UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

subota, 24. prosinca 2016.

Predsjednica otkrila: 'Kupujemo novu borbenu eskadrilu i transportne helikoptere'


Razgovarala s Plenkovicem

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović kaže kako drži da je o nabavi nove borbene eskadrile postignut politički konsenzus te da je o tome razgovarala s premijerom
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za Večernji list najavila je će Hrvatska kupiti borbenu eskadrilu zapadne proizvodnje i transportne helikoptere, najvjerojatnije američke Black Hawk.
"Vjerujem da ćemo suradnju sa SAD-om i osnažiti s obzirom na to da se naše oružane snage moraju nastaviti prebacivati na zapadnu vojnu tehnologiju. Odluku o nabavi nadzvučnih vojnih aviona prebacili smo za kraj 2017. jer nam toliko treba da bismo donijeli racionalnu odluku. No, već smo donijeli odluku da idemo dalje u nabavu transportnih helikoptera, najvjerojatnije američkih Black Hawk," rekla je predsjednica na pitanje o budućoj suradnji s SAD-om.
Rekla je kako drži da je o nabavi nove borbene eskadrile postignut politički konsenzus.
"Razgovarala sam o tome i s premijerom Plenkovićem. Sad se moramo okrenuti iznalaženju najučinkovitijeg i najisplativijeg rješenja", kazala je.
"Na to ne gledam kao na utrku u naoružanju Srbije i Hrvatske, a na nabavu MiG-ova 29 gledam kao na legitimnu potrebu Srbije da osigura obranu svojeg zračnog prostora,"  odgovorila je na pitanje hoće li ostvarenje najave Srbije da nabavi MiG-ove 29 dati vjetra hrvatskoj odluci o nabavi nove borbene eskadrile. 
"I hrvatska je namjera da se u vojnim nabavama ravna prema vlastitim vojnim potrebama. Dakle, nabava zapadne vojne tehnologije iz SAD-a nije usmjerena protiv Srbije, nego je usmjerena protiv bilo kakve ugroze koja bi se mogla pojaviti u odnosu na Hrvatsku i hrvatski teritorij. Što se tiče terorističkih prijetnji, možemo biti saveznici sa Srbijom", rekla je Kolinda Grabar Kitarović u intervjuu za blagdanski trobroj čiji je dio objavljen u petak navečer na portalu Večernjeg lista.

( izvor vijesti.rtl.hr / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar