UKOLIKO STE U MOGUĆNOSTI DA PODRŽITE DALJNJI RAD NAŠEG BLOGA MOŽETE TO UČINITI DONACIJOM PUTEM PAYPALL-a U PROZORU DONACIJA

petak, 23. prosinca 2016.

Dr. Bashar Al-Jaafari: Istina, zarobili smo strane časnike u Aleppu!




Iako se o tome govorilo mjesecima, nije bilo vjerodostojnih izvora koji bi potvrdili informaciju da se među terorističkim skupinama u Siriji nalaze strani vojni instruktori. Vijest je sada službeno potvrdio dr. Bashar Al-Jaafari, stalni predstavnik Sirijske Arapske Republike u Ujedinjenim narodima.

On je u sjedištu UN-a u New Yorku pročitao imena 14 stranih vojnih instruktora koje su sirijske specijalne snage zarobile samo na jednom mjestu u istočnom Aleppu, što je prva službena potvrda ove vijesti koja dolazi od strane visokog sirijskog dužnosnika.

Kao što ste možda pročitali, strani vojni dužnosnici i savjetnici zarobljeni u istočnom Aleppu su:
Mutaz Kanoğlu – Turska
David Scott Winer – SAD

David Shlomo Aram – Izrael
Muhamad Tamimi – Katar
Muhamad Ahmad Assabian – Saudijska Arabija
Abd-el-Menham Fahd al Harij – Saudijska Arabija
Islam Salam Ezzahran Al Hajlan – Saudijska Arabija
Ahmed Ben Naoufel Al Darij – Saudijska Arabija
Muhamad Hassan Al Sabihi – Saudijska Arabija
Hamad Fahad Al Dousri – Saudijska Arabija
Amjad Qassem Al Tiraoui – Jordan
Qassem Saad Al Shamry – Saudijska Arabija
Ayman Qassem Al Thahalbi – Saudijska Arabija
Mohamed Ech-Chafihi El Idrissi – Maroko
Svi su pripadnici američke koalicije “za borbu protiv terorizma“.
Ovu je vijest, zajedno sa spiskom zarobljenih vojnih dužnosnika, prvi objavio Fares Shehabi, istaknuti sirijski zastupnik i voditelj Gospodarske komore Aleppa, na svojoj Facebook stranici, ali na arapskom jeziku.
Nakon što je vijest potvrdio dr. Bashar Al-Jaafari, više i nije znanstvena fantastika tvrditi da je napad militanata kalifata na Palmiru izveden u organizaciji američke koalicije, koja je u to vrijeme smanjila pritisak na Raqqu i Mosul, jednako kao i Turska na Al-Bab, kako bi se pokušao oslabiti pritisak na istočni Aleppo i otvorila mogućnost za bijeg spomenutih vojnih dužnosnika.
Međutim, ovo nije prva vijest o sudjelovanju u planiranju vojnih operacija takozvane umjerene oporbe  od strane vojnih savjetnika američke koalicije i popis je nepotpun.
Sirijski novinar Saeed Al-Sharifi piše kako su specijalne snage sirijske vojske zarobile više stranih vojnih djelatnika.
“S obzirom na dobivene informacije, sirijske vlasti su otkrili sjedište zapovjednog centra visokih časnika Zapada. U vojnika pronađena su u podrumu jedne od trgova u istočnom Aleppu. Tijekom posebne operacije sirijske specijalnih snaga su ih uspjele zarobiti žive. Samo neka imena i detalji su dostavljeni sirijskoj javnosti i novinarima. Među zatočenim časnicima su državljani Sjedinjenih Država, Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Izraela, Turske, Saudijske Arabije, Maroka, Katara, itd.  S obzirom na njihovu nacionalnost i položaj, treba napomenuti da je sirijska vlada imala vrlo dobar ulov, kojeg će sigurno koristiti tijekom pregovora s predstavnicima američke koalicije” , piše Saeed Al-Sharifi.
Prema drugim sirijskim izvorima, broj uhićenih vojnih djelatnika je puno veći, a govori se o zarobljavanju nekoliko skupina pripadnika stranih obavještajnih službi, koji su bili aktivni rade u Siriji.
Kao što smo naveli u početku, prema izvješćima je u Aleppu uhićeno 14 osoba. No, navodi se da su u pritvoru u Siriji 22 američka časnika, 16 britanskih, 21 francuski, 7 izraelskih i 62 turska.
Valja napomenuti da se u popisu od 14 imena, koji je do sada procurio u javnost, kojeg je potvrdio i dr. Al-Jaafari, vjerojatno koriste lažna imena vojnih i obavještajnih dužnosnika, jer je standardna obavještajna praksa u cijelom svijetu koristiti se lažnim ispravama.
Izvori kažu da se na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, održanoj u petak, 16. prosinca, raspravljalo o pitanju pritvora u Siriji časnika koalicije na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama.
S obzirom na to da su vojni savjetnici američke koalicije diljem Sirije i u susjednim zemljama “obučavali” takozvanu “umjerenu oporbu”, čak i one frakcije koje su povezane s “Islamskom državom” i Al-Qaedom, informacije o njihovom zarobljavanju su najvjerojatnije istinite.
Ranije su britanski vojni savjetnici stigli u Siriju “kako bi ojačali borbene sposobnosti umjerena oporba”.
Ministar obrane Velike Britanije, Michael Fallon, priopćio je da je u Siriju poslano 20 instruktora, koji će provoditi obuku “pobunjeničkih snaga” koje su uključene u borbu protiv “Islamske države”. Slanje savjetnika je potvrđeno u listopadu, prije zauzimanja Aleppa od strane sirijskih snaga.
U početku su strani vojni instruktori imali zadaću obučavati nove borce i pokazivati im kombinirane taktike borbe, osnove medicine pomoći i vojno-inženjerijskih poslova. Međutim, situacija se promijenila, a tako i njihova zadaća.
Prema izvješćima medija i informacijama s društvenih mreža, britanska skupina savjetnika se sastoji uglavnom od visokih časnika s činom do brigadnog generala. Skupinu je do Sirije prebacilo zrakoplovstvo Specijalnih zrakoplovnih snaga Velike Britanije (SAS).
Dr. Bashar Al-Jaafari je u Ujedinjenim narodima govorio isključivo o 14 navedenih imena i nije potvrdio ostale zarobljenike.
Ruski vojni analitičar, profesor političkih znanosti i sociologije Aleksandar Perendžijev dao je ekskluzivni intervju za PolitEkspert. Prema njegovim riječima, zarobljavanje stranih instruktora u Aleppu je najvažniji događaj u borbi protiv terorizma i da će on označiti novi korak u borbi protiv terorizma.
“Ovo je novi korak, nova stranica u borbi protiv tog zla. Ono što su ranije govorili stručnjaci, uključujući i mene, obistinilo se. Terorističke strukture djeluju prvenstveno u interesu Zapada, koji vodi glavnu riječ u vođenju njihove politike i preraspodjeli sredstava. Ranije su, možda, sve ovo bile samo nedokazane tvrdnje. Nije bilo valjanih dokaza koji bi to potvrdili. Drago mi je da su naši argumenti konačno dobili jasnu i preciznu potvrdu. Ispada da su na strani terorista stvarno i predstavnici zapadnih obavještajnih struktura. Oni djeluju kao savjetnici i promatrači, ali služe i za komunikaciju između terorističkih organizacija i zapadnih institucija, koje štite interese militanata”, rekao je profesor Aleksandar Perendžijev.
On napominje da je zarobljavanje vojnih dužnosnika ozbiljna stvar i da će se to odraziti na borbu protiv terorizma općenito.
Naravno zapadne vlade i mediji nisu komentirali ovu vijest, a na upite su uglavnom odgovarali kako su to lažne informacije, da ništa slično ne postoji, te da teroristi sve rade prema vlastitim odlukama, posebno kada je u pitanju provođenje napada.
U stvari, terorističke strukture još od njihovog osnutka djeluju u interesu određenih političkih snaga. Čak se i sile, koje se navodno bore protiv terorizma, njima koriste za borbu protiv svojih geopolitičkih suparnika. Jednako tako, postoje zemlje koje imaju velike koristi od jačanja terorizma, posebno od rata protiv Sovjeta u Afganistanu.
Profesor Perendžijev je uvjeren da samo treba razumjeti mehanizme potpore terorizmu.
Treba uzeti u obzir koji je zarobljeni vojni dužnosnik bio u kontaktu s kojim od terorističkih zapovjednika, koju je skupnu obučavao i s kakvim uputama.  Tek nakon razumijevanja mehanizama i tehnologija, može se razgovarati na najvišoj razini o tome zašto se na jednoj strani govori o borbi protiv terorizma, a na drugoj ga se podržava.
“Teroristima je zapravo jako ugodno, čak i kada se bore s njima. Uostalom, čak i kada se ne bore, oni zadržavaju oružje i streljivo. U slučaju borbe, oni samo promijene način života”, zaključio je profesor Aleksandar Perendžijev.

 ( izvor logicno.com / uredio anonymous )

Nema komentara:

Objavi komentar