - ne bi ni bilo da ideju nisu prepoznali i podržali čelni ljudi u Bolu.
- U posljednjih desetak godina imali smo znatan napredak što se tiče broja dolazaka gostiju i prosječnog trajanja njihova boravka od 6,3 dana, što je znatno veći prosjek od većine destinacija u regiji. Brojke stalno rastu, no nedostajala nam je jedna komponenta nužna za mlađu populaciju gostiju. Od zatvaranja jedinog bolskog noćnog kluba Faces prije deset godina, kompenzacijsko rješenje nudili su klubovi Varadero i Auro, koji kvalitetno pokrivaju dnevnu i večernju varijantu zabave, no Bolu je trebao klub koji će mladima omogućiti zabavu do kasno u noć. Otvaranjem novog kluba, na lokaciji koja nikome neće ometati odmor, zaokružit ćemo ponudu vrhunske zabave našim mladim gostima - kaže načelnik Bola Tihomir Marinković.
- Bol je mnogima sinonim za sport i turizam. Imamo poznati ženski teniski turnir WTA Bol Open, koji je ove godine trajao od 5. do 11. lipnja, a zatvoren je ekshibicijskim mečom Martine Hingis i Ive Majoli u čast 20. obljetnice njezina osvajanja Grand slama u Parizu. Tu je i Europski kup u Windsurfingu u drugoj polovici kolovoza. Uz veliki teniski centar s više od 20 teniskih terena, središnji teniski stadion sa 1850 sjedećih mjesta te Zlatni rat i njegove idealne uvjete za vodene sportove, Bol se profilirao kao destinacija koja objedinjuje sport i turizam. Tijekom cijele sezone izuzetno nam je važna i ponuda zabavnog programa u dnevnim i večernjim barovima jer je normalno da se ljudi na odmoru žele zabaviti - govori direktor Turističke zajednice Bol Markito Marinković.

1 komentar:


  1. Pozdrav pozdrav svima vama. Zovem se Marija Magdalena, samohrana sam majka 3 djece, želim podijeliti opipljivo svjedocanstvo o tome kako sam od bogobojazne žene, gospode Vladimire Franke, dobila zajam od 50,000 eura pod 3%. Ako vas zanima dobivanje zajma molimo kontaktirajte ga. Uvjeravam vas da je sigurno, hvala. E-adresa: (vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com)

    OdgovoriIzbriši